Blogs

Op mini vakantie bij K Kanne
Onlangs beleefden wij een mini vakantie op slechts 15(!) min fietsen van ons thuishonk Maastricht. We hebben gesmuld en overnacht bij lunchbar en bed & breakfast K Kanne, net over de grens met België, in Kanne dus logischerwijs. Deze plek is als geen andere in het kneuterige dorpje. Lees snel waarom.
Mini vakantie
We wilden onze horizon verbreden maar nog steeds in Limburg blijven. Kanne leek ons de perfecte locatie om net even iets anders te ontdekken. We vulden onze fietstassen en gingen op weg. Het landschap dat je onderweg tegenkomt is alsof je je in de wijnstreek van Duitsland of zelfs Frankrijk begeeft, werkelijk prachtig. Het mooie Chateau Neercanne op deze route vergroot het vakantiegevoel trouwens ook best aardig.

Kanne
Kanne is zoals gezegd een dorpje in Belgisch Limburg. Het is vooral bekend om het Chateau, de mergelgroeven en de champignonkwekerij. Al snel leerden wij dat K Kanne vooral van de kwekerij en ander streekproducten, gretig gebruik maakt. Toch is dit restaurant met b&b alle behalve traditioneel.
B&b
Als je komt aanfietsen (of rijden) kun je er niet omheen. Het ligt trouwens meteen aan de ‘grote’ weg aan de rechterkant, 5 minuten van de grens aan de rechterkant. Tussen de ouderwetse gebouwen van andere horecagelegenheden ligt de strakke, industriële voorgevel en het terras van K Kanne, met enorme ramen waardoor je goed naar binnen kunt gluren. Je ziet overigens meteen dat je hier kunt dineren maar dat er ook slaapplekken zijn moet je even weten. Gelukkig waren wij op de hoogte en gingen je dus graag voor.

Ontvangst
We werden hartelijk ontvangen door Pieter, één van de eigenaren van deze plek. Hij vertelde ons e.e.a. over het concept en wees ons onze kamer (met sauna op de gang!). We kregen een kamer met een tweepersoonsbed, open badkamer met regendouche (joepie!), tv en een enorm raam dat uitkeek over de tuin. We hadden goed weer dus dit was een prachtig gezicht. En zelfs de airco kwam al van pas! De stijl van de kamer was Scandinavisch, veel grijstinten met donkere accenten. Vrij minimalistisch maar toch heel zacht en gezellig.




Lunch
Nadat we onze spullen hadden neergezet en rond hadden geneusd op de kamer, liepen we de mooie trap naar beneden en mochten plaatsnemen in de tuin met een aperitiefje. Hierna volgde een uitgebreide lunch, bereid door chefkok en mede-eigenaar Bart. We mochten als een van de eerste proeven van verschillende gerechtjes. Ook zonder overnachting kun je trouwens smullen van een ontbijtje of een lunch bij de 'lunchbar' van K Kanne. Zeker eens proberen!


Tijd om te dromen
Na het diner (met heel veel geklets en de nodige wijntjes) besloten we naar onze kamer te gaan. Hier maakten we ons klaar voor de nacht en kropen in het heerlijke bed. We bespraken nog even een aantal van onze plannen met liefs (houd ons in de gaten!) en vertrokken naar dromeland. ‘s Ochtends hebben we even heerlijk uitgeslapen en zijn om de beurt onder de regendouche gesprongen. Toen was het tijd voor een ander culinair hoogtepunt: het ontbijt!


Ontbijt
Beneden in het restaurant wachtte ons een heleboel lekkers. Van eitjes in alle soorten en maten, tot kwark met vers fruit (dus niet uit een emmertje), tot brood van de lokale bakker, croissantjes, jam, kaas, vers gesneden gerookte ham en zelfs verse jus. Kortom, we konden amper kiezen en hebben dus van vrijwel alles wat geproefd. Als ‘toetje’ namen we nog een extra kopje koffie. Ook nu waren beide eigenaren aanwezig voor een praatje.



Tot ziens
Na het ontbijt was het tijd om weer op pad te gaan. We maakten nog wat zonnige foto’s en stapten terug op de fiets. Met een heerlijk uitgerust en voldaan gevoel kletsten we na over deze luxe ‘mini-vakantie’. Hier komen we zeker nog eens langs.
Statiestraat 43
3770 Riemst, België
Liefs,
Fleur

Doen: een bezoekje aan (Kasteel) Doenrade
Liefs uit Limburg gaat de komende maanden op bezoek bij verschillende leuke plekjes in Zuid-Limburg. Een deel van onze avonturen lees je hier terug en het andere deel op Limburglonkt.nl. We beginnen met een bezoekje aan Kasteel Doenrade en omgeving.
Nachtje wegdromen
Samen met mijn vriend mocht ik een nachtje verblijven én dineren in de bruissuite (!) van Kasteel Doenrade. Zoals ook beschreven in onze blog op limburglonkt.nl was dit een hele ruime, sfeervolle kamer met een enorme, superdeluxe uitgeruste badkamer erbij.
Omgeving verkennen
Na aankomst besloten we eerst de buurt te verkennen. Dit deden we door één van de wandelroutes te volgen die bij het kasteel staan aangegeven. Mocht je wat meer tijd hebben en eropuit willen trekken, in de nabije omgeving vind je:
- Wildpark Gangelt op 5,4 km
- De Brunssummerheide op 10,5 km
- Sittard op 5,2 km

We bezochten de Brunssummerheide al eerder voor een mooie wandeling én we brachten een bezoekje aan de Sterrenwacht. Allebei aanraders! Voor een leuke route door het centrum van Sittard lees je hier tips.
Restaurant
Wij hielden het voor nu dus bij een korte wandeling en verheugden ons bij terugkomst al op een diner in het kasteel. Even later schoven we aan in het sfeervolle restaurant dat een combinatie is van luxe en moderne elementen. De muren zijn veelal donkerblauw en de meubels lichtgrijs. Als decoratie hebben we ze verschillende porseleinen bordjes aan de wanden gehangen en in het midden staat een mooie kronkelende boom.


Op het menu
We kregen ieder een menukaart en kozen elk voor 3 gangen. Vooraf mochten we smullen van een amuse met zalm.

Voorgerecht
Als voorgerecht koos ik voor de tartaar van rund met eekhoorntjesbrood en mijn vriend voor buikspek met zoete aardappelcrème en wildjus (officieel een tussengerecht maar het mocht ook als voorafje). Het zag er even lekker uit als dat het smaakte, oordeel zelf:


Hoofdgerecht
Als hoofdgerecht ging ik voor de hoenderfilet met een puree van knolselderij, kruidenjus en seizoensgroenten. Mijn vriend koos wildzwijn wangetjes met pancetta en morilles. Beide gerechten waren erg smaakvol, echt een traktatie.


Nagerecht
En dan natuurlijk onvermijdelijk, een dessert. Ik als echte zoetekauw ging voor het trio van chocolade met mousse, crème brûlée van witte choco en marbré (een taartje met laagjes). Mijn vriend hield het bij een espresso maar pikte toch stiekem van alles een lepeltje mee.

Bubbelen
Met een heerlijk, voldaan gevoel verlieten we de eetzaal en verplaatsten ons naar onze bruidssuite (wie had gedacht dat ik dit nog eens kon zeggen). Waar we, hoe kan het ook anders, een heerlijk bubbelend bad hebben genomen. Dat we hierna als roosjes sliepen konden jullie vast wel raden.

Aanrader
’s Ochtends hebben we ons opgefrist en nog een gesmuld van een ontbijtje. Mocht je op zoek zijn naar een mooie plek om te verblijven en/of dineren in omgeving Doenrade dan kunnen wij je dit Kasteel dus zeker aanraden.

Lees meer over onze ervaring en de nabijgelegen Sterrenwacht op Limburglonkt.nl
Kasteel Doenrade Limpensweg 20 6439 BE Doenrade
Liefs,
Fleur

Liefs uit Limburg krijgt eigen asperge!
De aspergeboeren doen hard hun best om ons het witte goud weer voor te kunnen schotelen vanaf half april. Wij kijken ernaar uit, want we zijn beide fan van asperges! Daarom kwam een uitnodiging begin dit jaar als een complete verrassing. Onze locale aspergeboer bracht ons namelijk heugelijk nieuws.
Hoogtepunt
Dit jaar komt er een ECHTE Liefs uit Limburg asperge met de officiële naam: Asparagus Officinalis Liefs uit Limburg! Deze is vanaf half april verkrijgbaar bij geselecteerde groenteboeren. Ons jaar kan echt niet meer stuk dat begrijpen jullie.

Kenmerkend Liefs
De aspergeboer maakte deze keuze omdat dit jaar de asperge extra fris, knapperig en jong gestoken kan worden. Dit zijn volgens hem kenmerken die perfect passen bij Liefs uit Limburg. Wij zijn natuurlijk ongelooflijk trots op dit feit en hopen dat jullie half april deze bijzondere asperge gaan proeven. Binnenkort zullen we jullie helpen aan heerlijke Liefs uit Limburg asperge recepten.
De lijst met geselecteerde groenteboeren zullen we binnenkort bekend maken.
Liefs,
Fleur & Ellis
Stiekem was dit een hele grote 1 APRIL grap! Hopelijk hebben jullie er net zo hard om gelachen als wij :) Ben je nu boer? Laat het ons dan weten. Wie weet komt die 'Liefs uit Limburg'-asperge er dan echt!

