Blogs

Een smakelijk bezoekje aan SoDelicious
Wij mochten onlangs het weekend op een verrukkelijke manier inluiden, namelijk bij ‘SoDelicious’ in de altijd sfeerrijke Wyck Maastricht. De naam zegt je wellicht iets, maar dan als bakkerszaak. Dat klopt. Het is allemaal begonnen met ‘Bread & Delicious’ maar dit concept is tegenwoordig veel breder getrokken, en dat is gunstig. Lees meer over deze smakelijke tip.
Warm welkom
Gastvrouw Veronique verwelkomt ons en biedt gelijk een aperitiefje aan: een glaasje prosecco met een vleugje perzik, mmm. Dat slaan we natuurlijk niet af. Hierbij krijgen we een huisgemaakt zuurdesem, meergranen broodje met olie en boter. Een fijne combinatie.[caption id="attachment_4072" align="alignnone" width="1094"]

Aperitief met huisgemaakt broodje[/caption]
Interieur
We kletsen o.a. over de indrukwekkende inrichting van de nieuwe zaak. Het restaurant is gelijk naast de originele bakkerszaak gevestigd. Het hoge plafond, de deels open keuken en de styling met oog voor detail vallen op. Het restaurant is modern ingericht met donkergroen-en en goudtinten, dat een luxe gevoel oproept maar toch op een toegankelijke manier.[caption id="attachment_4075" align="alignnone" width="1157"]

De open keuken[/caption]
Voorgerecht
Voor we het weten is het tijd voor het voorgerecht. We krijgen een prachtig opgemaakt bordje geserveerd. Het gerecht bestaat uit: roulleau van scampi, gebakken scampi, pastinaak, bloemkool, atjar, citruscrème, schuim van komkommer en een saus van vadouvan. Een feestje voor het oog en de tong! We drinken hier een Bulgaarse Sauvignon bij met invloeden van steenfruit.[caption id="attachment_4081" align="alignnone" width="1103"]

Is het geen plaatje?[/caption]
SoDelicious
Na de eerste gang kletsen we druk verder. Ellis vertelt over haar 24 uur die ze bij SoDelicious heeft doorgebracht en hoe veelzijdig dit was. Aangezien we een tafeltje voor de tussendeur naar de bakkerij en traiteur hebben, spiek ik even naar binnen. De inrichting is hier een stuk lichter, maar toch hangt er een zelfde soort sfeer.[caption id="attachment_4073" align="alignnone" width="1176"]

Gluren bij de buren[/caption]
Tussengerecht
We hebben geluk want we worden ultiem verwend met een 4-gangen diner. Het is tijd voor het tussengerecht. Een vega risotto met truffel, schuim van oude kaas, witlof en paddenstoelen. Het lijkt misschien een zware combi maar de portie is eigenlijk precies goed, en de smaken goed in balans. Wederom krijgen we een ander, bijpassend wijntje. Dit keer een 100% Chardonnay uit California (roots).[caption id="attachment_4080" align="alignnone" width="1176"]

Ons vega tussengerecht[/caption][caption id="attachment_4079" align="alignnone" width="1009"]

Ellis wordt er ook blij van[/caption]
Hoofdgerecht
Even later is het tijd voor het pronkstuk: het hoofdgerecht. We gaan voor vlees, hertenbiefstuk welteverstaan, vergezeld door een puntje ‘vlaai’ van aardappel en spek, winterse groenten en een speciale saus met een vleugje Sinterklaas. Dat zal ik even toelichten: de jus is gemaakt met o.a. peperkoek, speculaaskruiden en zelfs wat bittere chocolade. Een lekkernij op zich dus. Hier drinken we uiteraard een rood wijntje bij uit Uruguay, met zwart fruit en eveneens een afdronk van cacao.[caption id="attachment_4078" align="alignnone" width="1114"]

Hert met een vleugje Sint[/caption]
Dessert
We sluiten natuurlijk af met een toet. En dat is een tropische, de ‘eclair exotique’, met passievrucht, witte chocolade en crème fraiche. Even vergeten we de kou en de regen en wanen we ons in de tropen, smullen.[caption id="attachment_4077" align="alignnone" width="1176"]

Tropische toet[/caption]Ik kan me voorstellen dat het water je ondertussen in de mond is gelopen. Mocht je zelf ook eens uitgebreid willen gaan proeven bij SoDelicious, dan kan dat in menuvorm vanaf € 32,50 voor een 3 gangen diner. Maar dus ook 4, 5 en zelfs 6 gangen zijn mogelijk. Daarnaast zijn er nog heel veel andere smakelijke opties. Die lees je allemaal op hun website. Je bent hier ook welkom voor een heerlijk ontbijt, lunch en borrel.Laat je verrassen.Liefs,FleurSoDeliciousStationsstraat 21-236221 BN Maastricht

Bijzondere plek met veel gezichten: Kasteel Wijlre
Nog nooit eerder bezocht ik een plek waar historie, natuur en kunst zo dicht bij elkaar liggen. Ik wandelde door de tuinen, bezocht het kasteel en nam ook nog een kijkje bij een bijzondere expositie. En dat allemaal op één plek, namelijk: Kasteel Wijlre. Dat Limburg veel kastelen telt, dat wisten we. Maar na mijn bezoek aan deze in het zuidelijke hoekje van onze provincie kan ik wel concluderen dat dit exemplaar een bijzondere is. Ik vertel jullie waarom.
Natuur, historie en kunst
Wanneer ik mijn auto parkeer bij het kasteel valt me direct op dat het verschillende contrasten kent. Ik zie namelijk een strak modern gebouw met veel beton en glas dat subtiel wegvalt in de natuur en tussen de mooi geknipte haag schittert een historisch gebouw: het kasteel.


Via de ingang van het moderne gebouw, het Hedge house, betreed ik allereerst het museum van dit perceel. Daar word ik begroet door de directrice, Brigitte Bloksma, en een aantal vrijwilligers. Voordat we de expositie in het museum bezoeken krijg ik eerst een speed uitleg over deze plek. Brigitte vertelt mij over het bijzondere echtpaar, de grondleggers van de buitenplaats, Jo en Marlies van Eijck. Zij verwierven in 1981 het kasteel, de tuinen en het koetshuis. Zij restaureerden de vervallen gebouwen volgens hun levensfilosofie: een sterke verbinding van de natuur met historie en kunst. Later bouwden zij het Hedge House, de plek waar ik dus net ben aangekomen.


P. Struycken
Dit gebouw kent verschillende niveaus en voelt een beetje als een doolhof. Meerdere grote ruimtes, trappen en veel hoogte verschillen. Wanneer we de trap nemen richting de expositie komen de immens grote gekleurde vlakken mij tegemoet. Dit levensgroot 3D kunstwerk 'Kleur: Weelde en Veranderlijkheid' is gemaakt door P. Struycken. Hij is bekend door het gebruik van abstracte patronen en figuren en maakte in 1981 de postzegel van Beatrix die bestond uit talloze puntjes. P. Struycken is een pionier van de digitale kunst. Deze expositie is een mooie uitwerking hiervan, het voelt namelijk aan alsof je in een computerprogramma staat met codes. Ik ben onder de indruk. Deze vlakken zijn allemaal met de hand geschilderd. Zelfs het plafond. Wanneer we de grote ruimte met het hoge plafond betreden zie ik dat ook hier connectie is gezocht met de natuur. Via het raam kijk je zo de wintertuin in.Dit is nou echt zo'n plek die je zelf moet ervaren. De details, het handgeschilderde, de grote ruimtes, het is niet uit te leggen, het is vooral indrukwekkend. Ik laat dit kunstwerk even op me inwerken en vervolgens lopen we via de tuin richting het koetshuis waar nog meer te zien is. Wil je dit nog ervaren? Ga dan snel langs. De expositie is tot 10 november 2019 te bekijken. Meer informatie is hier te vinden.



Het koetshuis
Het water rondom het kasteel zorgt ervoor dat we een kleine wandeling moeten maken. Geen straf. De tuinen zijn prachtig en goed onderhouden. Via de zijkant van het kasteel betreden we de patio en lopen we naar het koetshuis. Hier, in de kamer Eijck, hebben Marlies en Jo ter gelegenheid van de expositie van P. Struycken een selectie gemaakt uit hun persoonlijk archief. We struinen door enkele kamers waar moderne kunst zich afwisselt met bewegend beeld en geluid. Wederom een indrukwekkende beleving.

De tuinen
De zon schijnt, tijd voor een wandeling door de tuin, heerlijk. Wat ik had gezien was maar een glimp van wat er achter het kasteel ligt, kon ik concluderen. Tijdens de wandeling stoppen we bij verschillende kunstwerken. Ook hier valt weer op hoe mooi de kunst is verweven met de natuur. Wat mij het meest is bijgebleven is het pad in de vorm van een tak. De struiken zijn geplaatst in deze specifieke vorm. Later mocht ik de daadwerkelijke tak ook bewonderen.Dichter bij het kasteel zijn ook nog wat kleinere tuinen te bewonderen. Ook hier weer kunst, maar de tuinen ansich zijn al een plaatje. Hier groeien zelfs frambozen, waar ik stiekem eentje van proef. De hele tuin staat vol met bankjes zodat je vanuit verschillende hoeken het kasteel, de tuin en de kunst kunt bekijken. Dat deden we dan ook regelmatig, gelukkig vergezelde het zonnetje ons waardoor we een heerlijke middag hadden.Er zijn verschillende routes te bewandelen door de tuin. Zo is er een vlinderroute, geurroute, greyometer en de ontdek-kunst-route. Meer informatie is hier te vinden.




Kasteel
We sluiten de rondleiding af met een kijkje in het kasteel en het woonhuis van Marlies en Jo. Ik voel me vereerd dat ik even mag binnenkijken. Dit kasteel is een kunstwerk op zichzelf. In iedere kamer exposeren zij de mooiste kunstwerken en ik ben wederom onder de indruk. De eetkamer is herkenbaar werk van P. Struycken met gordijnen met een enorm veel puntjes. De woonkamer is ingericht met meubels van verschillende designers en kunst die je zo in de grootste musea zou tegen komen. We kijken ook nog even aan de achterkant van het kasteel waar je uitzicht hebt vanaf het bordes op het water en de tuin. Heel even voel ik mij een kasteeldame, wat een mooie plek.


Mijn bezoek aan dit kasteel zit erop. Deze plek heeft veel gezichten. Modern, historisch, kunst en natuur komen hier bij elkaar en dat maakt het ontzettend boeiend en interessant voor iedereen. De expositie van P. Struycken is te bewonderen tot 10 november 2019. Daarna zal het Hedge huis weer omgebouwd worden. Vanaf 01 maart 2020 zal het werk van Klaas Kloosterboer te bekijken zijn. Meer informatie hierover is hier te vinden.
Kasteel Wijlre
Kerkpad, Wijlre
Liefs,Ellis
PS: Dank je wel, Brigitte en haar team!