Dit doen wij het liefs(t) in april
Er is veel te doen in Limburg en wij struinen met plezier deze activiteiten af. Maar er worden ook veel eenmalige feestjes, rommelmarkten, exposities, voorstellingen, beurzen, etc. georganiseerd en ook daar zijn wij altijd voor in. Natuurlijk delen we deze tips graag met jullie, doe er dus je voordeel mee. Deze maand vieren we natuurlijk Pasen en pikken we hopelijk zoveel mogelijk zon mee.
Kussengevecht | Geleen
We dachten eerst aan een 1 april grap maar het ziet ernaar uit dat deze activiteit toch echt gaat plaatsvinden, een mega kussengevecht in Geleen. Het gevecht zal zaterdag 6 april rond 14.00 u losbarsten in het centrum en deelname is geheel gratis. Je mag je eigen kussen meenemen (mits dit zonder veren is) of je kunt een kussen 'huren'. Trek vooral iets comfortabels aan zoals bijvoorbeeld je pyjama! Check het facebook event voor alle overige info.
Limburg Light Run | Roermond
Voor wie nog op zoek is naar een sportieve activiteit deze maand, is de Limburg Light Run wellicht een leuke optie. Tijdens deze 5eeditie, op vrijdag 12 april, is het mogelijk om verschillende afstanden te rennen (2,5 – 5 - 7,5 km) of te wandelen (5 km). Er is een nieuwe route uitgestippeld door de binnenstad van Roermond en zoals de naam al zegt wordt er gestart in het donker. Om 21.00u klinkt het startschot dus zorg voor feestelijke verlichting. Niet zo sportief aangelegd? Ze kunnen vast wel wat supporters gebruiken.
Museum nacht | Maastricht
Kunstliefhebbers opgelet! Op vrijdagavond 12 april vindt tevens de museum nacht plaats in Maastricht. Het belooft een interessante ‘Art night out’ te worden met dit jaar als thema: ‘Lost in space’. 13 Locaties in Maastricht openen hun deuren tussen 20.00u en 01.00u. Kunst, vertoningen en events wisselen zich af en er is zelfs een afterparty. Voor meer info en tickets (regulier € 12,50) kun je kijken op de website.
Workshop ‘Moffelkook’ |BE
Nieuwsgierig hoe de ‘moffelkook’ of ‘knapkook’ in Belgisch Limburg wordt gemaakt? Dan is dit je kans! Op zondag 14 april vindt er een ware bakworkshop plaats in Dilsen-Stokkem waarin deze techniek haarfijn wordt uitgelegd. Uiteraard is er ook een lekker kopje koffie of thee voorzien. Bovendien krijg je een goodiebag mee en is het de bedoeling dat er ook flink geproefd wordt. Inschrijven kan via de website (deelname kost € 40,-) en let op: een aantal accessoires mag je uit je eigen keuken meenemen.
Rommelroute | Nederweert
Nog geen plannen voor Pasen of kan er best nog wel een leuke activiteit bij? In de kernen van Nederweert en Budschop wordt op eerste Paasdag (21 april) voor de 5e keer een rommelroute garageverkoop georganiseerd. Inwoners hebben hun garages en zolders opgeruimd en bieden tussen 10.00uur en 16.00uur hun spulletjes te koop aan. Op het Raadhuisplein is bovendien een kofferbakverkoop. Wie weet duikel je hier een ‘tussen kunst en kitsch waardig item’ op, of gewoon iets heel kneuterigs. Gezellig wordt het sowieso. Kijk voor meer info en deelnemende adressen op de website of check de Facebookpagina.
Plantenmarkt | Echt
Van dit ‘groene’ event worden wij blij: de plantenmarkt in Echt op zaterdag 27 april. Groene vingers of niet (wij niet per se…), hoe leuk is het om met je moeder, vriendin of partner te neuzen tussen diverse soorten planten, zaden, potten, manden en ga zo maar door. En het is nog voordelig ook. Maar zelfs als je niets met planten hebt ben je hier aan het goede adres want je kunt ze ook zelf aanbieden! Deelname kost 1(!) euro. Voor ieder wat wils dus.
Maak er een gezellige maand van, doen wij ook ;)!
Liefs,
Fleur & Ellis

Prikkel al je zintuigen bij Cée
Ontspanning in de vorm van een massage staat hoog op mijn vrije tijdslijstje. Wanneer ik even een moment kan vinden in mijn agenda plan ik een me-momentje. Heerlijk even alleen met jezelf bezig zijn, echt een cadeautje. Ik zou het iedereen willen adviseren, na zo'n massage ben je een heel ander mens en kun je er weer voor 100% tegenaan. Fleur en ik gingen voor een speciale massage naar Cée. We kwamen erachter wat een massage voor je lichaam en geest kan betekenen, hoe je je huid het beste kunt verzorgen en wat onze voeten over ons zeggen. Ik neem je mee.


Onder één dak
Cée ligt samen met nog andere verzorgingsinstituten in 'Servaas the Beauty Concept'. Een historisch gebouw van de buitenkant en van binnen een oase van rust. De grote deuren geven je toegang tot de kamer van Céryla, de eigenaresse van Cée Concept, waar voor ons twee massage tafels klaar staan. We worden rustig ontvangen met een gemberthee en wat lekkers. We maken kort kennis en Céryla vraagt ons daarna ons uit te kleden en de badjassen aan te trekken.


De voeten waarop je gaat..
We mogen plaatsnemen in relaxte stoelen. We krijgen beide een warm voetenbad. Heerlijk om de massage zo te beginnen. De voeten worden tenslotte vaak vergeten, maar zeggen veel over je, komen we achter. Céryla heeft veel kennis hierover en legt ons uit waarom voeten en tenen een bepaalde stand hebben en zo in verbinding staan met je verleden, gedrag, karakter en persoonlijkheid. Erg interessant. Zo las ze van mijn voeten o.a. af dat ik veel ambities heb die ik na wil streven, working on it! Terwijl onze voeten rust krijgen, worden onze handen gemasseerd. Ze eindigt met een heerlijk masker voor de handen. Resultaat: zijde zachten handen en voeten.

Zonder toevoegingen
Voordat Céryla de behandeling start laat ze ons de producten waarmee ze werkt ruiken. Heerlijke speciale geuren, concluderen we samen. Céryla werkt met 100% natuurlijke producten van het merk Rainpharma. Ze legt ons haarfijn uit hoe deze producten werken en een positieve werking hebben op je huid ten opzichte van de producten die we doorgaans in onze badkamer hebben staan.


Geur, geluid en aanraking
Na de voet- en handmassage mogen we plaatsnemen op de massagebedden. We mogen op onze rug gaan liggen en worden met zachte doeken bedekt zodat we het niet koud krijgen. Céryla is alleen en geeft ons om beurten haar volle aandacht. Dit is de eerste keer dat ik een duo-massage krijg op deze manier. Voordat ze start met de behandeling mogen we ieder een geurtje uitzoeken. Met de geur die we kiezen worden we ook behandeld. Lemongrass bleek onze favoriet. Het is een heerlijke ervaring.
De massage kan echt starten nadat de klankschaal het sein heeft gegeven. Totale ontspanning volgt. Ik ga niet teveel verklappen over de massage zelf, omdat ik vind dat je dit zelf moet ervaren. Maar ik kan erover zeggen dat het heel bijzonder is. De behandeling duurt ongeveer een uur (p.p.) en dan zijn voeten, onderbenen, rug, schouders, nek en hoofd volledig ontspannen. We komen weer tot aarde door een rustgevende melodie.



In de watten en wolken
We genieten nog even na met een vers perensapje en een glaasje munt water. De rush waar we mee binnenkwamen zijn we samen kwijtgeraakt tijdens deze heerlijke massage. Céryla heeft ons laten ervaren hoe het voelt als energiebanen weer connectie maken en wat een drukpunt voor je kan betekenen. Ze heeft ons echt in de watten gelegd, van top tot teen. We blijven nog even in de wolken voordat we deze heerlijke plek verlaten en de drukke wereld weer binnenstappen...

Céryla is massage-therapeute, yoga docent en heeft een eigen kledinglijn. Daarnaast geeft ze ook verschillende workshops. Bekijk haar website voor meer informatie.
Cée
Sint Servaasklooster 41
6211 TE Maastricht
Liefs,
Ellis

Proosten op z'n Limburgs in het Elsmuseum
Dit uitje stond al een tijdje op mijn lijst; kneuterig, leerzaam en smakelijk in een: het Elsmuseum in Beek. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de Limburgse kruidenbitter: Els la Vera. Daar is meer over te ontdekken dan je misschien zou verwachten, ik neem je mee.
Ontvangst
Gelijk bij binnenkomst volgt een indrukwekkend, modern, aanzicht. De ingang brengt de bezoeker in proeflokaal Sint-Augustijn dat uitkijkt op een enorme glazen wand waarachter o.a. de brouwketels staan.
Mijn vriend en ik werden hartelijk ontvangen door een van de vrijwilligers. We namen onze tickets in ontvangst (tegen betaling van € 2,50 p.p.) en volgden onze ‘gids’. Normaal gezien zouden we eerst boven een algemene diapresentatie bekijken maar deze ruimte was bezet dus wij begonnen beneden.
Walhalla
De glazen wand werd opengeschoven en we betraden een ‘distillatie walhalla’. Hier bevonden zich zoals gezegd diverse ketels (ongeveer 4 keer zo hoog als dat ik ben), kruiden, meetstokken, dranktonnen en diverse overige attributen die men gebruikte bij het maken van Limburgse kruidenbitters.


Distilleerderij
We leerden al snel dat het museum gevestigd is in de voormalige distilleerderij ‘Jacques Hennekes’, welke in een schuur aan het herenhuis van de eerste brouwer (Hennekens) is gebouwd in 1828.
Ingrediënten
De ingrediënten van de drank waren jarenlang geheim maar tegenwoordig zijn de gebruikte kruiden bekend, namelijk: steranijs en alsem. De precieze hoeveelheden worden uiteraard nog steeds niet prijsgegeven. De kruiden zijn zichtbaar én ‘snuffelbaar’ in het museum. Een leuke, tastbare toevoeging.

Feitjes
Leuke feitjes zijn verder dat:
- een ‘Aelske’ (zoals de borrel wordt genoemd in de Limburgse volksmond) 34% alcohol bevat en dus nog net als ‘likeur’ wordt bestempeld.
- ‘la Vera’ is toegevoegd aan de naam nadat er meerdere distillateurs met elkaar concurreerden. Hennekens kwam op het idee om ‘la Vera’, ook wel ‘de echte’ in het Latijn aan zijn productnaam toe te voegen.
- de brouwerij uiteindelijk is opgekocht door Heineken. Het feit dat de distilleerderij ‘Hennekens’ heette, wat veel lijkt op Heineken én het feit dat deze brouwer het alleroudste certificaat bezat, maakte dat Heineken vastbesloten was om dit bedrijf over te nemen. En dat gebeurde dus ook eind jaren 90.

Kruidenzolder
Na alle materialen bekeken en, ‘besnuffeld’ te hebben, vervolgden we onze weg naar boven. Hier was vroeger de kruidenzolder met diverse lagen gedroogde kruiden voor alle alcoholische versnaperingen die de distilleerderij produceerde. Tegenwoordig is hier een wisseltentoonstelling te zien en bovendien nog diverse flessen, reclamematerialen, foto’s etc. van Els la Vera en de brouwers. Hierna kregen wij de algemene, kneuterige diapresentatie te zien.


Proeven maar
Toen deze afgelopen was restte ons nog één ding: proeven! We kregen allebei een glaasje Els én een glaasje perziklikeur aangeboden. Erg leuk, wel vrij heftig, als afsluiter van deze mini tour.
Bezoekje
Al met al is dit een hele leuke activiteit als je een middagje vrij bent. Je kunt het ook combineren met het Eye witness museum in Beek. En de sfeervolle locatie is bovendien te huren voor gelegenheden. Het is verder goed om te weten dat het museum in beheer is van vrijwilligers, die de deuren elke tweede zondag van de maand openen voor het algemene publiek. De precieze data en tijden zijn terug te vinden op de website.

Proost!
Elsmuseum Beek
Wolfeynde 4c
6191 EB Beek
Liefs,
Fleur

Verborgen op de Cauberg: Restaurant Pure
Samen met Fleur ging ik genieten bij Restaurant Pure, een verborgen plekje op de Cauberg in Valkenburg. Op die plek ben je altijd verzekerd van een prachtig uitzicht. Maar daarnaast mochten we veel meer mooie dingen ervaren. Omdat het zonde is dat veel mensen niet weten waar dit pareltje ligt, vertel ik er graag meer over.
Meer dan wellness
Restaurant Pure is het restaurant van Thermae 2000. Het ligt echter helemaal los van het wellness gedeelte, maar vast aan het hotel. De ingang van het restaurant ligt op 50m van de ingang van de sauna. Je komt er dus niemand tegen met een badjas. Het restaurant is trendy en botanisch ingericht. Netjes, maar niet ongemakkelijk. Het ligt in een ronding met een grote bank tegen de wand en comfortabele stoeltjes. Er ligt ook een mega terras bij, waar wij nu niet op kunnen vanwege het slechte weer, waarvan we ons kunnen voorstellen dat je hier in de zomer prachtig zit met uitzicht over Valkenburg.


Sit back and relax
We mogen zelf een tafeltje voor twee uitzoeken. Het wordt er een aan de grote wand met het prachtige behang. Wanneer wij het restaurant bezoeken zijn een paar tafeltjes bezet. Later op de avond wordt het drukker, reserveren is dus wel aan te raden. De gastheer vertelt ons dat veel hotelgasten van Thermae 2000 het restaurant bezoeken, wat verklaart dat we veel verschillende talen horen.
De gastheer legt ons de verschillende gangen van het menu uit en reikt ons de menukaart aan. Hij schenkt een glaasje bubbels van Louis Roederer in terwijl we op ons gemak kijken waar we zin in hebben.


Verrassende start
De menukaart is niet uitgebreid, maar heeft zeker voor ieder wat wils. Vis, vlees en mooie vegetarische gerechten. Daarnaast kun je kiezen voor een 3, 4 of 5 gangenmenu samengesteld door de chef. Fleur kiest vier gerechten van de kaart en ik ga voor het vier gangen menu (€ 41,50). We vragen de gastheer de begeleidende wijnen zelf te kiezen bij de gerechten die we krijgen.
Nadat de bubbels op zijn krijgen we twee glazen witte wijn. Het is een riesling met een frisse en fruitige smaak. Voordat we ons eerste gerecht krijgen worden we verrast met een amuse. Voor Fleur is dit de tonijn met langoustine saus en gember, ik krijg een stukje boeuf met een pittig pinda toefje en zure groenten. Voltreffers wat ons betreft en kunnen niet wachten op wat komen gaat.


Kunstwerkjes
De glazen wijn zijn leeg en de tweede witte wijn wordt ingestoken. Dit keer is het een Amerikaan. Het is de Chardonnay van MacMurray. Een volle wijn die 6 maanden hout heeft gehad met vanille smaken. Echt een topper.
Niet lang erna krijgen we de voorgerechten. Fleur eet een vega gerecht met avocado, cannelloni, tomaat en twee tortilla’s met tomaat en rode ui. Ik heb de verse tonijn met langoustinesaus, kuit en gember gekozen. Wat we voor ons krijgen zijn haast kleine kunstwerkjes. Prachtig opgemaakte borden met even heerlijke gerechten.


Van Limburgse bodem
Dit keer wordt er geen witte wijn in geschonken, maar een rode. We worden er beide blij van. Het is er namelijk een van Limburgse bodem en wel van het Fromberg huis. Ook deze wijn is hout gelagerd, maar drinkt gemakkelijker weg dan de witte die we hiervoor hadden. De wijn past perfect bij het tussengerecht dat we hebben: kwartel met polenta, aardpeer en dashi (een Japanse bouillon). Wederom heerlijk en gelukkig mocht er gekloven worden.


Complimenten aan de chef
Bij het uithalen van ons tussengerecht stelt de gastheer voor om even te wachten met het hoofdgerecht. Dat is inderdaad een goed idee omdat we al redelijk wat gegeten hebben. Fijn dat hij zo met ons meedenkt. Ondertussen zijn onze glazen leeg en schenkt hij de tweede rode wijn in. Het is een Cabernet Sauvignon van Amerikaanse bodem, de Louis Martini, die smaakt naar zwarte bessen. Heel erg lekker.
Onze hoofdgerechten komen na een tijdje. Fleur eet een runder picanha (lees staartstuk) met een fives spices saus. Daarbij ontzettend veel groenten. Ik eet de kalfsoester met rode wijn saus, een risottobal, witlof en nog meer groenten. Beide borden gaan volledig leeg en met de complimenten aan de chef terug richting keuken.


Feestje
Er staat nog één gerecht op het menu: het toetje. Fleur mag nog even in de menukaart kijken en ik krijg het dessert van het menu. De gastheer schenkt twee glaasjes dessertwijn in. Het is de Essence de Muscat, een heerlijke frisse, zoet-zure wijn die perfect past bij de nagerechten. Fleur kiest voor de sablé met kokos, ananas en malibu ijs. Ik krijg een dessert dat lijkt op een tompouce van komkommer en mango met witte chocolademouse, gember en pindagember koekjes. Beide gerechten zijn een feestje om te zien en een nog groter feest om te eten.


Nagenieten
Als afsluiter nemen we nog een koffie waar we wederom iets lekkers bij krijgen. We hebben echt genoeg en drinken rustig onze koffie en de overgebleven dessertwijn op. We concluderen dat dit echt een hele fijne ervaring was. Het restaurant heeft een fijne sfeer, hoogwaardige gerechten en kundig en vriendelijk personeel.
We hebben dan ook even getwijfeld of dit plekje niet gewoon geheim moest blijven..
Restaurant Pure - Thermae 2000
Cauberg 25-27
6301 BT Valkenburg aan de Geul
Liefs,
Ellis

Dit doen wij het liefs(t) in maart
Er is veel te doen in Limburg en wij struinen met plezier deze activiteiten af. Maar er worden ook veel eenmalige feestjes, rommelmarkten, exposities, voorstellingen, beurzen, etc. georganiseerd en ook daar zijn wij altijd voor in. Natuurlijk delen we deze tips graag met jullie, doe er dus je voordeel mee. Van cocktails drinken tot lammetjes bezoeken. Maart roert zijn staart en daarom combineren we binnen- en buitenactiviteiten.
Dit mag je niet missen in maart:
Cocktail Night | Roermond
Heb je zin in een lekkere cocktail onder het genot van een lekker deuntje en heerlijke hapjes? Ga dan naar Mr. Sammi's Cocktail Night in Roermond. De bartenders verheugen zich op je komst en maken de mooiste creaties. Op 8 maart vindt dit event voor de vierde keer plaats. Entree is gratis en gezien het succes van de vorige edities is het aan te raden om op tijd aanwezig te zijn (het begint om 21u en duurt tot 02u). Meer informatie is hier te vinden. Wellicht kunnen we samen toasten!
Pop-up 'Tasty USA' | Venlo
Fan van de Amerikaanse keuken? Dan is dit zeker weten iets voor jou. Bij dit pop-up restaurant proef je niet alleen de populaire gerechten als de hotdogs en burgers, maar ook dingen waarvan je niet wist dat ze uit de Amerikaanse keuken komen. Laat je verrassen op 18 maart bij de-kookschool.nl (Beej Benders Baove) dat eenmalig wordt omgetoverd tot pop-up restaurant. Het menu kost € 24,50 p.p. Informatie en reserveren? Klik hier.
Lammetjesdagen | Maastricht
De lammetjes zijn geboren en klaar voor jouw bezoek! Ga op kraamvisite op 24 maart bij Hoeve Lichtenberg. Neem een kijkje in de stal bij de pas geboren lammetjes en kom van alles te weten over onze Mergelland schaapskudde. En er is nog veel meer te doen op het middenplein. Zo kun je het mega schapen memory spel doen, je laten schminken als een lammetje en bij de bakker in het bakhuis je eigen broodje maken. En natuurlijk trakteren ze op beschuit met muisjes. Aanmelden is verplicht en kan via deze link. Entree is € 2,50 p.p.
Jam Sessions | Vaals
Bij Café Fraîche in Vaals is op vrijdag 29 maart vanaf 20.00u de allereerste editie van Jam Sessions. Iedereen die een instrument bespeelt kan meedoen, hoe meer zielen hoe meer vreugde gaat deze avond zeker op. Jam Sessions is een gloednieuw open podium concept en deelname is gratis. Meer informatie is hier te vinden.
Cauberg Trail | Valkenburg
Dit jaar vindt voor de 7e keer de Cauberg Trail in Valkenburg plaats. Deze trail wordt ook wel 'De hel van het zuiden' genoemd. Niet voor slappelingen dus. Maar ben je op zoek naar wat uitdaging, ga dan zeker meedoen. De afstanden variëren tussen 9km, 18km en 30km en inschrijven is mogelijk tot 17 maart. Voor meer informatie, klik hier.
Maak er weer een mooie maand van!
Liefs,
Fleur & Ellis

Frisse neus halen bij de Geleenbeek
Natuurlijk kennen we allemaal de Maas die door Limburg haar weg vindt. Maar aan de oostelijke kant van Limburg stroomt de Geleenbeek. Misschien niet bij iedereen bekend en dat is jammer. Zoals de naam al doet vermoeden stroomt de beek o.a. ook door Geleen. Dat is mijn geboorteplaats en we kwamen er vroeger dan ook erg vaak. Eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat ik er nu al een hele tijd niet meer geweest ben. Het werd tijd om weer eens een kijkje te gaan nemen, want ze hebben flink gewerkt aan het gebied rondom de beek. Onderweg stopten we ook even bij Pater Karel en Jots.
De geschiedenis
Vroeger slingerde de beek door het landschap. Maar de mens heeft hier verandering in gebracht door er rechte, gekanaliseerde waterstromen te maken (zo ken ik de Geleenbeek ook, rechttoe rechtaan). Deze aanpak zorgde ervoor dat het water zo snel mogelijk afgevoerd werd uit de beekdalen. Later bleek dit niet de beste oplossing voor de natuur waardoor de Provincie Limburg is gaan investeren in de natuurlijke habitat van de beek. Dat moest ik zien.

Wandeling
Samen met mijn moeder maakte ik een wandeling langs de Geleenbeek. Wel zo toepasselijk, dat deden we vroeger ook. We liepen richting Munstergeleen/Sittard, langs de beek, richting Pater Karel (insteken bij de beekstraat - Geleen). Vanaf mijn ouderlijk huis (in Oud-Geleen) is het een wandeling van ongeveer 5 kilometer. Gelukkig scheen het zonnetje heerlijk en stond er een lekkere winterse bries. Echt genieten.
De paden zijn trouwens soms wat modderig, dat komt doordat de werkzaamheden pas zijn uitgevoerd. Het merendeel van de paden is goed begaanbaar. Er kan zelfs gefietst worden.


Kaarsje branden
Wanneer je over het bruggetje bent gegaan kom je vanzelf de bordjes richting het kapelletje van Pater Karel tegen. De man die bekend kwam te staan door zijn helende handen. Jaarlijks bezoeken duizenden mensen deze kapel voor de rust en branden er een kaarsje. Nog nooit was ik hier geweest, dus moesten we natuurlijk even spieken en ook zelf een kaarsje branden. Ook al ben ik niet gelovig, voelde het toch goed om even binnen te zijn geweest. Het is een plek voor iedereen.



Tijd voor thee
Na wat innerlijke rust te hebben gevonden lopen we richting Jots voor een kopje thee. De weg wijst zich wederom vanzelf. Wanneer je de kapel uit komt gelopen staat het direct aangegeven. Jots is een lunchzaak, maar wij drinken er alleen een kopje verse muntthee met honing. Het is er landelijk ingericht en prima te betreden met vieze schoenen :). We rusten even uit en wandelen dan terug richting huis.