Dit doen wij het liefs(t) in november
Er is veel te doen in Limburg en wij struinen met plezier deze activiteiten af. Maar er worden ook veel eenmalige feestjes, rommelmarkten, exposities, voorstellingen, beurzen, etc. georganiseerd en ook daar zijn wij altijd voor in. We kunnen de decembermaand al bijna ruiken. In november wordt dan ook het nodige georganiseerd in het teken van deze feestmaand! Wij doken de agenda weer in. Check onze tips voor november! Papi Chulo | HeerlenIn deze toch wel al koude maand, lopen de temperaturen hoog op in de Nieuwe Nor in Heerlen. Op 2 november strijkt Papi Chulo, het tropische feestje, namelijk weer neer op deze plek. Tussen 23.00 en 04.00 mogen de voetjes van de vloer en dans je op Dancehall, Reggaeton en Moombahton. Koop je tickets hier.Nienke Plas | RoermondNienke Plas, de wervelwind van Youtube, doet Roermond aan met haar tour genaamd 'Van de hak, op de Tak'. Je kunt haar show op 7 november bekijken bij het Theaterhotel De Oranjerie. Nienke is optimistisch als een blij ei en kan zeiken als een straal azijn. Wie zegt dat uitersten niet matchen? Zij werd omarmd door de kijkers die haar online wist te vinden en nu wil zij hen bedanken. Vanaf het podium. Ga erbij zijn, wij zijn fan. Koop je tickets hier.11 van de 11 | MaastrichtWe doen al een klein vreugde dansje: Carnaval komt er weer aan. Die periode ernaar toe, luiden we natuurlijk in op de 11 van de 11de in het MECC in Maastricht. Vanaf dan kan het aftellen beginnen. Maar voordat we dat doen dansen en zingen we mee met onze favoriete Limburgse artiesten. Het programma, met o.a. Beppie Kraft, Andy en Roy, en nog een hoop andere carnavaltoppers, start om 11:11 en zal duren tot 20.00. Meer informatie over dit event is hier te vinden. Mocht je trouwens uit het noorden komen, Be parts events zorgt voor vervoer. Bekijk hier de shuttle mogelijkheden.[caption id="attachment_2929" align="alignnone" width="1296"]

Wij tellen al af: ALAAF![/caption]Sinterklaas intocht | LandgraafOp 16 november komt Sinterklaas aan in Landgraaf. Samen met zijn pieten en zijn trouwe metgezel Amerigo, zal de Burgemeester van Landgraaf hen rond 11.00 op het Raadhuisplein verwelkomen. Sinterklaas zal alle kinderen ontvangen in Winkelcentrum Op de Kamp. Tot ca. 15.00 is iedereen van harte welkom bij de Meet & Greet met de Sint. Aanmelden is niet nodig.Kerstmarkten | LimburgIn november openen ook een heleboel kerstmarkten hun deuren. Zo kun je vanaf vrijdag 15 november tot en met 29 december weer terecht in de Gemeentegrot in Valkenburg (regulier geopend van do-zo 10.00-19.00, entree volwassenen vanaf € 7,50). Maar er zijn ook veel kleinere markten die zeker de moeite waard zijn. Zo wordt er vanaf 23 november 3 weekenden lang een supermooie kerstmarkt georganiseerd in de Laathof in Eijsden (geopend van 11.00-17.00, entree vanaf € 2,- p.p.). Uiteraard blijft het noorden van de provincie niet achter, het weekend van 23-24 november wordt in Kasteel Daelenbroeck bijvoorbeeld een Christmas and Vintage fair georganiseerd (vanaf 10.00/10.30-16.30, entree € 3,50). Wij vinden dit heerlijke uitjes voor als het herfstweer niet meezit en je alvast in de stemming wilt komen.Maak er een knusse maand van!Liefs,Fleur & Ellis

Kletsen tot de laatste kruimel
Op 25 oktober is het de Dag van de Vlaai. Een hele dag volledig in het teken van deze Limburgse lekkernij. Wij interviewden een aantal mensen over dit stukje zoet. Want vlaai verbindt, brengt geluk en troost, maar is vooral heel erg lekker en van alle tijden. Als laatste zijn we natuurlijk zelf aan de beurt. Want ook wij kunnen geen genoeg krijgen van vlaai!
Naam: Fleur Lemaire en Ellis Visser
Leeftijd: 'jong'
Hobby: Reizen, uiteten gaan, creatief bezig zijn, wijnen, vlaai eten, koken, sporten en hadden we al wijnen gezegd?
Favo eten: Mexicaans, andijviestamppot met spekjes, aardappelkroketjes en kip
Favo vlaai: Fleur: kruimel pudding. Ellis: kruimel abrikozen
We mochten voor dit interview een vers gebakken vlaai halen bij Patisserie Royale. Met regelmaat zitten we samen. Het is onmogelijk om dit soort gesprekken in één uur af te ronden. Veel geklets, enorm veel verhalen die niet worden afgemaakt of worden onderbroken door andere onderwerpen en natuurlijk een hoop gelach door goede grappen. Wijntjes, gin-tonics en chippies zijn vaak ons gezelschap geweest. Maar dit keer was dat een stukje vlaai. Niet verkeerd vinden we beide. We delen graag onze vlaai-praat.


Welke vlaaien zijn favoriet?
Fleur: “kruimelvlaai met pudding en aardbeienvlaai. Bij beiden zit er een laagje pudding tussen. Ik hou van de smaak van vanille en dat proef je bij ze allebei heel duidelijk. Aardbeienvlaai is er natuurlijk alleen in het seizoen, die koppel ik aan zonneschijn.”
Ellis: "ik kies echt voor kruimelvlaai met abrikozen. Alhoewel ik die met pudding ook wel heel erg lekker vind hoor en een 'gewone' vlaai met abrikozen ook wel tot de favorieten behoort. Naja laten we zeggen. Alles met kruimel, pudding en abrikozen".
Bakken wij zelf wel eens vlaai?
Ellis: "Ik bak veel, maar heb eerlijk gezegd nog nooit een vlaai gebakken".
Fleur: “Vroeger wel eens met mijn moeder of oma, tegenwoordig eigenlijk nooit meer moet ik eerlijk bekennen. Ik ben er wel nog steeds dol op maar dan van een plaatselijke bakker.”Ellis: "Wordt het niet eens tijd dat we er samen eentje gaan bakken? haha."
Hebben jullie een leuke herinnering aan vlaai?
Fleur: “Als ik aan vlaai denk, denk ik aan speciale momenten waar veel dierbaren samenkomen. Verjaardagen natuurlijk, maar ook bijvoorbeeld begrafenissen. Ik heb jaren in de keuken van het van der Valk hotel gewerkt en daar hebben we heel wat koffietafels moeten klaarzetten, meestal ook met diverse vlaaien.”
Ellis: "Als ik aan vlaai denk, denk ik direct aan traktaties op het werk. Aan mijn eigen traktaties (want ja, je koopt altijd teveel waardoor je de hele week vlaai eet), maar ook aan de traktaties van collega's. Bij sommige organisaties waren er maanden waar bijna iedere week wel iemand een vlaai meenam. Niet goed voor de lijn, maar ooo zo lekker."

Hoe eten wij onze vlaai het liefs(te)?
Ellis: "Ik heb geen speciale tactiek. Maar denk wel telkens wanneer ik bij het korstje kom: waarom ben ik niet hiermee begonnen? Eigenlijk vind ik het laatste stukje het minst lekkere en daar wil je natuurlijk niet mee eindigen."
Fleur: “Poeh lastig, niet echt op een speciale manier. Iets wat ik stiekem wel het allerlekkerst vind bij vlaaien met een gevlochten deksel is een toefje slagroom. Geen idee waarom haha, maar dat smaakt op de een of andere manier lekkerder.”
Op 25 oktober is het de Dag van de Vlaai. Voor meer informatie klik hier.
Gaan wij de Dag van de Vlaai vieren?
Fleur: “Absoluut, ik ga genieten van een lekker stukje kruimelvlaai!”
Ellis: "Natuurlijk! Maar een stukje vlaai gaat er stiekem iedere dag wel in!"

Kletsen over 'vlaoj' met Jordy
Op 25 oktober is het de Dag van de Vlaai. Een hele dag volledig in het teken van deze Limburgse lekkernij. Wij interviewden een aantal mensen over dit stukje zoet. Want vlaai verbindt, brengt geluk en troost, maar is vooral heel erg lekker en van alle tijden. Jordy vertelt ons o.a. hoe hij zijn 'vlaoj', al jaren, het liefste eet.
Naam: Jordy Nix
Leeftijd: 30 jaar
Hobby: Lekker eten en drinken met vrienden en familie
Job: Eigenaar Café Madrid
Favo eten: Tapas!F
avo vlaai: Eigenlijk alles met kruimels. Als ik moet kiezen denk ik kersen.
Ik bezoek Jordy op een doordeweekse avond bij hem thuis na het eten. De vlaai wordt dus de toet! Echt luxe. Hij ploft neer op het aanrecht en neemt gelijk een hap, en daar komt geen vork aan te pas.We mochten voor dit interview vers gebakken vlaai halen bij Bakkerij Souren.

Bak je zelf wel eens vlaai?
“Nee eigenlijk niet. Dat laat ik aan de professionals over, die kunnen dat veel beter. Ik ben meer van het koken dan het bakken. Als ik vlaai koop, bij speciale gelegenheden, dan wel bij een kwaliteitsbakker.”Hoe eet je je vlaai het liefst?“Sowieso uit het vuistje, dat is gewoon het lekkerste. En zonder slagroom, dat vind ik zonde van de smaak.”

Heb je een speciale herinnering met vlaai?
“Vroeger toen ik klein was mocht ik op mijn verjaardag altijd met mijn moeder mee naar de bakker om vlaai uit te zoeken. Dat vond ik heel leuk en speciaal. O.. en ik weet er nog een: er kwamen eens vrienden logeren uit Leiden bij ons thuis. Mijn moeder had uiteraard vlaai gehaald voor het bezoek. Toen de gasten binnenkwamen en het Limburgse gebak zagen riepen ze :'O taart, wat heerlijk!' mijn moeder corrigeerde ze gelijk: ‘Dat is geen taart dat is vlaoj’. Dat is me altijd bijgebleven."

Op 25 oktober is het de Dag van de Vlaai. Voor meer informatie klik hier.
Kende je de dag van de vlaai en ga je het ‘vieren’?“
Ja ik heb ervan gehoord via verschillende mensen in de stad. Ik trakteer mijn personeel die dag op een heerlijk stukje Mestreechse vlaoj.” Altijd smullen geblazen bij Café Madrid, dat blijkt maar weer.
Merci Jordy, tot snel!

Kruimel pudding gesprek met Pleun
Op 25 oktober is het de Dag van de Vlaai. Een hele dag volledig in het teken van deze Limburgse lekkernij. Wij interviewden een aantal mensen over dit stukje zoet. Want vlaai verbindt, brengt geluk en troost, maar is vooral heel erg lekker en van alle tijden. We trappen af met Pleun. Zij eet het liefst kruimel pudding vlaai, ze vertelt ons waarom.Naam: Pleun HermansLeeftijd: 10 jaarHobbies: Hockey, paardrijden en toneelspelenFavo vak op school: GymFavo eten: Mosselen en sushiFavo vlaai: Kruimel pudding of ook wel op z'n Limburgs "Grummelevlaoj"We mochten voor dit interview een vers gebakken vlaai halen bij SoDelicious.[caption id="attachment_3871" align="alignnone" width="1176"]

Mede mogelijk gemaakt door SoDelicious[/caption]Ik bezoek Pleun bij haar thuis. Haar moeder, vriendin, zusje en broer zijn ook aanwezig. Gelukkig heeft iedereen wel zin in een stukje. Dat is het mooie van vlaai vind ik, zodra de vlaai uit de doos komt, is iedereen even alleen bezig met de vlaai. Zo ook Pleun en Daantje (haar zusje). Ze kunnen niet wachten en smikkelen stiekem wat grote kruimels van de vlaai.[caption id="attachment_3869" align="alignnone" width="784"]

Tijd om de vlaai aan te snijden[/caption][caption id="attachment_3863" align="alignnone" width="1081"]

Lekker snoepen[/caption]Zeg Pleun, waarom eet je zo graag kruimel pudding vlaai?"Het is mijn favoriete vlaai omdat de kruimeltjes zo lekker knapperig zijn. Ik vind dat echt heel erg lekker. En de pudding natuurlijk. Die is echt smullen". Ondertussen hebben we beide een hapje genomen van de vlaai. Daarna gaat Pleun door: "Maar ik vind aardbeienvlaai met stukjes choco ook heel erg lekker. Die staat op de tweede plaats".[caption id="attachment_3864" align="alignnone" width="1119"]

Pleun kan niet wachten![/caption][caption id="attachment_3870" align="alignnone" width="1140"]

In gesprek met Pleun[/caption]Waar denk je aan als je aan vlaai denkt?"Ik denk dan aan een feestje. En als ik dan op een feestje kom heb ik er direct zin in. Ik denk ook wel aan de keren dat ik zelf vlaai heb gemaakt. Dat was op school en bij een vriendinnetje. Toen maakten we appel- en kersenvlaai. Heel leuk om te doen!"Heb je ook een leuke herinnering aan vlaai?"Ja, dan denk ik aan mijn communie. We hadden toen namelijk heeeeel veel vlaai en dat was één groot feest."



Hoe eet jij je vlaai het liefste?"Ik vind de korst het allerlekkerst en daarom bewaar ik dit als laatste. Ik begin dus bij het puntje. Dat vind ik ook super lekker. Eigenlijk is de vlaai helemaal lekker."Wie is je favoriete bakker?"Dat is een bakkerij in België. Papa haalt daar op zondagmorgen de broodjes en die zijn echt heerlijk."Op 25 oktober is het de Dag van de Vlaai. Voor meer informatie klik hier.Ga jij het ook vieren?"Zeker!" zegt Pleun met een big smile op haar gezicht. Ondertussen is ons stukje vlaai bijna op. Het was een heel leuk gesprek met een heerlijk stukje vlaai. Dank je wel, Pleun!