Kwak!
We lopen links achterlangs Jots weer het veld in. Wederom nemen we een bruggetje over de Geleenbeek, nu niet van hout maar van steen. Via een grindpad lopen we richting het poortje om wederom langs de Geleenbeek te kunnen lopen. De zon schijnt prachtig op de beek en de eendjes hebben plezier. Heerlijk om zo te genieten van de natuur.


De Geleenbeek bestaat allang niet meer uit rechte waterstromen. Tegenwoordig slingert 'ie weer vrolijk tussen de mooie natuur die zich eromheen heeft ontwikkeld. Wij gaan snel terug om meer te ontdekken van deze veelzijdige beek.
Een uitgebreide wandeling is hier te vinden.
Liefs,
Ellis

Relax en geniet in Beeg!
We delen zelf graag onze leukste tips in Limburg. Maar het is net zo leuk om dit ook aan anderen te vragen zodat we zeker weten dat we echt niks leuks missen. Dat doen we middels de ‘insider tip’ rubriek, die regelmatig terug te vinden zal zijn op Liefs uit Limburg. Dit keer laten we Rachelle Philippen aan het woord: Rachelle PhilippenIs. Geboren in Sittard woont in Grevenbicht. Is Fotograaf @ Photo4fun.nl (eigen zaak) & 20 uur Medewerker Kwaliteit, Arbo & Milieu @ WML.
De Proeftip
Waar ga jij het liefst iets eten of drinken?"Restaurant P in Grevenbicht. Waarom? Omdat dit geen doorsnee restaurant is. Het wordt gerund door een team 'pensionado’s' (vandaar die P) zoals ze zelf zeggen. Gepensioneerden met een passie voor horeca en gezelligheid. En die passie en gezelligheid vind je zeker bij Restaurant P. Op een sfeervolle locatie met gezellige, goede bediening EN een goede keuken. En dat alles ook nog bij mij in de straat. Restaurant P is absoluut een bezoekje waard. Dat verwacht je niet in Grevenbicht he?" Aan de Greune Paol 45,Grevenbicht


De Doetip
Als je 1 activiteit mocht noemen: Wat doe je dan het liefst?"Dan blijf ik toch in Beeg (hoe ze Grevenbricht ook wel noemen).Ooit was Beeg bekend van 'de Wereldvrijgezellencongressen', maar tegenwoordig is 'Beeg' veel meer dan dat. Ik kan wel concluderen dat het een levendig dorp is met prachtige natuur. Mijn tip: maak een wandeling langs de Maas en steek eventueel nog even over naar onze Belgische buren met de voet/fietsveer. Strijk neer langs het water in het gras en geniet van een kleine picknick of eigen drankje. Met het zonnetje erbij, succes gegarandeerd!"


Ben jij ook een insider en deel je graag je beste tips? Stuur ons een mailtje info@liefsuitlimburg.nl

Dit doen wij het liefs(t) in februari
Er is veel te doen in Limburg en wij struinen met plezier deze activiteiten af. Maar er worden ook veel eenmalige feestjes, rommelmarkten, exposities, voorstellingen, beurzen, etc. georganiseerd en ook daar zijn wij altijd voor in. Natuurlijk delen we deze tips graag met jullie, doe er dus je voordeel mee. Dit wordt de maand van Valentijn (voor de liefhebbers, wij overigens niet echt) en voorbereidingen op de Vasteloavend. Maar er staan natuurlijk ook nog andere leuke activiteiten op de planning.Dit mag je niet missen in februari:
Closet Sale 10-2 | Maastricht
Geld aan het sparen (voor de Vasteloavend) maar toch zin om te shoppen? In het Studenthotel in Maastricht bieden deelnemers op zondag 10 februari hun vergeten vintage schatten, tweedehands verrassingen en bloedmooie miskopen aan. Ook met een kleine budget kun je jezelf hier in het nieuw steken. En dat alles onder het genot van een drankje en gezellige muziek. Check de facebookpagina voor meer informatie.
Rock & Roll dansen | Elsloo
Swing jezelf terug in de tijd met eens een andere sportieve activiteit. Iedere donderdag (31 januari trappen ze af) vanaf 21.00 uur in Zaal 'de Dikke Stein' in Elsloo kun je namelijk leren Rock & Roll dansen. Nog niet helemaal overtuigd? Ga met je danspartner eens vrijblijvend kijken tijdens de oefenavond. Bovendien zijn de eerste 3 lessen gratis! Meer info: ad.nijssen@home.nl.
Hart zagen 14-2 | Maastricht
Valentijnsdag, you love it or you hate it. Mocht je het leuk vinden om op deze dag in ieder geval iets creatiefs te doen, dan staat Goudsmid Renske de Veld voor je/jullie klaar. Ze organiseert namelijk een workshop sieraden maken; halve harten, hele harten, alleen of samen met je geliefde. De workshop duurt 3 uur en de kosten zijn 45 euro per persoon. In de pauze kun je smullen van een kopje koffie of thee en een stukje zelfgebakken valentijnstaart. Inschrijven kan via : renskedeveld@gmail.com.[caption id="attachment_2537" align="alignnone" width="1024"]

de Vasteloavend komt in zicht![/caption]
Friday Afternoon 15-2 | Heerlen
Warmdraaien voor de ‘vasteloavend’ en interessante contacten opdoen, een super goede combi wat ons betreft. Verschillende Limburgse artiesten zorgen tijdens deze editie van de netwerkborrel voor een echt carnavalesk sfeertje in de nr. 7ven in Heerlen. Ben jij ook een liefhebber? Zet deze dan zeker in je agenda. Koop je ticket op de website.
Leren schminken | Hulsberg
Wil je dit jaar opvallen door je mooie geschminkte gezicht tijdens de carnaval, of heb je kids die het prachtig vinden om omgetoverd te worden tot hun helden? Op verschillende data in februari wordt een workshop schminken gegeven in Hulsberg. Koffie, thee en materialen zijn bij de prijs inbegrepen én tijdens de workshop krijg je 10% korting op de producten van Grimas. Kosten bedragen 37,74 euro en inschrijven kan via de site van de VVV.Maak er een creatieve en swingende maand februari van (dan doen wij dat ook)!Liefs,Fleur & Ellis

Bewonderen en opdoffen in het Museum van de Vrouw
We vonden het weer eens tijd voor een gezamenlijk uitje. Deze keer bezochten we een museum, maar wel met een toepasselijk thema. Bovendien stond ons hier nog een aangename verassing te wachten. We namen een kijkje in het ‘Museum van de Vrouw’ in Echt.
Cultuurhuis
Het museum, gevestigd in het onlangs gerestaureerde Cultuurhuis, is gestart met een nieuwe tentoonstelling: #Modegek. Hierin komen de modetrends van 150 jaar westerse modegeschiedenis voorbij. En dan geen extravagante haute couture, maar kleding en accessoires die veelal gedragen werden door vrouwen uit onze regio. Kortom, onze interesse is gewekt.Aangekomen bij het Cultuurhuis, zijn we meteen aangenaam verrast. Het is een prachtig gebouw met voor de ingang, niet te missen, een kunstwerk van 3 dames. We zijn dus aan het goede adres.[caption id="attachment_2401" align="alignnone" width="1024"]

Kunstwerk bij de ingang van het museum[/caption]
De tentoonstelling
Eenmaal binnen valt ons op dat er een groot contrast is tussen de statige uitstraling aan de buitenkant en het nieuwe, moderne interieur. Ook de creativiteit is hier meteen voelbaar. Boven ons hoofd zien we al verschillende witte jurkjes met veren bungelen. We wachten op onze contactpersoon Tony en haasten ons naar de tweede verdieping, waar de tentoonstelling op ons wacht.Tony legt ons kort uit dat we ons gaan wanen in de modegeschiedenis van de vrouw vanaf 1850 tot nu. Gemiddeld besteden bezoekers hier 1 tot 1,5 uur en niet alleen vrouwen, ook mannen komen geregeld een kijkje nemen. Bovendien zijn aan de tentoonstellingook diverse lezingen en workshops gekoppeld binnen het thema, dat 1 jaar te zien zal zijn. Leuk feitje: rondleidingen worden op verzoek zowel in het Nederlands als in het dialect gegeven.Tony liet ons alleen en we begonnen aan onze ‘tijdreis’ door de modegeschiedenis.[caption id="attachment_2411" align="alignnone" width="1024"]

Uitleg tentoonstelling #Modegek[/caption][caption id="attachment_2406" align="alignnone" width="1024"]

Outfit met bloemenhoed[/caption]
Aangename verrassing
Ongeveer halverwege kwamen we Tony weer tegen. Hij wees ons op een activiteit in de tentoonstelling die we aan het einde zouden treffen. Toen we hoorden wat dit was, namelijk een verkleedrek met aangrenzende rode loper (!) twijfelden we geen moment, hier moesten we heen. In ons enthousiasme vergaten we dat we pas halverwege waren en namen dus een ‘shortcut’.Na ons, inclusief ‘billenkussen’, te hebben opgedoft en een mini fotoshoot te hebben gehouden (zie voor het ultieme shot de hoofdfoto), trokken we alles weer uit en liepen terug naar waar we gebleven waren. (Er is trouwens ook een rek met kinderkleding van door de jaren en een speelhoekje).[caption id="attachment_2404" align="alignnone" width="1024"]

Roaring Twenties bekijken[/caption][caption id="attachment_2414" align="alignnone" width="1024"]

Accessoires uit de tijd van Elvis[/caption]
Inspritatiebronnen
We kwamen langs outfits en accessoires geïnspireerd op o.a. Coco Chanel, Elvis Presley, Twiggy en zelfs Britney Spears. Ook is er een heus naaiatelier ingericht.[caption id="attachment_2408" align="alignnone" width="1024"]

Mode iconen[/caption][caption id="attachment_2413" align="alignnone" width="1024"]

Naaiatelier[/caption]
Vleugje carnaval
Bovendien kwamen we her en der carnaval-achtige ontwerpen tegen. Deze bleken van Tilly Zegers te zijn, die deze kostuums speciaal voor deze tentoonstelling heeft gemaakt. Tilly is o.a. bekend van haar kleurrijke ontwerpen voor Karin Bloemen.[caption id="attachment_2417" align="alignnone" width="1024"]

Kostuums van Tilly Zegers[/caption]
Laatste stop
Vrij onverwacht kwamen we even later aan bij de laatste ‘stop’, namelijk mode anno 2019. Hier kregen we een boodschap mee. Wat deze precies inhoudt? Dat moet je zelf maar gaan ontdekken;). Je kunt na afloop trouwens ook nog een Limburgse lekkernij eten met een drankje erbij in het vernieuwde café, of een van de andere tentoonstellingen bekijken.[caption id="attachment_2400" align="alignnone" width="1176"]

Het museumcafé[/caption]Museum van de VrouwPlats 16101 AP EchtLiefs,Fleur & Ellis