Historische vlaaienpraat met Fien
Op 25 oktober is het de Dag van de Vlaai. Een hele dag volledig in het teken van deze Limburgse lekkernij. Wij interviewden een aantal mensen over dit stukje zoet. Want vlaai verbindt, brengt geluk en troost, maar is vooral heel erg lekker en van alle tijden. Fien heeft in haar leven al heel wat vlaaien gebakken én geproefd. Ze vertelt ons er alles over.
Naam: Fien Zwakenberg- Dassen
Leeftijd: 90 jaar
Hobby: Bakken
Favo vlaai: Eigenlijk alle fruitvlaaien, maar ook rijstevlaai
We mochten voor dit interview een vers gebakken vlaai halen bij Bakkerij Hermans. Ik bezoek Fien, mijn oma (van Fleur), op een zaterdagmiddag rond koffietijd. Ze zit al in de keuken, de plek waar het eigenlijk altijd te doen is. Hier ontvangen oma (en opa) al jaren hun bezoek met een kopje koffie en wat lekkers. Toch is er lang niet altijd vlaai. Dat is iets voor speciale gelegenheden, vinden ze. Bij dit interview mag een stukje echter niet ontbreken.


Heeft u echt niet één specifieke favoriete vlaai?
"Nee eigenlijk niet. Vroeger, bij ons thuis, maakten we heel veel verschillende soorten fruitvlaaien. De vulling werd bepaald door wat voor fruit we nog in de kelder in weckpotten hadden staan. Voor het deeg gebruikten we altijd hetzelfde recept. De enige uitzondering was de linzenvlaai, hier gaat veel meer boter in en deze is dus kostbaarder. Wij konden de vlaaien bakken in onze eigen oven maar dat was een luxe voor die tijd. Bij opa thuis hadden ze bijvoorbeeld geen oven, zij moesten naar de plaatselijke bakker om de vlaaien af te laten bakken."
Heeft u een speciale herinnering omtrent vlaai?
"Hmm niet echt één specifieke herinnering maar als ik aan vlaai denk, denk ik aan kermis. Vroeger was dit dé gelegenheid om vlaaien te bakken en te eten. Ik weet dat wij thuis dan wel 10 verschillende soorten maakten. De rijstevlaai kwam altijd als eerste op tafel, gevolgd door de fruitvlaaien."
En tijdens verjaardagen werd ook flink uitgepakt neem ik aan?
"Nou, vroeger werd onze naamdag gevierd. In mijn geval was dat 19 maart, naamdag van Jozef (Jozefien, Fien). Dan werd er wel vlaai gegeten, maar niet zoals tijdens de kermis. En op mijn verjaardag zelf was er niets. Jaren later natuurlijk wel."

Is er ook een vlaai die u niet lekker vindt?
"Jazeker, vroeger maakten ze wel eens gedroogde perenvlaai. Hoewel ik vrijwel alle fruitvlaaien lekker vind, vond ik deze echt helemaal niet lekker."
En kruimelvlaai met pudding? Míjn favoriet
"Die is ook wel lekker hoor, maar zou ik niet direct zelf kiezen. Dat was vroeger een vlaai die van de restjes werd gemaakt. Iedereen had altijd wel iets van pudding in huis, en het deeg bleef hetzelfde. Kruimels draaien, in de oven en klaar."

Op 25 oktober is het de Dag van de Vlaai. Voor meer informatie klik hier.
Kende u de 'Dag van de Vlaai'?
"Nee, om heel eerlijk te zijn nog niet. Ik vind het wel een heel leuk, Limburgs, initiatief. En als we dan een extra stukje vlaai kunnen eten zeg ik daar natuurlijk geen nee tegen."

De mooiste wijngaarden van Zuid-Limburg
Zoals bekend gaan wij er graag op uit in onze mooie regio en combineren wij dat bij voorkeur met een hapje én een drankje ("Wijnen, wijnen!"). Liefst lokaal bereid natuurlijk. Zo hebben we al de nodige wijngaarden bezocht in het zuiden, en er staan er ook nog een aantal hoog op ons lijstje. We delen onze favorieten met jullie. Let's go.
Wittemer Wijngaard
Wij bezochten deze mooie wijngaard middenin het Heuvelland nog niet zo lang geleden. Hij is namelijk onderdeel van de Limburgse 'route des vins', de éérste bewegwijzerde wijnwandelweg langs 5 wijndomeinen. De Wittemer Wijngaard behoort tot de oudste van Nederland. Eigenaar Wim onderhoudt de gaard samen met nog 5 andere pensionado’s met veel plezier. Het is een uit de hand gelopen hobby, maar hij verkoopt tevens aan de horeca in de buurt. Voor rondleidingen en meer info check de website.

Domein Holset
Wij werden hier uitgenodigd om kennis te maken met één van hun feestelijke, bruisende wijnen: de Dame van Holset. Dit wijnhuis (of beter gezegd 'champagnehuis') bevindt zich in Lemiers, tussen Vaals en Vijlen. Voor bezoekers zijn er diverse leuke activiteiten te reserveren, zoals proeverijen en wijnreisjes. En het leuke is, je kunt ook logeren in dit sfeervolle pand! Eigenaren Marianne en Erik hebben een paar jaar geleden tevens een Bed and Breakfast geopend. Lees meer over onze ervaringen met het domein in onze blog óf op de website.

Hoeve Nekum
Deze mooie hoeve ligt letterlijk bij ons om de hoek, in het Jekerdal. Natuurlijk is dit een prachtig gezicht met dat glooiende landschap, maar het weer is er ook het meest gunstig. Hier is het namelijk het warmst en droogst van heel Zuid-Limburg. Door de kalkrijke bodem hebben de wijnen bovendien een natuurlijke neiging tot parelen (=vorming van koolzuurgas belletjes), waardoor ze zo fris en fruitig zijn. Hmm om te smullen. Wil je dit smakelijke landgoed zelf eens ontdekken? Check de mogelijkheden dan op de website.
Apostelhoeve
Misschien wel de bekendste wijngaard van het zuiden en zeker één van onze favorieten: de Apostelhoeve in Maastricht. In 1970 trok de opa van Robin Hulst (huidige eigenaar) de stoute schoenen aan en plaatste 400 wijnstruiken op zijn weiland. Wij bezochten deze beauty in mei voor een rondleiding en proeverij (lees de blog hier). Hier kwam o.a. de ‘Riesling’ voorbij, een frisse witte wijn gemaakt met sappig fruit. Genieten. Wil je zelf ook eens een kijkje gaan nemen op dit mooie domein? Neem een kijkje op hun website.

Domein de Wijngaardsberg
Deze staat nog hoog op ons lijstje. We zijn hier regelmatig langsgekomen maar hebben de wijnflanken nog nooit met eigen ogen gezien. Op deze wijngronden, gelegen in Ulestraten, staan al sinds 968 druivenstokken. Hier wordt o.a. één van de beste Nederlandse Chardonnays gemaakt. Bovendien is het een prachtig domein met bijbehorend uitzicht. Absoluut een bezoekje waard dus. Particuliere verkoop vindt elke zaterdag van 10.00u tot 13.00u plaats. Voor meer informatie kijk op de website.

Er zijn uiteraard nog veel meer wijndomeinen in onze omgeving. Voor nu zijn dit onze favorieten, maar we willen blijven ontdekken dus houd ons in de gaten.
Santé!
Liefs,
Ellis & Fleur

Een knus uitje naar de IJsvogel in Arcen
De zonnige zomerdagen zijn nu helaas echt voorbij, tijd om knusheid op te zoeken. Op een herfstachtige zondag besloten we een kijkje te gaan nemen in Arcen bij Graanbranderij de IJsvogel. We namen deel aan de rondleiding, leerden over de molen én alle alcoholische versnaperingen die ze er maken.
Warm welkom
We kwamen aan bij een mooi oud pand met een werkend waterrad aan de voorkant. De ingang was achterom waar een gezellig terras lag met speeltuin. Aangezien het regenachtig was liepen we door naar binnen. Daar troffen we een knusse horecagelegenheid met een bar waarachter tientallen verschillende flessen met drank te zien waren, allemaal ‘homemade’. Achter de balie troffen we gastvrouw Lonneke. Ze heette ons welkom en stelde ons voor aan gids Co. Co ging onze groep (bestaande uit een zeer divers gezelschap) voor door het pand.

De molen
Onze eerste stop was bij de molen. Deze is gebouwd in 1677 wist Co, het is een watermolen met een onder-en bovenrad en werd in eerste instantie gebruikt voor het malen van graan. Tijdens de oorlog (1945) en begin jaren 80 liep deze dusdanige schade op, dat de gemeente de molen wilde laten afbreken. De inwoners van Arcen waren het hier echter helemaal niet mee eens en gingen in protest. Ze kregen gelijk waardoor de molen eind jaren 80 opnieuw werd opgebouwd. Toen was het nog zaak om een molenaar te vinden, deze zoektocht was helaas geen succes waardoor de molen werd verhuurd.
Zakkenvullerij
Een verdieping hoger werd het graan daadwerkelijk tussen grote ronde stenen met scherpels (soort van ribbels) gemalen. Deze staan in verbinding met de zakkenvullerij op de begane grond. Hier werden letterlijk zakken gevuld met het meel dat van bovenaf werd aangevoerd.


Klanten
Bakkers waren aanvankelijk de grootste afnemers van de branderij. Maar ook diverse brouwers uit de omgeving kwamen regelmatig langs om hun grondstoffen te verkrijgen. Voordat zij echter naar de molen mochten, moesten ze dit vroeger eerst aan de Baron vragen, aangezien hij de baas was over alle nederzettingen het dorp. Meestal ging hij akkoord in ruil voor een bepaalde hoeveelheid van het bier dat werd gebrouwen.
Stokerij
Na een bezoekje aan de graanzolder, waar alle graan vroeger werd bewaard, staken we over naar de stokerij. Hier werd het écht interessant. Voor ons zagen we een lange tafel met allemaal glazen flesjes met vloeistoffen. Bovendien stonden er verschillende stookketels en gedroogde specerijen om ons heen. Co vertelde wat er allemaal komt kijken bij het stoken van verschillende dranken. Vervolgens daagde hij ons uit om een blinde geurtest te doen met de extracten die voor ons stonden. Dit bleek een stuk moeilijker dan gedacht, maar heel leuk om te proberen.

Stoken & proeven
Hierna liepen we met een trapje naar een verdieping lager waar de grote stookketel staat met alle benodigde onderdelen om verschillende alcoholische versnaperingen te bereiden. 'De IJsvogel' heeft een enorm assortiment aan dranken die zij stoken. Van korenwijn tot gin tot zelfs whiskey en diverse likeuren. De drank die gelijk mijn aandacht trok was het 'aldewieversap'. Dit dronken vrouwen met carnaval als ze een dagje zonder de mannen op stap gingen, volgens Co. Die moest geproefd worden!

Proefbankje
Aan het einde van de rondleiding kreeg iedereen een proefbankje waarmee je 3 verschillende dranken kon proeven in 'de Schenkerij' (het café in de watermolen). Ik ging voor het aldewieversap, gin en limoncello. Van deze laatste hebben we zelfs een flesje mee naar huis genomen. Co had nog veel meer te vertellen over de molen en het stoken van de verschillende dranken, maar dat mogen jullie zelf gaan ontdekken.

Schans 20a
5944 AG Arcen
Liefs,Fleur

Hotspot in Maastricht: NOON
Maastricht is een pareltje rijker. Wij mochten aanschuiven bij restaurant NOON, het nieuwe concept van de eigenaren van evenementenlocatie Complex, direct langs de Maas. Wij kenden deze plek nog als 'lounge', met zwart witte tegeltjes op de vloer en hier en daar een stoeltje om even bij te komen van het dansen (dat loungen kan trouwens nog steeds, maar nu in een andere setting). De locatie is totaal getransformeerd in een stijlvolle eetgelegenheid. En dat niet alleen, het eten en de drankjes zijn om te smullen. We geven jullie een 'kijkje in de keuken' door middel van een PLOG (photolog).