Brr.. tijd voor Chocomelk! Dit zijn de lekkerste plekjes
De eerste sneeuwvlokken zijn gevallen, het is winter in het land. Heerlijk met die helder blauwe lucht en zon aan de horizon. Echt genieten. Goed inpakken zodat je geen kou vat en hophop, erop uit. De weilanden, plaatselijke vijvers en plassen zijn bevroren, net zoals je handen. Niks lekkerders om jezelf, na een heerlijke wandeling door het Limburgse land, op te warmen met een goede mok warme chocomelk met of zonder slagroom.Gelukkig zijn er genoeg leuke zaakjes in Limburg met de lekkerste warme chocomelk. Hierbij onze favorieten plekjes voor je op een rijtje:- Milk and Cookiesis het koffiecafé van Venlo. De plek voor je dagelijkse kopje energie die bereidt zal worden door een ervaren barista. Maar er is meer. Ze serveren bijzondere kopjes thee, smoothies, gebak, ontbijt, lunch en natuurlijk een lekkere warme chocomelk met echte chocola.Openingstijden: ma t/m vrij 8:00 - 17:30uur, za-zo 9:00 - 17:30uur- Darqkun je vinden onder de prachtige boogjes in het centrum van Maastricht. Een koffiezaak met heerlijke lekkernijen en chocomelk! Voor ieder wat wils hier, aangezien je mag kiezen uit een wit, melk of puur bakkie. Heerlijke chocolade, gemaakt in het atelier van chocolatier Ralph Hagen. Raak je niet uitgesnoept? Dan is het ook mogelijk om wat lekkernijen te kopen voor thuis.Openingstijden: di t/m za 9:00 - 18:00uur, zo 11:00 - 17:00uur[caption id="attachment_2485" align="alignnone" width="1600"]

Darq![/caption]- Burgemeester Quicx coffee & more in Valkenburg heeft nog niet zo heel lang haar deuren open. De oude kasteelhoeve is prachtig opgeknapt en fungeert als de huiskamer van het bekendeChâteau St. Gerlach. Bij deze burgemeester ben je gewoon welkom met vieze wandelschoenen en kun je neerploffen bij de warme haard. Hier geniet je van een heerlijke warme chocomelk met misschien wel iets lekkers van de menukaart. Je kunt hier ook binnen wippen voor een choco-to-go.Openingstijden: dagelijks van 10:00 - 18:00uur- Antje van de Statie in Weert hebben we al eens eerder genoemd in een van onze blogs. Lees het hier. We dronken hier een bijzondere warme choco, namelijk eentje die we zelf mochten maken. We kregen een kop warme melk en kozen beide voor de pure variant. De snippers chocolade voegden we zelf toe aan de warme melk. Een paar keer goed roeren en onze hot chocolate was klaar!Openingstijden: Woe t/m zo 10:00 - 22:00uur. Maandag en dinsdag gesloten.[caption id="attachment_2476" align="alignnone" width="1176"]

Dat moest live vastgelegd worden natuurlijk![/caption]- Bij PAULS, ook wel bekend alsPauls Ijsboerderij in Wijlre is niet alleen een fijne plek om naartoe te gaan in de zomer voor een ijsje, ook in de winter kun je hier heerlijk vertoeven. Dan is het de perfecte spotvoor een verrukkelijke warme chocomelk. Probeer ook eens de high tea van Paul, je mag ons later bedanken.Openingstijden: wo t/m vrij 12:00-18:00uur, za t/m zo 11:00-19:00uur- Puur Toeval in Ophoven net over de grens in België serveert van die warme chocomelk die je op de foto MOET zetten. Zo eentje waar je je altijd van afvraagt hoe je het gedronken krijgt zonder knoeien. Je hebt hier zelf de regie in handen, want ze hebben 'build your own hot drinks'. Succes gegarandeerd.Openingstijden: ma t/m zo 10:00 - 20:00uur. Dinsdag gesloten.Smakelijk en geniet van de kou!Liefs,Fleur&Ellis

Bourgondisch en kunstzinnig genieten
We delen zelf graag onze leukste tips in Limburg. Maar het is net zo leuk om dit ook aan anderen te vragen zodat we zeker weten dat we echt niks leuks missen. Dat doen we middels de ‘insider tip’ rubriek, die regelmatig terug te vinden zal zijn op Liefs uit Limburg. Dit keer laten we Joop Wolters aan het woord:Joop WoltersIs 36 jaarGeboren in LimbrichtWoont in EchtIs energiemaker, moderator, trainer EN ondernemer bij Plek C
De Proeftip
Waar ga jij het liefst iets eten of drinken?"Ik ga graag naar Tapperie de Gats op de Markt in Sittard. Een combinatie van Limburgse gastvrijheid, heerlijk eten met een vleugje “van vreuger”. Bovendien is er voldoende keuze uit de meest bijzondere speciaal biertjes. Ik geniet van de ketel op tafel, de sla zoals oma die ook maakte en het heerlijke malse vlees. Een aanrader voor iedereen die houdt van een heerlijk bord eten. Niet sterren-chique, maar wat mij betreft wel sterren-waardig".
Markt 20, Sittard
Wij maakten eerder een stadswandeling door Sittard. Bekijk het hier.
[caption id="attachment_1329" align="alignnone" width="785"]

De Gats[/caption]
De Doetip
Als je 1 activiteit mocht noemen: Wat doe je dan het liefst?"Dan is dat ThijsArt in Susteren. Een kleine galerie waar Thijs je persoonlijk ontvangt voor een heerlijke kop koffie, gepersonaliseerde kunst op maat, toffe cadeau-items en workshops. De workshop “tapasplanken schilderen” staat garant voor plezier, creativiteit en een toffe avond met vrienden of collega’s. Ik ben fan van zijn werk en ik volg hem met veel plezier op Facebook en Instagram".Feurthstraat 18, Susteren
[caption id="attachment_2510" align="alignnone" width="1176"]

Thijs met een van zijn kunstwerken[/caption]Ben jij ook een insider en deel je graag je beste tips? Stuur ons een mailtje: info@liefsuitlimburg.nl

Dit doen wij het liefs(t) in januari
Er is veel te doen in Limburg en wij struinen met plezier deze activiteiten af. Maar er worden ook veel eenmalige feestjes, rommelmarkten, exposities, voorstellingen, beurzen, etc. georganiseerd en ook daar zijn wij altijd voor in. Natuurlijk delen we deze tips graag met jullie, doe er dus je voordeel mee.Dit willen wij niet missen in januari:Zèn op Zondag Yin Yoga op 13 januari | WeertYoga op zondag, heerlijk toch. Lekker ontspannen je week afsluiten. Een beetje ontspanning doet ons altijd goed en er is geen betere manier om dat te doen dan met yoga. Yogamassage Weert organiseert op 13 januari Zèn op zondag met Yin yoga, de tegenhanger van de dynamische Yang yoga. Deze vorm van yoga richt zich op het bindweefsel en op ontspanning. Ervaring met yoga is niet nodig. De kosten zijn 10 euro per persoon. Aanmelden via info@yogamassageweert.nlBeer best friends op 19 januari | RoermondBier drinken met je beste vrienden. Beter gaat het niet worden. Tenminste, dat vinden wij! Jill Murphy's in Roermond organiseert deze avond. Een waarbij het proeven van speciaal biertjes met beste vrienden centraal staat. De chef duikt de keuken in voor heerlijke bier en food combinaties. Je kunt erbij zijn voor € 27,50 p.p.Reserveren en meer informatieZweit veur leid op 20 januari | MaastrichtDe maand januari staat in het teken van goede voornemens, gezond eten en lekker bewegen. Op 20 januari kun je je conditie testen tijdens Zweit veur leid. Dit jaar is een speciale versie, want de run bestaat 25 jaar. Je loopt door de binnenstad van Maastricht en loopt voor het goede doel. De afstand kun je zelf kiezen (3, 6, 9 of 12km). Wij lopen in ieder geval mee, net zoals ieder jaar. Tot aan de startlijn!Lees hier voor meer informatieRewind op 25 januari | MaastrichtWe love R&B en HipHop! We hebben de feestjes van Rewind dan ook al meerdere keren bezocht. Echt een feest, van begin tot eind. Zoals zij zelf zeggen "spoelen we terug naar de hits van toen en fast forwarden naar de hits van nu". Dit keer in de muziekgieterij. Er zijn nog kaarten, ben er snel bij, want het is altijd zo uitverkocht.Klik hier voor je ticketsStormbaan in het zwembad op 27 januari | VaalsBij Landal hoog Vaals kun je uittesten in hoeveel tijd je de stormbaan op water kunt trotseren. Lachen, gieren, brullen lijkt ons dat. Iedere zondag van 14.00 - 19.00 kun je gaan proberen. Een normaal entreeticket is voldoende.Meer informatie is hier te vindenHave fun in januari!Liefs,Fleur & Ellis

Op ontdekking in de kelders van Thiessen Wijnkoopers
Op een avond in december stond er een uitje op de planning voor de medewerkers van mijn vaste job. Wat we gingen doen was nog geheim (ok ok, ik wist het stiekem al een beetje). In de namiddag van onze werkdag werd het officieel onthuld: we gingen wijnproeven bijThiessen Wijnkoopersin de binnenstad van Maastricht. Hier had ik zin in. Ik was wel vaker in de winkel van het pand geweest maar nog nooit in de wijnkelders, tot nu.
Ontstaan
In 1717 begon koopman Guillaume Thyssen zijn wijnhandel in hartje Maastricht. Dit was het begin van de bijzondere geschiedenis van Thiessen. Nu, meer dan driehonderd jaar later, is dit pand nog veel meer dan een wijnhandel.
Wijnkelders
Na binnenkomst bij de algemene entrée, werden we meteen geleid naar een opengeklapt luik, naast de winkel, dat uitkwam in de wijnkelders. Ik was heel benieuwd wat ik ging aantreffen. De eerste ruimte die we via een trap naar beneden inliepen bleek een super sfeervolle locatie onder halve bogen. Er stonden diverse hoge tafeltjesmet water en verschillendesoorten kaas & worst. De eerste wijn (cremant, een mousserende wijn) werd ondertussen uitgedeeld in champagneflutes.[caption id="attachment_2268" align="alignnone" width="1024"]

Ingang wijnkelders[/caption][caption id="attachment_2252" align="alignnone" width="1024"]

Eerste kelder[/caption][caption id="attachment_2200" align="alignnone" width="1024"]

Glaasje bubbels[/caption]We kregen een uitgebreide uitleg over het wijnhuis en de wijze waarop de wijn die wij in onze handen hadden wordt gemaakt. Na wat proeven en kletsen kregen we allemaal een glas droge witte wijn en liepen door naar de volgende kelder. Deze stond in het midden vol met vaten en aan de zijkanten lagen wel honderden flessen. We kregen uitleg over het bottelen en bewaren van wijn.[caption id="attachment_2278" align="alignnone" width="1024"]

Wit wijntje proeven[/caption][caption id="attachment_2259" align="alignnone" width="1024"]