Ga het vooral zelf ontdekken!
Liefs,Fleur & Ellis
Restaurant NOON
Griend 6-7
6221 AJ Maastricht

Dit doen wij het liefs(t) in oktober
Er is veel te doen in Limburg en wij struinen met plezier deze activiteiten af. Maar er worden ook veel eenmalige feestjes, rommelmarkten, exposities, voorstellingen, beurzen, etc. georganiseerd en ook daar zijn wij altijd voor in. Helaas zwaaien we de zomer voorlopig uit.. maar niet getreurd, nu op naar de knusse dagen! Deze maand staat o.a. in het teken van bier en schrikken. Snap je ‘m? Check onze beste tips voor oktober!
Molendag | Limburg
Zondag 6 oktober is het Limburgse Molendag. Er zijn 50 deelnemende molens die publiek verwelkomen en voor leuke activiteiten zorgen. Zo worden er o.a. alcoholische versnaperingen gestookt, broodjes en balkenbrij gebakken, is er muziek en natuurlijk zijn er ook rondleidingen. Nu duimen voor een flink wat wind want anders kunnen niet alle molens draaien! Bezoekers van alle leeftijden kunnen gratis terecht tussen 11.00-16.00u. Alle deelnemende molens en het programma staan op de website.
Oktoberfeest | Arcen
Hét feest van deze maand is natuurlijk: het Oktoberfest. Als inwoners van Zuid-Limburg kennen wij naast de Duitse varianten van dit feest, ook de Sittardse versie. Dat er in Arcen ondertussen ook al jaren flink geproost wordt met bierpullen was ons nog vrij onbekend. Excuses voor alle diehards, hierbij willen wij heel graag ook dit event even heel goed in de kijker zetten. 18 t/m 20 oktober wordt er gevierd! Tickets zijn te koop vanaf € 14,95 via de site.[caption id="attachment_3789" align="alignnone" width="1178"]

Feesten in de tent[/caption]
Bokkemért | Valkenburg
In oktober staat Valkenburg in het teken van de bok. Tijdens de 'bokkenweken' denkt de gemeente terug aan de bokkenrijders die in de 18e eeuw Midden- en Zuid-Limburg onveilig maakten door overvallen en plunderingen. Gelukkig is er een positieve draai aan gegeven met een heleboel leuke activiteiten in het teken van het dier (en het biertje niet te vergeten). Op 13 oktober vindt de jaarlijkse 'bokkemért' plaats in het centrum van Valkenburg. Dit is de grootste vrijmarkt van Limburg met o.a. streekproducten, live muziek én foodtrucks. Nieuwsgierig naar alle activiteiten tijdens de bokkenweken? Lees ze hier.
Tuinfair | Maasbree
Brocante liefhebbers opgelet! Op zondag 13 oktober wordt aan de Dorpstraat in Maasbree een Brocante tuinfair georganiseerd. Ongeveer 30 brocanteurs zullen hun mooiste oude, brocante, industriële, vintage en antieke spullen uitstallen in de grote tuin en op de parkeerplaats van café de Pool (waar ook diverse versnaperingen verkrijgbaar zijn). De omliggende brocante winkels, die de fair organiseren, zullen eveneens hun deuren openen. Alle actuele info vind je hier.
Dag van de vlaai | Maastricht
Op vrijdag 25 oktober staat Maastricht, en Limburg in het algemeen natuurlijk, in het teken van de vlaai. In onze hoofdstad worden verschillende activiteiten omtrent deze lekkernij georganiseerd, van een stukje vlaai eten bij het Dinghuis tot een ware vlaaientocht langs verschillende bakkers. Houdt de Facebook pagina goed in de gaten voor de laatste updates omtrent het programma. Smakelijk!
Halloween | Landgraaf
31 oktober is het weer Halloween. Om heel eerlijk te zijn, zijn wij niet echt helden als het aankomt op spoken, thrillers en horror. Maar toegegeven, het kan ook heel tof zijn. Mondo Verde in Landgraaf wordt op 25 en 26 oktober omgetoverd tot een spooky omgeving met verschillende 'scarezones'. Heel spannend allemaal, maar wij verheugen ons vooral op de afterparty op zaterdag vanaf 00.00u. Voor kaartjes en meer info check je de website.[caption id="attachment_3790" align="alignnone" width="630"]

Halloween in Mondo Verde[/caption]Wij wensen jullie een hele gezellige maand.Proost!Liefs,Fleur & Ellis

Knuffelen met… koeien in Haler
Jep, je leest het goed. Ik wilde eens iets anders dan anders, een uitje met dieren in Limburg. Dus ik ging op zoek en kwam uit bij Activiteitenboerderij het Hobbyschuurtje in Haler. Ik mocht aansluiten bij een groep dames voor een workshop koe knuffelen. Missie helemaal geslaagd! Deze tip wil je niet missen.
Uitdaging
Mensen die mij een beetje kennen weten wel dat ik mezelf graag uitdaag. Zo ook nu. Ik werd de dag van de activiteit wakker met kriebels in mijn buik. Ik heb niet speciaal iets met dieren, was al in geen jaren op een boerderij geweest en ik ging alleen op weg (navigatie + Fleur = soms lastig). Maar achteraf gezien was de gezonde spanning nergens voor nodig.
Ontvangst
De route op de heenweg verliep soepel. Eenmaal aangekomen bij de boerderij werd ik opgevangen door Carin. Ze groette me hartelijk en informeerde me dat de overige groepsleden de avond van tevoren hadden afgezegd dus dat ik een privé workshop kreeg (ok, nog meer kriebels). We dronken een kopje koffie en aten een versgebakken plakje cake in een, geheel in stijl, aangeklede ruimte naast de boerderij. Ze vertelde me van alles en nog wat over de boerderij en over de inhoud van de workshop.

Omkleden & Foto
Allereerst gingen we naar de kleedruimte. Hier stonden tientallen laarzen en klompen, hingen diverse blauwe overalls en er lag een hele berg ‘boerenzakdoeken’. Ik zou er dus in ieder geval uit gaan zien als een ware boerin, althans de geromantiseerde variant.

Geheel in stijl vervolgden we onze weg naar de eerste stop, een foto maken op een ‘set’ van opgestapelde hooibalen, aan de voorkant van een stal. Ik heb getwijfeld of ik dit shot met jullie zou delen maar ach, het hoort erbij;).

Kalfjes
Na de foto liep Carin met me naar de kalfjes van een paar weken oud. Ik maakte kennis met ze op de manier die me werd voorgedaan, namelijk ze eerst laten snuffelen aan mijn hand en erna aan de zijkant van het hoofd aaien, mits ze dat toelaten. We kropen bij de kalfjes in de stal en aaiden en borstelden ze. Carin vertelde mij een boel leuke feitjes over koeien. Zo worden ze nooit zindelijk, hebben ze geen bovengebit (dat wil zeggen geen snijtanden) maar wel een ontzettend ruwe tong en slapen ze maar ongeveer 20 (!) minuten per dag.

Biest
De kalfjes moeten in de eerste 24 uur nadat ze geboren zijn zoveel mogelijk Biest drinken, de dikkere moedermelk die veel afweerstoffen bevat. Carin vertelde me dat ze bezig is om van dit product een dag -en handcrème te ontwikkelen omdat dit ook veel positieve effecten voor mensen heeft.
Knuffeltijd
Hierna liepen we verder naar een andere stal waar de ‘pubers’ stonden, koeien van ongeveer een jaar oud die al een heel stuk gegroeid zijn ten opzichte van de kalfjes. En toen door naar het echte werk. We bezochten de grootste stal met de volwassen koeien. Hier staan de melkmachines en heel veel gevlekte dames, waaronder de knuffelkonten. Carin legde me uit dat niet alle koeien geknuffeld willen worden. We liepen rustig tussen de dames door naar een liggende koe, Carolien (een knuffelkoe). Carin ging me voor, rustig naast de koe hurkend en aaiend een de zijkant van haar snuit. Vervolgens leunde ze, zittend op een buis tegen de buik van de koe. Daarna was het mijn beurt. Ik was nog nooit zo dicht bij een koe in de buurt geweest. Ik aaide Carolien en leunde eveneens tegen haar warme buik. Na een tijdje omhelsde ze me met haar hoofd, een echte knuffel! Ondertussen kwamen wat andere koeien koekeloeren bij ons. Een hele bijzondere ervaring. Na een tijdje bij Carolien te hebben gezeten was ik ‘geslaagd’ en liepen we terug. Ik kleedde me weer om, ontving een waar certificaat en dronk nog een kopje thee met Carin.

Deze activiteit is voor mij met niets anders vergelijkbaar, dit moet je gewoon ervaren. Dus ben je een dierenvriend, of niet, maakt eigenlijk helemaal niets uit, zet dit op je bucketlist.
Activiteitenboerderij het Hobbyschuurtje
Lochterstraat HALER (Leudal)
Liefs,
Fleur

Dit doen wij het liefs(t) in september
Er is veel te doen in Limburg en wij struinen met plezier deze activiteiten af. Maar er worden ook veel eenmalige feestjes, rommelmarkten, exposities, voorstellingen, beurzen, etc. georganiseerd en ook daar zijn wij altijd voor in. De zomer is nog volop bezig en er staan een heleboel leuke activiteiten op de planning. We zetten onze favorieten voor je op een rij.
Kannen & Kruiken | Maastricht
De echte levensgenieters kunnen hun hart weer ophalen tijdens het weekend van 6-7-8 september tijdens Kannen & Kruiken in het stadspark in Maastricht. Proef verschillende biertjes of heerlijke wijnen. Natuurlijk onder het genot van diverse gerechtjes en live muziek. Een goede combinatie voor een smaakvolle dag. Toegang is gratis. Meer informatie is hier te vinden.[caption id="attachment_3751" align="alignnone" width="2048"]

Foto: Kannen & Kruiken[/caption]
Avondvierdaagse | Sittard
Iedereen is weer zo goed als terug van vakantie en dan staat traditiegetrouw de avondvierdaagse in Sittard weer voor de deur. Een event voor jong en oud! Op 10, 11, 12 en 13 september is het mogelijk om 6 of 10 km te wandelen in de noordelijke, zuidelijke en westelijke omgeving van Sittard. Geen tijd om vier dagen te wandelen? Geen probleem! Je kunt bij de start ook dagkaarten kopen. Vooraf aanmelden kan hier.[caption id="attachment_3752" align="alignnone" width="800"]

Foto: Francoise Petersen[/caption]
Playa del Sol | Roermond
Sunset Salsa Events presents: Playa del Sol op 15 september bij de Sunset Lounge. Nog even lekker genieten van die zomer. Dj's El Jomry & Juanito draaien de sterren van de hemel. Dansen aan het water bij ondergaande zon, heerlijke latin muziek en een tropisch sfeertje. De avond start om 18.00 u en zal om 23.00 u afgelopen zijn. De entrée is € 8,-. Tickets koop je hier.
Bevrijdingsfestival | Weert
Dit jaar 75 jaar geleden, op 22 september 1944, werd Weert bevrijd van de Duitse bezetters door de Engelsen. Deze vrijheid viert Weert met een Bevrijdingsfestival in het weekend van 21 en 22 september. Je kunt genieten van optredens van onder andere Maan, Waylon, Nielson en BLØF. Allemaal met voltallige liveband. Zorg wel dat je een ticket hebt. Die kun je hier kopen voor € 24,50 per stuk.[caption id="attachment_3749" align="alignnone" width="960"]

Vier de vrijheid![/caption]
Food & Fuego | Valkenburg
Op zaterdag 28 september wordt de binnenplaats en brasserie van het voormalige postkantoor in Valkenburg exclusief omgetoverd tot een sfeervol en gezellig openlucht foodfestival met foodbikes, bars, terras, live muziek en een kidscorner. Vanaf 15.00 u kun je genieten van ambachtelijk streetfood. Tickets kosten € 19,95 incl. een welkomstdrankje en munten voor drie streetfood gerechtjes. Tickets zijn hier te koop.[caption id="attachment_3747" align="alignnone" width="960"]

Met verschillende foodtrucks[/caption]
Fuiven & Schuifelen | Venlo
Ken je het nog? Hitszone? Wij wel! Helemaal uit onze tijd. Op 28 september mixt hitszone de beste summerjams en meezingers uit je brugklas door elkaar. Even je momentje pakken op de Spicegirls of bij Walk on water van Milk inc. Terug in de tijd dus bij Grenswerk in Venlo. Bestel een Breezer aan de bar en ga helemaal los met je vrienden. Tickets vanaf € 8,60. Bestellen kan hier.Geniet nog van deze fijne zomer!Liefs,Fleur & Ellis

Dit doen wij het liefs(t) in augustus
Er is veel te doen in Limburg en wij struinen met plezier deze activiteiten af. Maar er worden ook veel eenmalige feestjes, rommelmarkten, exposities, voorstellingen, beurzen, etc. georganiseerd en ook daar zijn wij altijd voor in. De zomer is nog volop bezig en er staan een heleboel leuke activiteiten op de planning. We zetten onze favorieten voor je op een rij.
Zomerparkfeest | Venlo
Naast alltime favorite Solar, dat het eerste weekend van augustus in Roermond plaatsvindt, kunnen we het tweede weekend eveneens de heupen los gooien. 8 t/m 11 Augustus vindt namelijk in Venlo het zomerparkfeest plaats. Hier worden activiteiten georganiseerd op het gebied van muziek, cabaret, dans, food en ga zo maar door. Artiesten zijn o.a.: Davina Michelle, Nielson en Kenny B. En dat terwijl de toegang gratis is. Lees alle ins en outs op de website.[caption id="attachment_3698" align="alignnone" width="2048"]

Zomerparkfeest door Joy van der Koelen[/caption]
Janse Baggeband | Valkenburg
De Janse Bagge Band viert hun 40 jarig jubileum in stijl! O.a. in het openluchttheater in Valkenburg brengen zij 9 augustus de klassiekers als ‘Solliciteren’ en ‘Proemevlaai’ ten gehore samen met nog veel meer meezingers. Hier kun je je dus even in de carnavalssferen wanen, hopelijk met wat zon! Voor tickets en info klik je hier.
Roofvogelshow | Hoensbroek
Op 10 en 14 augustus staat Kasteel Hoensbroek in het teken van roofvogels. Dat wil zeggen zowel uilen als buizerds, gieren en zeearends vliegen vlak langs de bezoekers tijdens een indrukwekkende demonstratie door een valkenier. Een aantal gegadigden mag zelf ervaren hoe het is om een vogel te laten landen op zijn/haar hand. En er is natuurlijk volop ruimte voor het maken van foto’s, filmpjes en het stellen van alle brandende vragen. Tickets koop je hier. Wil je liever, of ook het kasteel verkennen? Ga dan op ontdekking met de slotbewaarder.[caption id="attachment_3705" align="alignnone" width="1023"]

Roofvogelshow[/caption]
Bierfeesten| Gulpen
16 t/m 18 augustus barsten de Gulpener bierfeesten voor de 34e keer los. Het evenement kent naast de vele artiesten en bands een aantal vaste programmaonderdelen zoals : de kinderkermis, de seniorenmiddag met o.a. Dino Martino en de openlucht-brunch met o.a. Frans Theunisz. De toegang is gratis en er wordt bier gedronken uit glazen fluitjes, zoals het hoort dus! Meer info staat op de website.[caption id="attachment_3710" align="alignnone" width="1200"]

Gulpener bierfeesten[/caption]
Preuve| Valkenburg
Een primeur: de eerste editie van ‘Preuve van vreuger’, een land- en streekproductenmarkt bij de kasteelhoeve van Château St. Gerlach vindt plaats op zondag 18 augustus. Bezoekers kunnen kennismaken met oude ambachten en bovendien zijn er diverse Limburgse streekproducten aanwezig. Deze lekkernijen kunnen uiteraard geproefd worden. Aan de kids is ook gedacht, zij kunnen een ritje maken op een pony of plaatsnemen in de koets voor een korte rondrit. Tel hier hapjes, drankjes en livemuziek bij op en je kunt uitgaan van een heerlijke middag. Toegang is gratis. Check de website voor alle ins & outs.
Cultura Nova | Heerlen
Vrijdag 23 augustus vindt in Heerlen de opening van Cultura Nova 2019 plaats. Dit internationaal beeldend theaterfestival biedt t/m zondag 1 september een uitgebreid programma voor jong en oud. De 29eeditie zit weer boordevol voorstellingen, concerten, films, workshops en ga zo maar door. Voor cultuurliefhebbers én mensen die eens iets nieuws willen beleven, absoluut een aanrader om even te gaan kijken. Nieuwsgierig geworden naar het programma? Lees het hier.
Grand Prix | Luik
Max Verstappen heeft vrijwel iedereen in Limburg fan gekregen van Formule 1. 30 Augustus t/m 1 september gaat het los op de baan in Spa bij onze zuiderburen. Vrijdag start de training, zaterdag is er een training + de kwalificatie en zondag is de race. Natuurlijk is Max ook van de partij, sterker nog, er is zelfs een speciale tribune voor zijn diehard fans. Wees er snel bij als je interesse hebt want het gaat hard (letterlijk). Check de website voor alles wat je moet weten.Profiteer van alle leuke activiteiten deze maand! Doen wij ook;).Liefs,Fleur & Ellis

Onze 5 favoriete ambachtelijke ijssalons
Zonnestraaltjes, wat zijn jullie heerlijk! Gelukkig mogen we nog eventjes van jullie gaan genieten en daarmee ook van…ijsjes! En dan bedoelen we niet raketjes of callipo’s (ook helemaal niets mis mee overigens) maar bij voorkeur ambachtelijke bolletjes schepijs om uit het vuistje op te peuzelen.Gelukkig zijn we ook hiervoor op verschillende plekken in Limburg aan het goede adres. Hieronder vind je onze 5 favorieten.
- Ijsmakerij Botterweck ligt op de hoek van de Grotestraat in het centrum van Valkenburg aan de Geul. Vrijwel altijd als het mooi weer is zie je hier een rij buiten staan. Eigenaar Fer heeft naast een smakelijk ogende vitrine met vers- en zelfgemaakt ijs, een lunchroom en banketbakkerij. Vroeger gingen we hier met het gezin wel eens een mokka gebakje eten, het water loopt ons alweer in de mond bij de gedachte.
Openingstijden: ma t/m zo 08:30-17:00uur
- Ijsboerderij de Helenahoeve ligt aan de weg in een dal bij Slenaken. Als je het niet weet zou je er zomaar voorbij rijden/lopen. En dat zou zonde zijn! Onder de grote boom, of onderweg naar je volgende bestemming kun je namelijk smullen van zelfgemaakt hoeve ijs en zelfs huisgemaakte ijshoorntjes! Oja, het uitzicht is trouwens ook niet verkeerd ;).
Openingstijden: maart t/m oktober, voor actuele tijden check de website
- Clevers heeft meerdere vestigingen in Arcen, Grubbenvorst, Overloon, Plasmolen, Roermond, Kessel en Tienray. De ijsjes die op onze foto te zien zijn hebben we verkregen bij de Roermondse variant. Echt om te smullen. Naast het ambachtelijk bereiden van ijs en ijsproducten zijn ze ook een meester op het gebied van patisserie. Er is bijna altijd een vestiging in de buurt dus zeker even gaan proeven.
Openingstijden: maart t/m november voor actuele tijden check de websites van de verschillend vestigingen

- Ijssalon ’t Bakhuis ligt net even over grens bij Noorbeek, in Sint-Martens Voeren. Vroeger werd de oude boerderij gebruikt om brood en vlaai te bakken en tevens werd het gebruikt als melkhuis. In 1999 is deze echter omgetoverd tot ijssalon. En o.a. het roomijs wordt dus gemaakt van melk van hun eigen koeien, hoe leuk is dat. En ja, dat proef je!
Openingstijden 1 april tot 8 november do t/m di vanaf 11:00uur, eindtijd hangt af van het weer. November t/m maart vrij t/m ma van 11:00-18:00uur
- Ijssalon Florence in Nederweert, last maar zeker niet least, is in 2018 uitgeroepen tot ijssalon van het jaar binnen Nederland. Ook hier is een meester ijsbereider aan het werk, sinds 1984 welteverstaan. Naast heerlijke ambachtelijke ‘ijsjes to go’ maken zij ware kunstwerkjes van ijscoupes. Leuk weetje: het was eigenlijk niet de bedoeling dat de familie Janssen een ijssalon zou starten. Aanvankelijk hadden zij een bakkerij. Toen bleek dat zoon Marcel een meelallergie had en zijn werk als bakker niet meer kon uitvoeren, werd het nieuwe idee geopperd. We zijn hen heel dankbaar voor deze keuze.
Openingstijden: het hele jaar geopend, tijden verschillen per seizoen. Check de website
Smakelijk!
Liefs,
Fleur & Ellis

Een wandeling langs Limburgse kruiden
Onlangs maakte ik een kruidenwandeling in Wijlre. Het startpunt van de route was 'Pauls', een gezellige eetgelegenheid in Wijlre in een mooie boerderij. Anne was mijn gids tijdens dit uitje waarbij we op zoek gingen naar kruiden van Limburgse bodem. En ik moet zeggen ik was aangenaam verrast. De opvallendste exemplaren heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet in een photo-log (PLOG). Niet allemaal natuurlijk, er moet nog iets te ontdekken blijven;).


In de voortuin van Pauls troffen we meteen iets leuks aan, namelijk sedum, ook wel de westerse aloë vera met bijbehorende werking.[

Vervolgens troffen we de kamille, bekend om thee van te trekken en bovendien een madelief look-like. De 'echte' variant is hol van binnen en de straalbloempjes dienen voor het lokken van insecten.

Een stukje verder liepen we tegen een lindeboom op, een vrij bekende soort waar de lindebloesem aan groeit. Van deze bloesem, een mild kruid, kun je thee trekken waar je goed van kunt slapen.

In de buurt van de Geul vonden we een zwerm mooie, witachtige bloemen. Terwijl ik de zoete vanille-amandelgeur opsnuffelde vertelde Anne me de naam: moerasspirea. Deze laat denken aan 'aspirine' en dat is nu net ook in lichte mate de werking van deze plant, net als de werking van de blaadjes van de wilg trouwens.


Vervolgens spotte Anne de walstro, waarvan de bloemetjes eetbaar zijn. Deze plant is te herkennen aan de stervormige blaadjes.

En dan deze klassieker: kleefkruid, de bolletjes (zaadjes) die overal aan blijven plakken worden ook wel ‘haneklootjes’ genoemd. Deze zijn tot aan de bloei eetbaar en proeven als frisse groenten. Vroeger werden de tentakels bovendien bij elkaar in een krans gedraaid en als zeef gebruikt, weet Anne.

Erna troffen we zevenblad, een delicatesse voor de Romeinen. Je kunt het bereiden als spinazie in de wokpan of gebruiken om te verwerken in pesto, stamppot of kruidenbouillon. Als de plant bloeit komen er witte, eetbare bloemetjes aan die je salade kunnen pimpen.

Even later wees Anne me op een soort stekel met allerlei kleine zaadjes. Dit was de weegbree en deze kwam me bekend voor. Het helpt tegen brandnetel bultjes en als je de zaadjes kort in olie bakt smaken ze een beetje als pijnboompitten.
Een stukje verder kwamen we wederom bij een plantje met een bekende vorm.. maar waar leek het op? De akkerpaardenstaart wordt ook wel 'legoplantje' genoemd en ik begreep meteen waarom. Dit was bijna letterlijk een boompje van bij de lego. Mensen gebruikten dit vroeger ook wel als schuurspons. Medicinaal helpt deze heermoes bij blaas- en nierproblemen.

We liepen verder en passeerden een struik met kleine gele bloemetjes. Dit was nagelkruid. Anne vertelde me dat de wortel van deze plant goed werkt tegen ontstoken tandvlees. Bovendien ruikt het ver weg naar kruidnagel en de bloemetjes zijn wederom eetbaar en dus ideaal voor door een salade.

Toen Anne me op deze blaadjes wees was ik enigszins verbaasd, ik zou er namelijk zo langs zijn gelopen. Het bleek bijvoet te zijn en is te herkennen aan de grijze onderkant. Het is familie van de dragon en ook zo te gebruiken. Leuk feitje: Romeinen gebruikten dit in hun sandalen tegen vermoeide voeten.[

En dan de mooiste van het stel (naar mijn mening): de klaproos. De rode kroonblaadjes kun je voor smaak en kleur natuurlijk goed gebruiken in je salade. Maar je kunt er ook thee van trekken om beter te slapen.

Dit was de laatste aanwinst voor ons tasje. We liepen terug naar Pauls en lieten onze buit zien. Het is dat wij nog maar weinig tijd hadden maar de medewerkers hadden deze bloemetjes en kruiden in een mooie salade kunnen verwerken.