Honderden wijnflessen tussen de vaten[/caption]De oudste kelder dateert uit de 14e eeuw en maakte ooit deel uit van de Maastrichtse vestingwerken. Eeuwenlang al zijn deze koele kelders de perfecte plek voor wijnopslag.
Schatkamer
Door de eeuwen heen werden heel wat bijzondere, unieke flessen verzameld. Die worden bewaard in een speciaal gedeelte van de historische stadswijnkelders: het schatkamertje. Ook hier mochten we even spieken. Maak je geen illusies, de flessen zitten achter slot en grendel dus (stiekem) proeven zit er echt niet in.
Rode wijn
Na ons bezoek aan de schatkamer liepen we langzaam terug naar de eerste kelder. We hadden ons glas witte wijn inmiddels leeg dus nu restte ons nog: juist, een rood wijntje. We kregen een glas Matsu, de middelste variant. Deze wijn kende ik al, deze heeft een heerlijke volle smaak en is herkenbaar aan het etiket waar een mannenhoofd opstaat. Er zijn 3 varianten, afhankelijk van de leeftijd van de wijnranken (jong-gemiddeld-oud). Een leuke fles om te geven maar zeker ook om zelf te proeven.Na de proeverij werden wij nog getrakteerd op een diner, boven in een mooie andere zaal van Thiessen. Mocht je nog op zoek zijn naar een mooie locatie/ leuke activiteit om te doen met een groep? Dan zou ik zeker eens hier kijken.Liefs,Fleur

Kneuterig ommetje Mesch
Het was regenachtig, maar dat mocht de pret echt niet drukken. Samen met mijn hardloopmaatjes ging ik een ommetje maken, door Mesch wel te verstaan. Normaal gesproken doen we dit dus niet wandelend, maar rennen we samen op de Atletiekbaan. We vonden deze wandeling een mooi alternatief voor onze 'nieuwsjaarsborrel'. Daarvoor reisden we dus af naar Mesch. Eerst een hapje en daarna een ommetje. Het was een avontuur, ik vertel je waarom.
Mesch
Waarom Mesch? Het is niet mega ver rijden vanaf Maastricht, waar we alle vier wonen, en we waren er nog nooit geweest. In ieder geval niet bewust. Daarnaast heeft Mesch iets speciaals. Het is namelijk het zuidelijkste kerkdorp van Nederland en ligt aan het riviertje de Voer. In het Limburgs zeggen we trouwens 'Misj'. We zochten een wandelroute uit en een plaats om onze buiken te vullen en gingen op pad.[caption id="attachment_2289" align="alignnone" width="1176"]

Mesch![/caption]
't Piepke
Een plek om wat te eten was nog best lastig in Mesch. Het is echt een piepklein dorp, dus de horecagelegenheden zijn op één hand te tellen. We kozen voor Café 't Piepke. Een nostalgische plek met geborduurde gordijntjes, houten tafels en stoelen, tegels op de grond, oude muziek uit de speakers en typische café lunchgerechten. Denk aan uiensoep, broodjes en salades. We gingen voor het 12-uurtje, wat een dagsoepje was met twee boterhammen naar keuze. Wij hebben ons hier echt kostelijk vermaakt, door de inrichting, de lieve bediening en de totale ambiance. Je gaat zomaar 30 jaar terug in de tijd.[caption id="attachment_2296" align="alignnone" width="1176"]

Ingang van Café 't Piepke[/caption][caption id="attachment_2294" align="alignnone" width="1176"]

Nostalgisch interieur[/caption][caption id="attachment_2297" align="alignnone" width="1176"]

Tomatensoep met een boterham kaas en kroket[/caption]
Terrein verkennen
We hadden via internet een wandelroute gevonden: het ommetje door Mesch. Er waren twee mogelijkheden, namelijk een wandeling van 4 km en een van 7,5 km. We hadden goed gegeten en zin om een flink stuk te lopen, het werd dus de lange route. Voor het geval je deze route ook gaat lopen, lees je goed in, print de route uit, download hem op je telefoon, etcetc. Met alleen de uitleg op de website is het namelijk lastig om de route te volgen. We zijn daardoor regelmatig verkeerd gelopen (en hebben stil gestaan), waardoor de langste route niet 7,5 km was, maar 5,5 km.[caption id="attachment_2293" align="alignnone" width="1176"]

Starten bij het oudste kerkje van Nederland[/caption][caption id="attachment_2305" align="alignnone" width="1176"]

Over de Voer[/caption][caption id="attachment_2306" align="alignnone" width="1176"]

Richting het mooie uitzicht[/caption]
Hoogtepunt
Ook al was de wandeling niet mega lang en het weer niet heel erg goed, we hebben echt genoten. Tussen de miezer en het zoeken naar de route zagen we dassen kuilen, prachtige vergezichten, een insectenhotel, wijngaarden, plukvelden (helaas niet in bloei natuurlijk) en een uitkijkpunt waar ik mijn hoogtevrees heb overwonnen -ahum-.Deze route is dus uitermate geschikt voor avonturiers en zeker ook voor mensen die houden van hoogtemeters maken. Want voor dit alles moet je wel wat over hebben natuurlijk. Maar dan heb je ook echt wat.[caption id="attachment_2300" align="alignnone" width="1176"]

Mooi uitzicht[/caption][caption id="attachment_2292" align="alignnone" width="1176"]

Insectenhotel[/caption][caption id="attachment_2291" align="alignnone" width="1176"]

Kijken of de das thuis is[/caption][caption id="attachment_2299" align="alignnone" width="1176"]

Richting het plukveld[/caption]Het was een heerlijke middag, met nostalgie, activiteit en heel veel humor. Voor mij een perfect uitje.Thnx Runbuddies :)Liefs,EllisPS: Hier nog een aantal kiekjes als bewijs ;)[caption id="attachment_2303" align="alignnone" width="1176"]

Met hoogtevrees[/caption][caption id="attachment_2304" align="alignnone" width="1176"]

Niet zo hoog.. maar toch[/caption]

Bie de Burgemeister van Geleen op de koffie
Ooit woonde in dit pand Burgemeester Smeets van Geleen, nu kun je er iets eten en drinken. Ik ken dit pand vanuit mijn jeugd als kroeg, een bruin café met van die gehaakte gordijntjes. Wij kwamen hier nooit, het was dan ook meer een kroeg voor de harde kern (lees: de goede drinkers ;)). Vandaag de dag zie je daar niets meer van. Sterker nog 'Bie de Burgemeister' is een super hippe plek. Ik had er al veel over gehoord en als 'oud-Geleense' moest ik dit zeker geprobeerd hebben.Ik schreef eerder een blog over Restaurant Battice in Geleen. Nieuwsgierig? Lees hier
Verbouwing
Dit pand stamt uit 1920. Toenmalig Burgemeester Smeets bouwde hij hier zijn woonhuis op eigen grond. Vele jaren later heeft hier kroeg, met feestzaal, Canisius gelegen. In 2016 werd het volledig vernieuwd en in 2017 opende hier de nieuwe eet- en drinkgelegenheid 'Bie de Burgemeister'. De feestzaal werd omgetoverd tot een keuken met een aantal zitplekken en de kroeg werd een gezellig restaurant. Overal in het pand vind je een verwijzing naar een Burgemeester.[caption id="attachment_2243" align="alignnone" width="1176"]

Van buiten ziet het er ook al heel leuk uit[/caption][caption id="attachment_2241" align="alignnone" width="1176"]

Oude foto's aan de muur[/caption]
Lunchtijd
Mijn ouders wonen in Oud-Geleen, dus het leek me op vrijdagmiddag een goed idee om samen naar deze plek te lopen en er te lunchen. Het ligt midden in het dorp op het Wilhelminaplein en is echt niet te missen. Er zijn redelijk wat tafeltjes bezet wanneer wij Bie de Burgemeister bezoeken, maar kunnen nog in een bijkamer plaatsnemen. We lezen rustig de menukaart door, onder genot van een kopje thee, om te kijken waar we zin in hebben. De menukaart is 'De Gezèt van Bie de Burgemeister' (voor de niet Limbo's: Gezèt = krant), erg grappig gedaan.[caption id="attachment_2242" align="alignnone" width="1176"]

Menukaart[/caption]
En de keuze viel op...
Mijn moeder koos voor een uiensoep. Het viel op dat, waar normaal het brood met kaas in de soep ligt, het bij deze soep ernaast ligt. Handig met soppen. Mijn vader ging voor de uitsmijter ham en kaas plus extra spek. Ik ging voor de salade geitenkaas met spek. Een goed gevulde salade met warme geitenkaas en walnoten. En ook nog een paar stukken brood erbij, echt heerlijk.[caption id="attachment_2244" align="alignnone" width="1176"]

Uiensoep[/caption][caption id="attachment_2245" align="alignnone" width="1176"]

Uitsmijter met extra spek[/caption][caption id="attachment_2238" align="alignnone" width="1176"]

Geitenkaas salade[/caption]Wij kwamen voor de lunch, maar deze plek leent zich ook goed voor een borrel (jaaa, ze hebben een borrelkaart!), diner of gewoon een kop koffie met een stuk vlaai. Het is een grote zaak, maar door de verschillende kamers en de jungle-achtige, hippe inrichting merk je daar helemaal niets van. Het voelt juist knus en gezellig. Wanneer je Bie de Burgemeister bezoekt, loop dan vooral even rond en ga kijken in de verschillende kamers. Sla vooral de 'serre' of keuken niet over, die zijn absoluut een bezoekje waard.Pastoor Vonckenstraat 2GeleenLiefs,Ellis& de groetjes van de Burgemeester ;)


Zorgeloos genieten en een beetje spanning
We delen zelf graag onze leukste tips in Limburg. Maar het is net zo leuk om dit ook aan anderen te vragen zodat we zeker weten dat we echt niks leuks missen. Dat doen we middels de 'insider tip' rubriek, die regelmatig terug te vinden zal zijn op Liefs uit Limburg. Dit keer laten we Femke Wackers aan het woord:Femke WackersIs 26 jaarGeboren in SusterenWoont in SittardIs Orthopedagoog
De Proeftip!
Waar ga jij het liefst iets eten of drinken?Bij Groenten van Roos. Een gezellig en knus eetzaakje in het centrum van Sittard waar je heerlijke, pure en biologische gerechten kunt eten. Alle gerechten zijn glutenvrij en lactosevrij en er wordt ook rekening gehouden met andere allergieën. Dit vind ik persoonlijk echt super, want zo kun je zorgeloos genieten. Er is ook de mogelijkheid om op zaterdagavond en donderdagavond een 3-gangen menu te bestellen en op zondag lekker te gaan brunchen. Erg lekker en leuk om te doen!Paardestraat 22, Sittard[caption id="attachment_2421" align="alignnone" width="1387"]

Groenten van roos[/caption]
De Doetip!
Als je 1 activiteit mocht noemen: Wat doe je dan het liefst?Dat is het spel: Wie is de mol? in Roermond. Het spel is gebaseerd op het bekende gelijknamige tv-programma. Leuk om als bedrijfsuitje te doen of met familie of vrienden. Verschillende teams gaan op pad om vanallerlei opdrachten en puzzels op te lossen. Elk team heeft een mol die anoniem het spel kan saboteren. Erg leuk om te doen! Je leert zo ook de stad en zijn historie kennen!Ben jij ook een insider en deel je graag je beste tips? Stuur ons een mailtje info@liefsuitlimburg.nl