Zoals ik al eerder zei en je hierboven ook kunt zien, staan niet alle plantjes in deze blog, die mag je zelf gaan ontdekken.Mocht je inderdaad interesse hebben om eens te gaan ‘bermsnuffelen’ met Anne, dan kan dit op een locatie naar keuze in het Limburgse heuvelland. De wandelingen zijn te reserveren vanaf € 8,50 p.p. vanaf 8 personen met eventuele aanvullingen. Check meer info hier. Onze hele ervaring in Wijlre met Pauls en de wandeling lees je trouwens op LimburgLonkt.Wij raden deze wandeling met 'spicy' twist in ieder geval ten zeerste aan.
Liefs,
Fleur

Onze 6 foodtips in Maastricht
In Maastricht komen wat ons betreft alle gastronomische hoogtepunten van onze regio samen. Hier proef je veel en eigenlijk uit alle windstreken. Tijdens een bezoek aan Maastricht raak je niet uit geproefd en dat is maar goed ook. Dan kun je namelijk nog een keer terugkomen. Wat een feest.Toen Jolande Vos van I love food & wine ons vroeg om onze beste foodtips van Maastricht te delen aan haar lezers twijfelden we geen moment. Ze staan vanaf vandaag online en die tips willen we onze eigen lezers natuurlijk niet onthouden.Bezoek je Maastricht voor een dag of kom je een heel weekend? Er staat zeker iets voor je tussen. Je kunt onze foodtips in Maastricht hier vinden: I love food & wine.

Dit doen wij het liefs(t) in juli
Er is veel te doen in Limburg en wij struinen met plezier deze activiteiten af. Maar er worden ook veel eenmalige feestjes, rommelmarkten, exposities, voorstellingen, beurzen, etc. georganiseerd en ook daar zijn wij altijd voor in. In juli zitten we midden in de zomer en dan genieten we natuurlijk van alles wat dit mooie seizoen ons te bieden heeft. Hier volgen onze favorieten.
Braderie | Weert
Op 5 juli kun je heerlijk slenteren door de binnenstad van Weert. Daar zal namelijk de jaarlijkse braderie plaatsvinden. Er staan verschillende kraampjes en er is live muziek. De horeca pakt zoals altijd flink uit. De stad bruist. Meer informatie is te vinden via meerdere plaatstelijke facebookpagina's en via deze link.
The Cure | Sittard
Fan van the Cure? Dan moet je hierbij aanwezig zijn. Bij de Foroxity bioscoop in Sittard kun je namelijk de onvergetelijke jubileumshow van The Cure in Hyde Park bekijken op donderdag 11 juli. De populaire band speelt klassiekers zoals Lovesong, Lullaby, Boys Don’t Cry, Burn en Friday I’m in Love. Koop hier je tickets voor dit spektakel.
Imkerijdagen | Heerlen
Op 13 juli zijn de landelijke Imkerijdagen. Je kunt bij Natuurvriendenhuis Eikhold aan de Valkenburgerweg 72 in Heerlen een kijkje nemen. Zij geven dan informatie over imkeren, workshops, cursussen en nog veel meer. De toegang is gratis. Je kunt uiteraard tijdens deze dag diverse bijenproducten kopen.
Dagje Roermond
De VVV in Midden Limburg organiseert 'Dagje Roermond'. Tijdens deze dag beleef je Roermond in 1 dag: cultuur, lekker eten, shoppen en genieten op het water. Het programma start om 11.30 uur met een wandeling o.l.v. een VVV-stadsgids. Tussen 13.00-15.30 uur heb je ruim de tijd om lekker te lunchen en te shoppen in de binnenstad, of in Designer Outlet Roermond. Je dagje wordt afgesloten met een rondvaart van 70 minuten.Dagje Roermond is mogelijk van dinsdag t/m vrijdag, in de periode 16 juli t/m 23 augustus 2019. Koop je e-tickets via de ticketshop.
Kunst in Vaals
Ben je een kunstliefhebber? Dan moet je in het weekend van 20 en 21 juli in Vaals zijn. Stichting De Kopermolen organiseert dan het jaarlijks terugkerend Kunstevenement 'Kunst in Vaals'. Dit evenement is in alle opzichten een bezoekje waard. Kunst in Vaals vindt plaats rondom het historische raadhuis in het centrum van Vaals - Von Clermontplein. Je kunt kunst bekijken van verschillende kunstrichtingen afkomstig uit België, Duitsland en Nederland. Meer informatie over dit weekend is hier te vinden.
Casual Friday Borrel | Maastricht
Wij houden wel van een glaasje, lekker ontspannen met vrienden, heerlijk. Het liefst op vrijdagmiddag om samen het weekend in te luiden. Alex in Maastricht organiseert elke laatste vrijdag van de maand een "Casual Friday" Borrel. De borrel is voor iedereen van 17.00 - 19.00 uur, de bites & beats zijn 'on the house' en drankjes mag je zelf afrekenen. Superleuk dus voor vrienden, maar zeker ook om met je collega's de week af te sluiten.Geniet van de zomer!Liefs,Fleur & Ellis

In de wolken bij Brookerhof
Het is een zonnige donderdag in juni als Ellis en ik weer op ‘tour’ door Limburg gaan. Dit keer met als eindbestemming een verblijf in het pittoreske Nuth. Aan de rand van deze plaats ligt namelijk een verrassende B&B verscholen in een authentieke carréboerderij: Brookerhof. We nemen jullie graag mee op ontdekking.
Aankomst
We parkeren de auto op aanraden van gastvrouw Inge achter het pand, waar ons meteen duidelijk wordt dat de boerderij veel groter is dan je van de voorkant zou denken. We lopen naar het rode deurtje aan de voorkant en kloppen aan. Inge verwelkomt ons enthousiast en begeleidt ons naar de binnentuin (waar gasten ook gebruik van mogen maken) voor een verfrissend drankje en een kennismaking. Even later schuift ook haar man Michel aan. Inge vertelt dat interieurstyling haar oorspronkelijke vak is en dat ze de B&B dus ook zelf heeft ingericht.


Rondleiding
Na de kennismaking, een versnapering en een rondje door de tuin, is het tijd voor de rondleiding door de B&B. Ons verblijf blijkt een waar appartement. Heel gezellig en stijlvol met een sausje van vakantiegevoel. We komen door ‘onze’ deur binnen in een keuken met tafel en stoelen. Hier is vooral gebruik gemaakt van hout en grijstinten en er zit bovendien een tropisch zwart wit behangetje tegen de muur van de tafel. Zoals ik al zei: we wanen ons meteen op vakantie.

Badkamer
Naast de keuken ligt de badkamer, en niet zomaar eentje. De vloer is bedekt met (hier heb ik een groot zwak voor) tegeltjes met mediterrane print, geheel binnen het kleurenpalet van de keuken. Tevens zijn er 2 wasbakken, een bad én douche en een toilet. Dit alles in combinatie met diverse heerlijke verzorgingsproducten die al voor ons klaarstaan, maakt ons nieuwsgierig naar de slaapkamer..



Slaapkamer
Vanuit de keuken gaat een houten trap (deze kan wat kraken dus even opletten dat je je gezelschap niet wakker maakt 's nachts) die naar de slaapkamer leidt. In het trappenhuis is dezelfde fijne sfeer als in de keuken en badkamer doorgevoerd. We openen de deur van de kamer en zijn wederom blij verrast. ‘Wat een ruimte’! De oude boerderij balken zijn hier nog zichtbaar, het plafond is vrij hoog en de oppervlakte van de kamer is behoorlijk. Er staat een groot tweepersoonsbed, een zitje aan het voeteneind, een lage kastenwand, een slaapbank en een stoel. En hoewel dit best wat meubelstukken zijn en de kamer met diverse accessoires is aangekleed, is het nog steeds heel ruimtelijk. Inge haar oog voor detail en gevoel voor stijl maken deze ruimte evengoed heel knus.



Ontbijt
En inderdaad, we hebben een hele comfortabele nacht gehad. We hebben met Inge een tijd afgesproken dat we willen ontbijten en omdat het zo’n mooi weer is kunnen we dat buiten doen aan de picknicktafel. De tafel is al gedekt als we aankomen en deze wordt nog eens aangevuld met een picknickmand. Hierin zitten o.a.: 2 smoothies (ook handig om mee te nemen), diverse broodjes en croissantjes, eitjes, yoghurt met granola en fruit, divers beleg, kortom we weten niet waar we moeten beginnen. Een heerlijke start van een nieuwe dag. In de winter of bij slechter weer krijgen gasten het ontbijt overigens geserveerd in de B&B keuken. En binnenkort is het ook mogelijk om de picknickmand mee te nemen naar het stukje weide aan de overkant van de straat, dat ook nog bij Brookerhof hoort. Hier staat vrijwel de hele dag zon en is dus een perfecte plek om je dag te beginnen of te eindigen.



Nuth
In Nuth zitten ook een aantal leuke plekken om lekker en gezellig te eten. Overdag kan dit bijvoorbeeld bij de Naamse Steen. Wij schoven ’s avonds aan bij de Pingerhoeve, waar we een brede keuze uit smakelijke gerechten hadden. De Brookerhof heeft ons, net als Nuth zelf (dat vlakbij zowel Valkenburg als Maastricht ligt), positief verrast. De B&B heeft 1 appartement waar je gemakkelijk met 3 à 4 personen (bijvoorbeeld ouders met kind/kinderen) kunt verblijven. Door de uitgebreide faciliteiten is deze plek ook geschikt voor een langer verblijf.Brookerhof maakt overigens deel uit van de Brocante route.
Tot ziens in Nuth?
Liefs,
Fleur
Hellebroek 30
6361 AC Nuth

Dit doen wij het liefs(t) in juni
Er is veel te doen in Limburg en wij struinen met plezier deze activiteiten af. Maar er worden ook veel eenmalige feestjes, rommelmarkten, exposities, voorstellingen, beurzen, etc. georganiseerd en ook daar zijn wij altijd voor in. In juni wordt 'pap' in het zonnetje gezet met Vaderdag, zijn er diverse zomerse festiviteiten in Limburg en wordt er flink gesport. Hier volgen onze favorieten.
Gin Tonic Festival | Weert
We trappen de maand meteen goed af met één van onze favoriete drankjes in het middelpunt: de gin tonic. Wijnhuis Weert organiseert op zaterdag 1 juni een ware ode aan 30 (!) varianten op deze cocktail. Een dj zorgt voor extra sfeer terwijl je lekker met je vrienden kunt proosten op de zomer. Deelname kost € 10,- en inschrijven kan hier.
Reuzenstoet | Maastricht
Eens in de vijf jaar wordt onze hoofdstad 'overgenomen' door ware reuzen, natuurlijk onder leiding van Stadsreus Gigantius. Op zondag 2 juni zullen meer dan 50 reuzen uit Nederland, België, Frankrijk en Spanje samen met diverse muziekgezelschappen, culturele groeperingen, dieren en andere deelnemers in de stoet meelopen. Ze vertrekken om 14.00u vanaf de Boschstraat in Maastricht en bezoekers kunnen gratis kijken vanaf diverse tribunes langs de kant. De gehele route en andere activiteiten in dit weekend zijn na te lezen op de website.
Workshop rijstevlaai | Reijmerstok
Wie Limburg zegt, zegt vlaai, toch?! Daarom is dit een activiteit naar ons hart. In Reijmerstok kun je bij de bakster op zaterdag 8 juni een klassieker bakken, namelijk de rijstevlaai. Wist je dat deze vlaai vroeger een teken van welvaart was? Rijst moest geïmporteerd worden waardoor het een zeer kostbaar product werd. En wat zijn we blij met deze ontdekking want door de unieke smaak is dit echt een favoriet van ons. De kosten van de workshop bedragen € 29,50 p.p. incl. koffie en thee en natuurlijk je heerlijke vlaai om meer naar huis te nemen. Om je in te schrijven check de site.
Vaderdag | Rolduc
In plaats van weer een paar sokken dit jaar eens eropuit met 'pap'? Abdij Rolduc organiseert op zondag 16 juni een van haar rondleidingen met bezoek aan de wijngaard. Een gids gaat de bezoekers voor naar de abdijkerk met crypte, de rococobibliotheek en vervolgens naar, het hoogtepunt, de wijnranken. Hier kom je alles te weten over de druiven, de wijn en het hele proces eromheen. En natuurlijk mag je ook proeven. Kosten van de rondleiding zijn € 11,50 p.p. Meer info op de website.
Bierfestival | Maastricht
Wederom een leuke tip in onze hoofdstad: op vrijdag 21 juni om 14.00u gaat de 24 uurs van Maastricht weer van start rondom de Helpoort. Voor € 3,- kun je een proefglaasje kopen (met statiegeld) dat je voor € 2,50 per (speciaal)biertje kunt laten vullen. Als bierliefhebber ben je op dit knusse festival helemaal in je element, geloof ons. Lees hier meer.
Geheime tuinen | Sittard
Eerder schreven wij een blog over verrassende plekjes in het centrum van Sittard (nog niet gelezen? Bekijk hem hier) waarin ook al wat tuintjes voorbij kwamen. Op zondag 23 juni is er een event dat deze groene hotspots speciaal in het zonnetje zet, namelijk het Geheime Tuinen Festival. Tussen 12.00u en 15.00u kun je op verschillende locaties genieten van muziek, dans, gedichten, workshops en nog veel meer. Ook is het mogelijk om onderweg te 'happen'. Meer info lees je hier.
MP feesten | Geleen
En dan nog een klassieker: de MP feesten op de markt in Geleen. Hiermee kun je de maand juni swingend afsluiten op 28-29-30 juni. Vrijdag staat in het teken van jongeren, zaterdag is er een 90's party en zondag wordt er vooral lekker (Grieks) gegeten. Check voor het exacte programma en kaartjes de website. Tot dan?Een lange lijst deze keer, omdat het zonnetje zich steeds vaker laat zien en er al heel veel leuke zomerse activiteiten worden georganiseerd. Zoals gezegd vinden er ook genoeg sportieve activiteiten plaats de komende tijd maar daar komen we nog op terug.Een hele fijne (zonnige) maand gewenst!Liefs,Fleur & Ellis

Verrassing van onze bekendste wijngaard: De Apostelhoeve
Als echte Limburger ben ik na het bezoeken van dit wijndomein een tikkeltje trotser geworden op mijn afkomst. Dat klinkt zwaar en dat is het misschien ook, maar er is niks aan gelogen. Onlangs werden we uitgenodigd door de online wijnwinkel Bovino om aanwezig te zijn bij een presentatie op de Apostelhoeve, de bekendste wijngaard van Nederland en bij mij bekend als dat mooie plekje op die ene berg. Ik was er nog nooit geweest en als wijnliefhebber zei ik dan ook volmondig 'ja' op dit aanbod. Het werd voor mij veel meer dan alleen een presentatie. Ik leerde meer over deze plek, wijn maken, wijn proeven en wijn spijs combinatie. Ik geef je een tipje van de sluier.


De Apostelhoeve
We worden met een groepje genodigden ontvangen in de proefkamer van de Apostelhoeve. Ik ben met de fiets (poeh ja, die berg heb ik moeten lopen) en de rest is met de shuttle gekomen. Het is nog best vroeg, maar deze dag moet afgetrapt worden met een glaasje bubbels. Het is sowieso een feest om hier te zijn, dus daar proost ik maar al te graag op. We starten met de Riesling, van het huis natuurlijk. We maken kort kennis voordat Robin Hulst (derde generatie en 23 jaar) ons naar buiten neemt. Hij vertelt over het ontstaan van de Apostelhoeve in 1970, want dat is het jaar dat zijn opa Hugo brutaal genoeg besloot om een aantal wijnstruiken te plaatsen op het weiland waar daarvoor alleen nog fruit en groenten groeiden. In 1973 kan zijn opa voor het eerst oogsten en dat is het begin van dit succes waar de familie met heel veel liefde iedere dag heel hard voor werkt.Ze verbouwen vandaag de dag trouwens wel nog kersen en aardappelen ;).



Vandaag de dag
Opa Hulst begon met 400 planten. Dat zijn er nu veel meer. Om precies te zijn 11.500 hectare en op dit moment is de familie in onderhandeling met de buren om nog een stukje land erbij te krijgen. De oogst levert ongeveer 100.000 flessen per jaar op en die worden verspreid over heel de wereld. Hoe cool is dat. Deze Limburgse wijn wordt in de buurt geschonken maar ook in kwaliteitsrestaurants over de grens, in Barcelona en Phuket bijvoorbeeld. De oudste planten die er staan zijn dus 49 jaar oud en hebben wortels van ongeveer 20m diep. Die hebben dan ook weinig last van de droogte omdat de wortels stevig genoeg zijn om vocht uit de mergelgrond te halen. De nieuwere planten krijgen water via het nieuw aangelegde irrigatiesysteem.



Productieproces
Het mag duidelijk zijn dat de Apostelhoeve de afgelopen jaren flink gegroeid is. Robin legt uit dat het weer een enorm groot effect heeft op de oogst en dat daarom de familie constant bijstuurt. Daarin is het productieproces ook heel erg belangrijk. Waar ze eerst met 28 personen 9 uur per dag bezig waren met persen, is dit nu 1,5u per dag. En dat komt allemaal door de nieuwe pers die trouwens wel telkens grondig schoon gemaakt moet worden (wat ongeveer 6 uur duurt). Wat ook bijdraagt is de tank die de berg met gemak kan trotseren en de mega traktor die de druiven voorzichtig van de planten schut zodat plukken overbodig wordt.



Proeven
We nemen ook nog een kijkje in de kelder waar het echte verwerkingsproces plaatsvindt en daarna mag er geproefd worden. Wat een feest. We proeven verschillende wijnen zoals de Auxerrois, Müller Thurgau, Riesling, Pinot Gris en de Late Harvest. Die laatste was niet gepland maar is ontstaan door de warme zomer in 2018. Een wijn die in kleinere flesjes is verpakt en perfect past bij een dessert. Als verrassing mogen we als echte eerste de nieuwe oogst van de Pinot Gris Barriques proeven, ik voel me vereerd. Bijzonder om mee te maken.Tijdens het proeven merk ik wel dat ik met echte profs onderweg ben. Waar ik heerlijk mijn wijnglas leeg drink, zit de rest een tijdje met de wijn in hun mond om het uiteindelijk uit te spugen. Zo hoort het natuurlijk ook, maar wat mij betreft zonde. Ik ken de wijn van de Apostelhoeve natuurlijk wel, maar om ze zo achter elkaar te ervaren is wel anders. Mijn favoriet? Absoluut de Riesling. Echt heel erg lekker.



Asperges
We sluiten de dag af bij Café Sjiek, mij niet onbekend. Hier kom ik graag. Een heerlijk, toch wel echt typisch Maastrichts eetcafé. Je moet er gewoon geweest zijn als je Maastricht bezoekt. Wij krijgen hier een lunch die in het teken staat van asperges. Het lijkt mijn favoriete dag te worden zo. We starten met een aspergekroket en als hoofdgerecht kies ik de asperges met brokkelkaas. Hier drinken we de Cuvée 12 van de Apostelhoeve bij. Na een kijkje te hebben genomen in de wijnkelder van Café Sjiek is de dag helaas ten einde.



De Apostelhoeve organiseert rondleidingen en proeverijen. Enthousiast geworden? Neem dan contact met hun op.
Liefs,
Ellis

De hotspots van het Sphinxkwartier in Maastricht
2006 was het jaar dat dit gebied verlaten werd door de grote sanitairfabrikant Sphinx. Daarna staat het gebied op mijn netvlies als een braak gelegen stuk. Ik kwam hier niet graag en ook niet graag in de buurt. Dat is nu wel anders. Sterker nog, ik heb hier mijn werkplek! Ik heb het natuurlijk over het Sphinxkwartier in Maastricht, ook wel bekend als het gebied rondom het Eiffelgebouw. Ik liep de Hidden Places, Secret Spaces wandeling vanuit de VVV en ontdekte meer over dit terrein (en andere geheime plekjes in Maastricht), lees ook de blog over de wandeling. Tegenwoordig leeft het gebied en dat komt door de komst van veel nieuwe, vooral hippe, bedrijven. Maar waar moet je nu precies zijn? Ik verklap je onze favoriete plekjes.



Sphinxkwartier
Vroeger was dit gebied heel belangrijk voor Maastricht. Het was HET industriegebied met het Bassin als centraal middelpunt. Petrus Regout van de Koninklijke Sphinx was een belangrijke man en gaf functie aan veel gebouwen op het terrein. Nieuwsgierig naar zijn werk? Loop dan eens door de Sphinxpassage. Je krijgt hier een goed beeld van de geschiedenis en zijn werk. Naast het Eiffelgebouw kent het gebied eromheen veel kenmerkende gebouwen zoals o.a. de Timmerfabriek, de Brikkenbouw, het Pakhuis en de Frontensingel. Wanneer je meer wilt weten hierover, loop dan vooral de eerder genoemde wandeling.

Tegenwoordig voelt het als een nieuw stukje stad. Met behoud van de industriële sfeer hebben zich hier een hoop mooie, hippe, bedrijven gevestigd. Je kunt er nu wonen, werken, shoppen, eten en drinken. Kortom, je hoeft het echte centrum niet eens meer in, je kunt hier gemakkelijk een dag doorbrengen.
The Student hotel
Met de komst van The Student Hotel is het volgens mij allemaal begonnen. Zij zijn de hoofdbewoners van het Eiffelgebouw. Het hotel telt 378 kamers die voor een groot gedeelte bewoond worden door studenten. De inrichting van het gebouw is creatief en super hip. Een visitekaartje voor de stad. De letters die ooit op het dak stonden hebben een prominent plekje gekregen en als je wilt chillen dan kan dit in de immens grote hangmat. The Commons is het horecagedeelte van het hotel waar je ook als niet-student welkom bent. Een leuke plek voor een goede borrel en een lekker hapje!Adres: Sphinxcour 9A.



Bold Rooftopbar
New kid in town: Bold. De eerste echte rooftopbar in de stad en wat zijn we daar blij mee. Eindelijk een plek waar je deze prachtige stad vanaf boven kunt bewonderen. Het was even onduidelijk wat de bestemming werd van het oude waterreservoir boven op het dak van het Eiffelgebouw. The Student Hotel organiseerde sporadisch eens een feestje, maar besefte als snel dat deze plek fulltime aandacht verdiende. Rob Dresen en Pieter van Veldhoven bleken het perfecte duo. Samen met een interieurontwerper en een vormgever hebben ze deze bijzondere plek een smoel gegeven. Fleur en ik mochten het ervaren.Adres: Sphinxcour 9A (Ingang via The Student Hotel).



Bij een rooftopbar horen cocktails, gelukkig weet Pieter -de cocktailmaster- daar wel raad mee. Daarnaast kun je hier ook iets eten. Geen uitgebreid menu, maar 'social food' zoals ze het zelf noemen, eten dat je samen kunt delen. Sandwiches, salades, springrolls, bitterballen, piementos de padrón, frietje rendang, nacho's, kortom food vanuit alle windstreken. Vanaf 12.00 tot 24.00 kun je hier genieten van het uitzicht, het eten en de fijne sfeer.



Gedeelde Weelde
Ook in het Eiffelgebouw, maar op de begane grond, ligt de Gedeelde Weelde. Een coöperatieve winkel voor je dagelijkse boodschappen. De leden werken volgens de volgende uitgangspunten: earth care, people care en fair share. Wat ik zo mooi vind is dat veel producten in deze winkel vanuit ons mooie Limburg afkomstig zijn. Daarnaast de betrokkenheid van de leden die duidelijk voelbaar is wanneer je door de winkel loopt. Naast je dagelijkse boodschappen kun je hier ook terecht voor een kopje koffie, stukje huisgemaakt gebak of een lunch.Adres: Petrus Regoutplein 2.



Lumière Cinema
Met de zon in je gezicht, op een van de prachtigste terrassen van Maastricht, uitkijkend over het Bassin. Je bent bij Lumière Cinema. Dit is veel meer dan een cinema, want je kunt er heerlijk borrelen en eten, ontbijt, lunch en diner. Ik kom hier heel graag, want het eten is gewoon goed, de wijntjes zijn lekker en de sfeer is relaxed. En soms pik ik ook nog eens een filmpje mee, een heerlijke avond gegarandeerd.Adres: Bassin 88.


Kortom, dit gebied leeft en daar zijn wij maar wat blij mee. Tot snel in het Sphinxkwartier!
Liefs,
Ellis
Er staan nog veel meer ontwikkelingen voor dit gebied op de agenda, je kunt dit volgen via de website van Belvédère.