Warme soep na regenbui bij M'Blend
Maasbracht: Ik ken het van restaurant Da Vinci en van de haven. Voor een afspraak met een ex-collega reisde ik graag af naar deze plek om meer te ontdekken. Hij vertelde over een nieuwe horecazaak M'Blend. Mijn interesse was gewekt om even rond te gaan kijken in deze havenstad. Havenstad? Jup! Maasbracht heeft de op één na grootste binnenhaven van Europa. Cool he? Gewoon in ons Limburg.
Maasbracht
Maasbracht ligt in de gemeente Maasgouw (daar waar ook het witte dropje Thorn ligt), aan de Maas dus en daardoor in een waterrijk gebied. Ieder jaar als ik het Solar festival (wat daar in de buurt ligt) bezoek, verbaas ik me weer over de hoeveelheid water in onze provincie.Maasbracht heeft een centrum met wat winkeltjes en het Maas Binnenvaart museum: de Tjalk (=historisch vrachtschip) "Nooit-Volmaakt". Bovendien natuurlijk de haven met best wat ligplaatsen voor boten. Hier kun je lekker rondslenteren om diverse exemplaren te bekijken. Ik bezoek Maasbracht op een regenachtige dag, helaas niet echt wandelweer dus. Toch loop ik even langs de haven en zie een aantal kenmerkende beeldjes. Dit blijken beeldjes van de kunstenaar Wessel Bezemer te zijn. Het zijn meisjes van Maasbracht.Ben je in de buurt en heb je zin in een langere wandeling door Maasbracht? Klik dan hier.[caption id="attachment_2215" align="alignnone" width="1176"]

De haven en rederij[/caption][caption id="attachment_2216" align="alignnone" width="1176"]

Beeldje van kunstenaar Wessel Bezemer[/caption]
M'Blend
Mijn afspraak vond plaats bij M'Blend, een nieuwe horecagelegenheid in de haven van Maasbracht. Op 15 maart 2018 opende M'Blend haar deuren en dat is te zien aan het interieur, het is heerlijk nieuw. Je kunt bij deze plek terecht voor lunch en diner. Ze hebben iedere week een andere lunchdeal, die meestal bestaat uit een soepje en een broodje. Daarnaast organiseren ze op z'n tijd een bierproeverij. Wij gingen gewoon voor de lunch van de kaart![caption id="attachment_2217" align="alignnone" width="1176"]

Entree van M'Blend[/caption][caption id="attachment_2213" align="alignnone" width="1176"]

Fris interieur[/caption][caption id="attachment_2218" align="alignnone" width="1176"]

De menukaart[/caption]
Soepie
We drinken beiden een kopje thee en omdat ik geen grote honger heb eet ik een tomatensoep met wat brood. Een heerlijk soepje met 'on top' wat bosui en croutons. Het is een zoete soep, zo maak ik hem zelf eigenlijk nooit, maar erg lekker om weer eens een andere variant te proberen. Ik besmeer de verschillende sneetjes brood met boter en een beetje grof zout en dep ze in de dikke soep die zorgt voor wat welkome opwarming.[caption id="attachment_2220" align="alignnone" width="1176"]

Thee![/caption][caption id="attachment_2219" align="alignnone" width="1176"]

De tomatensoep

[/caption]Wil je ook eens een soepje van M'Blend proeven? Of een van de andere smakelijke menu's? Ga dan hier:Havenstraat 196051 CS MaasbrachtLiefs,Ellis

Fijne kerst! Dit kun je doen tijdens deze dagen
It's the most wonderful time of the year! KERST! Dit jaar zonder sneeuw, maar zeker weten met familie, gezelligheid en natuurlijk eten. Tijdens kerst hebben wij beiden een volle planning waar we ons ontzettend op verheugen. Maar naast die planning is ook zeker ruimte voor ontspanning, uitslapen, uitgebreid ontbijten in pyjama, een avondje op de bank...maar we gaan er natuurlijk ook op uit.Heb jij ook ruimte voor een beetje ontspanning door inspanning? Wij hebben nog een aantal leuke activiteiten die heerlijk zijn tijdens deze dagen. Hier komen ze (lees de volledige blogs onder de oranje titels):
Tip 1: Streetart spotten in Heerlen
Ga naar Heerlen: Deze stad is rijkelijk versierd met streetart, ook wel: murals (muurschilderingen/grafitti). Na wat research ging ik op ontdekking. http://liefsuitlimburg.nl.transurl.nl/streetart-spotten-in-heerlen/
Tip 2: Dwalen door de bossen van Slenaken en Epen
Wat kan het soms fijn zijn. Een frisse neus halen in de Limburgse bossen. Deze route ga je voelen in de kuiten, daarom genoeg tips voor een aantal typisch Limburgse stops.http://liefsuitlimburg.nl.transurl.nl/dwalen-door-de-bossen-van-slenaken-en-epen/
Tip 3: Downtown... Sittard
Maak een stadswandeling. Hier hoeven de winkels niet open voor te zijn. In Sittard is genoeg te zien.http://liefsuitlimburg.nl.transurl.nl/down-town-sittard/
Tip 4: De mooiste wandelplekjes in Limburg
De feestdagen zijn van die typische dagen om te wandelen. Wij selecteerden de beste plekjes!http://liefsuitlimburg.nl.transurl.nl/de-mooiste-wandelplekjes-in-limburg/Wij wensen jou fantastische dagen met veel liefde en calorieën.Liefs,Fleur & Ellis[caption id="attachment_2162" align="alignnone" width="1176"]

Schut in, Schut in[/caption]

Een zondag ‘Bie de tantes’, de Eyserhalte & de bieb in Wittem
Een zondag zonder plannen in december. Flink koud en een beetje bewolkt. Ik besloot eropuit te trekken en een aantal activiteiten van mijn hotspotlijstje te gaan bezoeken. First stop: de Eyserhalte in Eys, daarna een Limburgse lunch ‘Bie de tantes’ ook in Eys en op de terugweg de kloosterbibliotheek bewonderen in Wittem. Perfecte hotspots om te combineren en ideaal met dit weer.
Eyserhalte
Verschillende mensen in mijn omgeving hadden mij getipt om een kijkje te gaan nemen bij de Eyserhalte, een Limburgse delicatessenzaak tussen Eys en Wittem, waar ze ook groenten en fruit verkopen.De zaak ziet er van de buitenkant modern uit. Voor de ingang stond een soort luxe barbecue te roken met allerlei verse producten op het rooster. Ik liep naar binnen en trof gelijk een aantal personeelsleden die toastjes met romige kaas uitdeelden. De Esyserhalte staat vol met zelfgemaakte lekkernijen, van dressings tot ingemaakt fruit en groenten, tot pastasauzen. Daarnaast zijn er diverse soorten kaas, wijn, olie, pasta, kruidenmelange, zoetigheid , oftewel teveel om op te noemen. En ze hebben allemaal hun eigen verhaal.De leveranciers zijn zichtbaar op verschillende plekken in de winkel. Middenin de zaak bevindt zich een keuken waar chefkok Maciek Starzak lunch klaarmaakt voor gasten. De Eyserhalte verkoopt ook cadeaupakketjes, workshops en proeverijen. Ik heb een dik half uur door winkel gestruind langs de rekken. Hier ga ik nog eens terugkeren. Buit: een homemade rib eye rub en Aachener specerijen.[caption id="attachment_2108" align="alignnone" width="1024"]

Pand van de buitenkant[/caption][caption id="attachment_2424" align="alignnone" width="1176"]

Limburgse stroop dressing[/caption][caption id="attachment_2119" align="alignnone" width="1024"]

Open keuken in het midden van de winkel[/caption]
Op bezoek 'Bie de tantes'
Next stop: Herberg ‘Bie de tantes’. Een plek waar ik al veel over gelezen heb. Hun terras keert al een aantal jaren terug in de terras top 100. Maar daar was het deze zondag te koud voor dus ik zou de binnenkant van deze Limburgse spot gaan bekijken, en proeven natuurlijk!Voor de ingang van de Herberg staan 2 beelden van jawel, ‘tantes’. Heel grappig en toepasselijk, en voor de decembermaand in kerstsfeer. Als je de herberg binnenloopt heb je inderdaad het gevoel dat je bij familie binnenstapt, een tante of oma. De inrichting is heel kneuterig, veel hout, ouderwetse lampenkappen, een openhaard met tegeltjes en antieke schilderijtjes sieren het interieur.Op het menu staan veel typisch Limburgse gerechten als ‘kenien van de tantes’ (konijnenbout in het zuur), ‘poetes’ (bloedworst met spek, gebakken appels en stroopsaus), ‘spek en ei’ etc. Ik ga voor een uitsmijter met ham van de ’kuusj’ en kaas op boerenbrood. Een simpel maar heel smakelijk uitgevoerd gerecht. Als toetje kies ik voor een aangeklede warme chocomel en ook die smaakt! Als ik ben uit gesmikkeld neem ik nog even een kijkje op de eerste etage waar ‘oma’s eetkamer’ is ingericht. Eveneens erg gezellig. Hierna vervolg ik mijn weg naar een plek die mijn vader mij al heel lang aanraad: het klooster van Wittem met de bibliotheek in het bijzonder.[caption id="attachment_2436" align="alignnone" width="1176"]

De tantes[/caption][caption id="attachment_2121" align="alignnone" width="1024"]

Uitsmijter[/caption]
Filmset waardige bieb
Het klooster in Wittem is tussen 1729 en 1733 gebouwd en is een Rijksmonument. Het bestaat uit verschillende facetten. Ik bezocht de bibliotheek waar regelmatig concerten, tentoonstellingen en lezingen plaatsvinden. De locatie kan ook gehuurd worden door derden. En dat wil je, of ik in ieder geval. Want het is er prachtig, alsof je een filmset binnenloopt. Zeker een bezoekje waard. Op weg naar de auto liep ik nog langs een pareltje van Wittem, maar daar kom ik in het voorjaar op terug…[caption id="attachment_2147" align="alignnone" width="1176"]

De bieb in volle glorie[/caption][caption id="attachment_2126" align="alignnone" width="1024"]

Tevreden met de buit naar huis[/caption]Liefs,Fleur

Theeleuten met lekkers bij Mckaela's
Mijn dagen kom ik door met thee, heel veel thee. Ze noemen me dan ook een theeleut. Het liefst verse thee en dan bedoel ik dus niet de zakjes van Lipton of Pickwick (ja, die drink ik ook wel hoor), maar meer de losse thee en de munt en gember varianten. Ik geniet ervan en varieer met veel verschillende soorten. In Sittard ligt een zaakje waar ze heerlijke losse thee verkopen. Ik sla hier trouw, om de drie maanden, mijn thee voorraad in: Mckaela's. Pas verhuisd naar een groter pand, want ze verkopen meer dan alleen goede thee. Ik neem je mee.[caption id="attachment_2089" align="alignnone" width="1176"]

Hier moet je naar binnen![/caption]
Gebakje erbij?
Wanneer ik naar Mckaela’s ga voor thee, doe ik dit meestal samen met mijn moeder. Zij is ook thee-gek en samen kunnen we wel wat uurtjes doorbrengen hier. Jolanda, eigenaresse en master gebak kok, zorgt dat we dan niks te kort komen. We gaan hier nooit weg zonder iets geproefd te hebben van haar zelf gemaakte gebak. Er is altijd iets anders te proeven. Wanneer je geen zin hebt in gebak, kom je er toch niet omheen. Je krijgt namelijk altijd iets lekkers bij je kopje.Naast gebak, kun je hier ook bonbons, truffels of andere lekkernijen kopen. Voor thuis op de bank of als cadeautje. Succes gegarandeerd.[caption id="attachment_2087" align="alignnone" width="1176"]

Dit keer geen gebak, maar een wafel. mmm[/caption][caption id="attachment_2083" align="alignnone" width="1176"]

Dat is genieten![/caption][caption id="attachment_2088" align="alignnone" width="1176"]

Maar ook bonbons[/caption]
Thee en koffie
Telkens sta ik weer voor de enorme kast met diverse varianten thee. Ze hebben namelijk 120 verschillende soorten. Ik heb sowieso mijn vaste bestelling: Fit for the day en Aronia rooibos, maar ik proef daarnaast ook altijd een nieuwe thee. Dit keer ging ik voor de sweet pumpkin pie, een heerlijke winterse thee, die ging mee naar huis. Er worden hier ook high-tea’s georganiseerd,. Ik heb het zelf nog nooit gedaan, maar het lijkt me de perfecte gelegenheid om zoveel mogelijk theeën te proberen.Naast thee zijn ze bij Mckaela’s ook goed met koffie. De man van Jolanda, Guiseppe, beheert de koffieafdeling. Hij geeft met enige regelmaat koffieworkshops waar hij de kneepjes van vak overbrengt aan koffiegekken. Wanneer je gecharmeerd bent van de koffies die je maakt, kun je de bonen, machines en alles wat daarmee te maken heeft aanschaffen bij Mckaela’s.[caption id="attachment_2092" align="alignnone" width="1176"]

120 verschillende soorten[/caption][caption id="attachment_2086" align="alignnone" width="1176"]

Oude koffiemachine[/caption]
Winkel
Zoals ik al zei kun je hier koffie en thee kopen. Maar je kunt hier ook terecht voor alles wat daarbij komt kijken. Servies, potjes, zeefjes, chocolaatjes en ga zo maar door. Maar dat is niet alles. Ze verkopen hier ook leuke dingetjes voor in huis. Kussentjes, kaarsjes, schilderijtjes, maar ook kleren.[caption id="attachment_2091" align="alignnone" width="1176"]

Servies van bunzlau castle[/caption][caption id="attachment_2085" align="alignnone" width="1176"]

Kopjes van zuss[/caption]Ook een keer gaan theeleuten bij Jolanda en Guiseppe? Wip eens binnen bij:Mckaela'sPaardestraat 136131 HA SittardLiefs,Ellis

Lunchen op niveau bij Brasserie Mijn Streek
Als echte -trotse- Limburger moet je hier geweest zijn. Ik moet toegeven, ik kom niet bijzonder vaak in Heerlen, maar wanneer ik er ben, breng ik een bezoekje aan deze plek: Brasserie Mijn Streek. Een brasserie op niveau, want je moet wel even de trap nemen naar de vijfde verdieping. Een plek met een goed verhaal en een fijne keuken (ze kregen niet voor niets onlangs een Bib Gourmand). Op LiefsuitLimburg.nl mag deze plek absoluut niet ontbreken en daarom ging ik samen met een vriendin -wederom- proeven.[caption id="attachment_2058" align="alignnone" width="1176"]

Op het dak van het Glaspaleis/Schunck[/caption][caption id="attachment_2064" align="alignnone" width="1176"]

Vijfde verdieping[/caption][caption id="attachment_2063" align="alignnone" width="1176"]

Ingang van het Glaspaleis/Schunck[/caption]
Mijnstreek of Mijn Streek
Deze plek ademt historie en dat komt door de historische mega foto's aan de muren. Dat is niet voor niets. De naam Mijn Streek heeft volgens mij een dubbele betekenis. Heeeeeul vroeger was de oostelijke mijnstreek de plek waar steenkolen gewonnen werden. Deze tijd was enorm belangrijk voor de economie en zeker voor de stad Heerlen en omgeving. Maar niet alleen dat. Bij Brasserie Mijn Streek kookt men met zoveel mogelijk ingrediënten uit de Limburgse streek. Grappig gevonden, toch?[caption id="attachment_2053" align="alignnone" width="1176"]

Neem de trap, wel zo gezond en je komt nog wat tegen![/caption][caption id="attachment_2054" align="alignnone" width="1176"]

Entree, de bar & hoge tafel[/caption]
Mijn menukaart
Terwijl we naar de uitgebreide kaart keken, kregen we brood met tapenade en boter. Omdat mijn vriendin een glutenallergie heeft, kreeg zij speciaal brood met boter.Wij gingen voor de lunch, maar je kunt hier ook terecht voor diner, borrel of een kopje koffie om te genieten van het prachtige uitzicht over Heerlen (en het maankwartier!). Alle gerechten op de menukaart zijn de hele dag te bestellen. Onze ober, die er trouwens alles aan deed om ons op ons gemak te stellen, vertelde ons over enkele speciale opties naast de menukaart. Een daarvan was een gerecht met linzen, rammenas en geitenkaas. Die viel in de smaak bij de vriendin. Ik had iets meer honger en zin in pompoen en ging voor de salade op de kaart. Erg lekker: een lunch op niveau.[caption id="attachment_2059" align="alignnone" width="1176"]

Brood om mee te beginnen[/caption][caption id="attachment_2057" align="alignnone" width="1176"]

Linzen, rammenas en geitenkaastoefjes[/caption][caption id="attachment_2056" align="alignnone" width="1176"]

Pompoensalade met gegrilde geitenkaas[/caption][caption id="attachment_2062" align="alignnone" width="1176"]

Uitzicht over Heerlen[/caption]
Afzakkertje
Een dessertje ging er niet meer in, dus we gingen voor een espresso en een theetje. Nog even nagenieten en heel veel bijpraten. Het weer buiten werd alsmaar slechter, maar in de zomer kun je hier goed vertoeven op het dakterras. Een heerlijke borrel op een warme zomeravond, ik zie het wel zitten. Helaas, nog een half jaartje wachten.[caption id="attachment_2061" align="alignnone" width="1176"]

afzakkertje[/caption][caption id="attachment_2060" align="alignnone" width="1176"]

Het dakterras[/caption]
To the top
Ben je nu ook enthousiast over deze plek geworden? Dan is een kleine routebeschrijving handig. De ingang van deze plek is namelijk op de vijfde verdieping. De ingang van het gebouw is die van het glaspaleis. Loop naar binnen en zoek de trappen (er is ook een lift hoor). Helemaal bovenin vind je Brasserie Mijn Streek.Reserveren is altijd handig!Glaspaleis AHeerlen Bongerd 186411 JM HeerlenLiefs,Ellis

Fruitig bezoek aan de Canisius Henssen stroopfabriek
Voor deze activiteit gingen we weer eens gezellig samen op pad. We zouden aansluiten bij een buurtvereniging uit Voerendaal voor een gezamenlijke rondleiding door de Stroopfabriek Canisius Henssen. De groep bleek heel leuk en geïnteresseerd. We hebben gelachen, geproefd en weer wat bijgeleerd over onze mooie regio.
Canisius Henssen in Schinnen
We moesten ons melden in Schinnen, waar de fabriek, het kantoor met winkeltje én een klein museum gevestigd zijn. We begonnen op de eerste etage van het kantoor. We werden hartelijk ontvangen door gastvrouw Miranda en de buurtvereniging. Vervolgens dronken we thee uit kneuterige ‘Canisiuskopjes’ waarna de presentatie begon en we e.e.a. te weten kwamen over de Canisius Henssen fabriek.[caption id="attachment_1959" align="alignnone" width="1024"]

De fabriek van de buitenkant[/caption]
Meneer Canisius
Het blijkt dat de heer Canisius (een van meerdere in het dorp) meer dan 100 jaar geleden een fruithandel had in Schinnen. Het fruit werd ook door hem geteeld. Naast het mooie fruit voor de verkoop, bleef hij altijd achter met fruit met plekjes of die overrijp waren. Toen hij zich bedacht wat hij daarmee kon doen, kwam hij op het maken van stroop. Hij besloot dit te proberen en met succes. Het ging zo goed, dat hij stopte met de fruithandel. Na zijn pensioen is de fabriek overgenomen door de familie Henssen.[caption id="attachment_1960" align="alignnone" width="1024"]

Meneer Canisius[/caption][caption id="attachment_1966" align="alignnone" width="1024"]

Fabricaat 100 jaar[/caption]
Feitjes
Een aantal leuke feitjes die we te weten kwamen:
- In de fabriek worden dagelijks 30.000(!) potjes stroop gemaakt
- Voor het maken van de stroop worden voornamelijk appels, peren en suikerbieten gebruikt. In principe komen deze allemaal uit de omgeving
- Voor 1 kilo stroop is gemiddeld 7 kilo fruit nodig
- Als op strooppotten ‘rinse’ staat vermeld, betekent dit dat het zoetzure stroop is, het zoete van suikerbieten en het zure van appels
- De stroop uit de fabriek wordt nog voor veel meer producten gebruikt zoals: koekjes, bier, sauzen, bonbons, roggebrood etc.
- De fabriek levert ook aan diverse landen buiten Nederland en zelfs buiten Europa
[caption id="attachment_1961" align="alignnone" width="1024"]

Stroopbonbons[/caption]
Unieke recepten
Tegenwoordig worden er ook andere fruitsoorten aan de stroop toegevoegd. In de fabriek begint elke soort met het maken van de halffabricaten (deel van het geheel) appel, peer en het bietenmengsel. Voor elke stroop geldt een eigen recept dat gemengd wordt door het samenbrengen van de halffabricaten.Deze zijn opgeslagen aan de buitenkant van de fabriek in enorme kokers (silo's).
Op naar de fabriek
Na de presentatie kregen we allemaal een fabrieksmutsje en liepen we naar de fabriek. We mochten helaas niet bij de kookketels kijken i.v.m. de hoge kooktemperaturen maar voor de rest mochten we op diverse plekken neuzen. De pulp (lees fruitresten na zeven) die overblijft na het productieproces wordt naar boeren in de buurt vervoerd als veevoer. We zagen naast de silo's o.a. het verpakkingsproces en de opslag van alle soorten stroop.[caption id="attachment_1962" align="alignnone" width="1024"]

Verpakkingsproces[/caption][caption id="attachment_1963" align="alignnone" width="1024"]

In het magazijn[/caption]
Museum & proeven
Na het bezoek aan de fabriek liepen we nog richting het museum waar we meer te weten kwamen over het verwerkingsproces zoals dat vroeger ging en over de heer Canisius zelf. Hierna was het tijd om te proeven in het winkeltje. We kochten dipstroopjes (met Alpha bier en Port mmm) en kregen na afloop een attentie (3 potjes stroop). We hebben een super leuke middag gehad waarbij we een beetje terug in de tijd gingen en diverse leuke nieuwe mensen hebben leren kennen. Bedankt allemaal![caption id="attachment_1964" align="alignnone" width="1024"]

Attentie na afloop[/caption][caption id="attachment_1965" align="alignnone" width="1024"]

Onze groep (de buurtvereniging en wij)[/caption]Als je in de buurt bent zeker leuk om even langs te gaan.Stroopfabriek Canisius Henssen BVNagelbeek 86365 EK SchinnenLiefs,Fleur