Wat je wilt weten over 'het witte goud'
Sprint naar de winkel want het is weer aspergetijd! Ieder jaar sta ik weer vooraan, want ik ben fan en maak dan ook iedere week asperges. Deze periode moet je namelijk flink uitbuiten, ze zijn er slechts een aantal weken (van half april tot juni). Asperges zijn gelukkig op veel manieren te bereiden en ook nog eens supergezond. Maar dat wist je waarschijnlijk wel. Ik ga je vandaag alles vertellen wat je misschien nog niet wist over 'het witte goud'.
Witte goud
Iedereen weet wel wat we bedoelen met 'het witte goud', maar waar komt het eigenlijk vandaan? Het produceren van asperges vergt een hoop tijd, toewijding en passie van de boer. Het is de enige groente die niet groeit in kassen en ook alleen in het aspergeseizoen groeit en gestoken wordt. Het is een duur proces en dat merk je ook aan de prijs van dit witte goud. Vandaar dus ook de naam.
Vitaminebommetje
Asperges bevatten ontzettend veel vitamines en dan met name veel vitamine K en E. Vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling. Vitamine E is een antioxidant die vet weet op te lossen. Ook spelen deze vitaminen een rol bij de aanmaak van bloedcellen en houden ze o.a. spierweefsels in stand.
Afkomst
We claimen weliswaar dat 'het witte goud' van ons Limburgers is, maar niets is minder waar, het is 5000 jaar geleden voor het eerst ontdekt in de buurt van Irak en Iran. Limburg heeft de beste grond voor het verbouwen van asperges. Daarentegen is het grootste productieland van asperges China met 57.000 hectare land aan asperges, op de tweede plaats staat Peru en op de derde plaats Duitsland.
Vers
De lekkerste asperges zijn vers. Daarom koop ik ze ook het liefst direct bij de boer. Maar goed, in de supermarkt is soms wel wat handiger. Maar hoe weet je nu of de asperges echt vers zijn? Een echte verse asperge heeft een glanzende stengel en wanneer je de asperges zacht tegen elkaar aan wrijft maken ze een piepend geluid. De onderzijde mag niet uitgedroogd zijn, dit kun je checken door voorzichtig op de onderkant met je nagel te drukken.
Groene asperges
Een aspergeplant is een meerjarige plant en kan zo’n 8 tot 10 jaar op hetzelfde veld worden geteeld. De plant ziet eruit als een struik met harde stengels. Deze sterft af in de herfst. De ondergrondse delen blijven leven en vormen de stengels voor de lente. Ze worden ondergronds gestoken, de witte variant althans. Als de asperges doorgroeien en dus boven de grond uitkomen verkleuren ze en worden ze groen.[caption id="attachment_3307" align="alignnone" width="4460"]

Groene asperges[/caption]
Urine
Niet iedereen heeft er last van: de typische asperge-urine lucht. Jij wel? Geen zorgen. De geur ontstaat bij de opname in het lichaam van zwavelachtige stoffen genaamd mercaptanen, die in de asperge voorkomen. Dezelfde stof kun je ook vinden in rotte eieren, uien en knoflook. Er is al veel onderzoek naar gedaan, maar ze weten niet zeker hoe het ontstaat, schadelijk is het in ieder geval niet.
Schillen
Witte asperges niet goed schillen levert een hoop frustraties op tijdens het eten. Daarom is het belangrijk dat je dit secuur doet. Let op dat de asperges niet breken, leg ze daarom altijd op hun zij. Snijd ongeveer 1,5 cm van de onderkant af en neem een dunschiller. Ik ga minimaal 2x rond, soms zelfs 3x rond. Zorg dat de matte schil van de asperge volledig verwijderd is. Je kunt van het afval trouwens heerlijke aspergesoep maken.En nu genieten! Nog geen recept? Klik dan hier :)Liefs,Ellis

Dit doen wij het liefs(t) in mei
Er is veel te doen in Limburg en wij struinen met plezier deze activiteiten af. Maar er worden ook veel eenmalige feestjes, rommelmarkten, exposities, voorstellingen, beurzen, etc. georganiseerd en ook daar zijn wij altijd voor in. Natuurlijk delen we deze tips graag met jullie, doe er dus je voordeel mee. Deze maand staat in het teken van dodenherdenking, de vrijheid, moederdag en een hoop vroege lentefeesten. Hier komen ze:
Aspergefestijn | Gulpen
Wie is er niet gek op? Asperges! Op 3 mei staat bij de Vlaamse Goesting in Gulpen alles in het teken van het witte goud. Voor €49 per persoon eet je een vijf gangenmenu met, je raadt het al, asperges. Tafeltje reserveren is een must en doe dit snel want de plaatsen zijn beperkt. Meer weten over het menu of reserveren? Klik hier. Mocht je zelf asperges willen bereiden? Dan hebben we natuurlijk ook een lekker recept voor je.
Bevrijdingsfestival | Roermond
We vieren op 5 mei onze bevrijding. In Roermond wordt dit gedaan met een groot feest. Op diverse pleinen in de binnenstad van Roermond zijn er verschillende muzikale podia. Dit jaar onder andere met Ambassadeur van de Vrijheid Maan, Danny Vera, Elle Hollis en Blackbird. Toegang is gratis. Voor het tijdschema en meer informatie, klik hier.
Singel 39 | Echt
Op 8 mei is het ladiesnight bij bioscoop Royal in Echt met dit keer de film Singel 39. Tijdens deze avond worden jij en je vriendinnen of moeder (moederdag staat voor de deur) in de watten gelegd. Jullie worden ontvangen met een glaasje bubbels of iets bruisends, een hapje en drankje bij de film, na afloop een goed gevulde goodiebag met leuke en lekkere goodies en je maakt ook nog kans op leuke prijzen. Erbij zijn? Koop dan snel je kaartje.
Alles veur de mam | Sittard
Zaterdag 11 mei (de dag voordat het echt moederdag is) van 12.00-17.00 uur heeft Sittard tijdens ‘Alles veur de Mam’ alles in huis om de moeders lekker te vertroetelen. Van persoonlijke gedichtjes, rode rozen en optredens van de band Hard2Get tot zoete lekkernijen, straattheater en een gratis tekening van een getalenteerde karikaturist. Een gezellige dag mit de mam. Meer informatie? Klik hier.
Wijn-spijswandeling | Venlo
Op zondagmiddag 26 mei worden er in Venlo heerlijke wijn-spijs combinaties voorgeschoteld. De perfecte gelegenheid om Venlo op culinair gebied te ontdekken. Je wandelt tussen 12.00 en 17.00 langs vijf tot zeven top restaurants. Nieuwsgierig welke plekken allemaal deelnemen? Neem dan een kijkje op de website. Koop je kaartje snel want op = op.
PINA | Maastricht
Op 31 mei lopen de temperaturen hoog op bij Complex in Maastricht. Het feest met de heetste latin muziek, tropische sfeer en vooral veel gezelligheid. Tijdens deze avond hoor je de lekkerste reggaeton, latin hits gemengd met merengue, bachata, dembow, salsa, dancehall en meer caliente klanken. Wij gaan onze heupen schudden. Zien we jou ook op de dansvloer? Voor kaartjes, klik hier.Maak er wederom een top maand van, doen wij ook ;)!Liefs,Fleur & Ellis

Hoera! Koningsdag in Limburg
Hiep Hiep Hiep: Hoera! Nee we zijn hem niet vergeten, onze Koning die weer bijna zijn (52e) verjaardag viert. Dit jaar valt zijn feestje op een zaterdag (27 april), dus geen extra dagje vrij maar evengoed reden om eropuit te trekken. We geven je graag wat tips voor Koningsdag –én nacht (niet alleen oranje gekleurde activiteiten), zodat je je in Limburg in ieder geval niet hoeft te vervelen.
Voorpret
Kun jij nu al niet wachten tot het zover is en heb je wel zin in een feestje? Voorafgaand aan Koningsdag wordt er rond 00.00u ook al flink gevierd. Hier een aantal opties:
Oldschool Gangsters | Venlo
Ging jij vroeger (en misschien nu nog steeds) helemaal los op old skool Rave? Dan is dit feestje in Venlo waarschijnlijk helemaal jouw ding. Bij Poppodium Grenswerk kun je op Koningsnacht vanaf 22.00u even terug in de tijd duiken met Oldschool Gangsters. Meer info en tickets vind je hier.
Koningsnacht | Stevensweert
2.0 Comité organiseert in samenwerking met ’t Aod Klooster een swingende avond met een zeer uitgebreid repertoire van de grootste Pop-, Dance-, R&B, 70s, 80s, 90s en Rockhits die DJ Will (hoe toepasselijk) gaat verzorgen. Aanvang om 20.00u. Check de facebookpagina voor alle info.
Revisited | Geleen
Fan van classic rock & rock ’n roll? Dan ben je bij Feron’s Corner aan het goede adres op vrijdag 26 april. Vanaf 21.00u worden hier volop plaatjes gedraaid om de heupen flink los te schudden en wellicht zelfs een toontje mee te zingen. Entree = gratis! Check hier de website.
(o.a) Diep met Willy | Weert
In Weert kun je op meerdere plaatsen een dansje wagen tijdens Koningsnacht. In diverse cafés in de stad (Tramhalt, ’t Swaentje, de Soos) treden artiesten op. In het stadspark kun je bovendien ‘diep gaan met Willy’ vanaf 20.00u. Muziekstijl: house & techno, gratis entree. Lees meer over deze en andere activiteiten in Weert op de algemene site.
[caption id="attachment_3272" align="alignnone" width="1024"]

Oranje drankjes[/caption]
Koningsdag – feestje!
Vier je liever een feestje op de dag zelf (zaterdag 27 april)? Dan hebben we natuurlijk ook wat leuke opties voor je in petto:
Kingsday | Maastricht
In het stadspark van Maastricht zullen diverse bekende deuntjes klinken tijdens Willem zijn verjaardag. O.a. Marleen Rutten, And’re Hazes, DJ Harald en Stones Sessions gaan zorgen voor de nodige gezelligheid. Stiekem begint het feestje hier ook al op Koningsnacht;). Check de website voor meer info.
Dit event is helaas afgelast vanwege het slechte weer
Parkfestival | Sittard
Tussen 10.00 en 18.00u krijgt regionaal talent in Sittard de kans om het publiek te entertainen vanaf de diverse podia. Ondertussen is er een kinderrommelmarkt en worden diverse spellen georganiseerd. Het festival bestaat door vrijwilligers en de opbrengsten gaan naar kind gerelateerde goede doelen. Win-win dus! Meer info check je hier.
Koningsdag | Meijel
In Meijel wordt een iets traditioneler feestje gevierd, maar daardoor niet minder gezellig. Vanaf 15.00u zijn er diverse optredens van verenigingen en activiteiten voor kids. De mogelijkheid om een hapje en/of drankje te nuttigen is uiteraard ook aanwezig en rond 17.30u nemen ‘the Deejays’ het muzikale gedeelte over. Overige details staan op de facebookpagina.
Alternatieven
‘Luister!’ | Valkenburg
Ben je toe aan een nieuwe ervaring? ‘Luister!’ is een geluidsexpositie door het oude Rome. Vijf ondergrondse ruimtes van Museum Romeinse Katakomben worden omgetoverd tot ware klankpaleizen. Je kunt ook zelf aan de slag in de soundroom. De expositie is te zien (beter gezegd te beluisteren) vanaf 27 april tot en met 26 mei. Toegang is gratis is combinatie met een rondleiding (volwassenen € 12,50).
Bloesem2daagse | Vilt
Een frisse neus halen en genieten van prachtige bloesem? Op zaterdag 27 en zondag 28 april 2019 wordt door Wandelvereniging Vilt voor de 8e keer een wandelweekend door de Zuid-Limburgse bloesemwereld georganiseerd. Deelname kost € 4,- per dag. De precieze routes en starttijden zijn te vinden op de website.
Curiosa markten | Limburg
Op diverse plekken in Limburg worden traditiegetrouw vrijmarkten georganiseerd op Koningsdag. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden in Weert, Maasbracht, Sittard, Heerlen, Eijsden, Roermond, Voerendaal en Maastricht. Via de website van de VVV en Facebook zijn vrijwel alle markten te vinden.
Mocht je echt helemaal niets hebben met de ‘oranje gekte’ dan kun je natuurlijk nog altijd over de (Belgische of Duitse) grens sluipen ;).
Veel plezier!
Liefs,
Fleur & Ellis