Blogs
Onze tips om te overnachten in Valkenburg
Onlangs gingen wij struinen door de straten van het altijd druk bezochte Valkenburg, op zoek naar de hidden places van dit toeristische plekje. We waren enthousiast. Lees het hier terug. Buiten de grote straat met de vele volle terrassen vonden wij gezellige plekjes die zo op onze favorieten lijst mochten. We kunnen ons ook zomaar voorstellen dat je graag verblijft in het middelpunt van het heuvelland. Valkenburg ligt centraal en is dus een perfecte plek om te overnachten. Vanuit deze plek verken je het heuvelland, bezoek je Maastricht of Heerlen en natuurlijk Valkenburg zelf. Wij gingen op zoek naar de bijzondere slaapplekjes van Valkenburg, want die zijn er. Komen ze:
Onder de Linde Bed and Breakfast
Onder de Linde is speciaal. Gelegen middenin het centrum (Aan de Fransche Molen), maar een oase van rust. Het rijksmonumentale pand brengt je terug naar de geschiedenis van dit dorp en als je goed luistert hoor je misschien de Geul kletteren. Er is veel aandacht besteed aan het interieur van de kamer (kleine woning beter gezegd), die je via een eigen ingang kunt bereiken. De kamer beschikt naast een lekker bed en mooie badkamer, ook over een comfortabele bank en zitje waar je de benen even kunt laten uitrusten. 's Ochtends nuttig je, bij goed weer, het ontbijt op een zitje voor de deur waar je het dorp langzaam kunt zien wakker worden.Prijs per nacht: vanaf € 125 - Lindenlaan 30.
Bella Vista
Bed and breakfast Bella Vista is gelegen aan de straat Broekhem in Valkenburg. Deze straat kent veel villabouw en Bella Vista is daarop geen uitzondering. De villa stamt uit de periode 1850-1940. Het pand is opgetrokken uit rode baksteen en de zo voor Valkenburg kenmerkende mergelsteen. Binnen zijn de oude elementen behouden, maar de sfeer is vooral modern. Prachtig ingerichte kamers met moderne kunst, marmeren en houten elementen. Er zijn drie type kamers: de luxe kamer, de luxe kamer met bad en een luxe kamer met douche en buitenjacuzzi. Wil je een e-bike huren of je verblijf combineren met een bezoekje aan Thermae2000? Dan biedt Bella Vista aantrekkelijke combi's aan!Prijs per nacht: vanaf € 125 - Broekhem 22.
Black Label Hotel Valkenburg
Net iets buiten het centrum ligt Black Label Hotel. Omringd door natuur, voorzieningen en historie. Het staat namelijk dichtbij de oude brouwerij van Leeuw bier en die historie voel je. Het terrein is volledig vernieuwd met het behoud van de oude gebouwen. Dit designhotel springt er echt tussenuit. Buitengewone klasse, met een ruig randje. Design, met karakter, zoals zij zelf zeggen. Deze plek nodigt ons uit tot actie. Dat zal vast komen door het Shimano Experience center dat ook op dit terrein gevestigd is en de natuur die zo dichtbij ligt. Het hotel heeft een eigen restaurant, een co-working space en mogelijkheden om te vergaderen. Go, go, go! Prijs per nacht: vanaf € 105 - De leeuwhof 10.
Bonustip
We bezochten onlangs nóg een luxe verblijf in Valkenburg, Le Faucon. Lees alle luxe details in deze blog.
Slaap lekker!
Liefs,
Fleur & Ellis
Limburg Rocks!
Wij weten natuurlijk allang dat Limburg 'rockt'. Maar daar doelen we deze keer eigenlijk niet op. We zagen een initiatief voorbij komen dat letterlijk gebruikt maakt van Limburgse rocks, stenen dus. En niet zomaar stenen, maar zwerfkeien. Dit klinkt misschien niet direct super aantrekklijk, maar er is meer. We vertellen je er alles over en gaan natuurlijk zelf aan de slag.
Limburg Rocks!
Het idee achter Limburg Rocks is om mensen van alle leeftijden in beweging te brengen en iets leuks/ liefs voor een ander te doen. Het is de bedoeling dat je een kei bestelt, die geleverd wordt met een verfsetje en een beschrijving, en deze geheel naar eigen inzicht gaat beschilderen. Op de achterkant laat je jouw postcode achter en vervolgens leg je jouw steen op een plek naar keuze. Je legt de plek vast en deelt de foto via social media. Als iemand je steen vindt kan hij/zij je dat laten weten via de Facebookpagina (community) en de steen eventueel weer een nieuw 'thuis' geven. Daarnaast kun je een steen beschilderen voor iemand in het bijzonder, en deze bijvoorbeeld achterlaten voor zijn/haar deur.
Een perfecte activiteit voor dagen dat er niet veel anders te doen is. Wij werden gelijk enthousiast van bovenstaande en gingen aan de slag om een 'Liefs uit Limburg kei' te creëren en deze een mooi plekje in het Limburgse landschap te geven.
Leuke weetjes over Limburg Rocks:
- Het idee is ontstaan toen een van de oprichters op reis was in Australië
- De verf is 100% milieuvriendelijk en het papier 100% gerecycled
- 25% van de opbrengst gaat naar goede doelen
Zie hier het eindresultaat, we zijn trots (herken je de 'vlaai'?)! Mocht je onze kei ergens spotten, laat het ons én Limburg Rocks dan weten via social media.
O ja, niet geheel onbelangrijk: de kosten voor een setje zijn € 5,95. De keien zijn te bestellen via de website.Let's rock this world together!
Liefs,
Fleur & Ellis
Hoe Limburgs is de Limburgse vlaai?
Wanneer je Limburg bezoekt kom je er niet omheen. Vlaai. Lekker bij een goede kop koffie of thee en het liefst nog warm. Maar waar komt de vlaai nu eigenlijk vandaan? En hoe Limburgs is de vlaai. Ik zocht het uit.
Je hebt je dit misschien nog nooit afgevraagd, maar gaat nu wel direct het ‘interesse’-lampje in je hoofd aan. Want hoe Limburgs is Limburgse vlaai nou eigenlijk? Nou, daar ga ik je middels deze blog iets meer over vertellen.
Herkomst
Het zal je verrassen, maar de plaat van genot waar wij Limburgers zo trots op zijn komt oorspronkelijk uit Zuid-Duitsland. Het zit zo: Vroeger woonden in Limburg en Brabant veel katholieken. Boven de rivieren woonden de protestanten. Voor werk zakten mannen daarom af naar de plek waar ook katholieken woonden en dat was in Zuid-Duitsland. Hier zagen de mannen dat de vrouwen ‘Platkuchen’ maakten: Afvaldeeg met fruit dat ze op de markt niet verkocht kregen. Bij thuiskomst vroegen de mannen aan de vrouwen dit ook te maken en zo ontstond de Limburgse vlaai.
De bekendste vlaaien zijn kersen, kruisbessen, appel en pudding. Allemaal producten die makkelijk te verkrijgen zijn in Limburg. Een rijst- en abrikozenveld zie je niet zo snel in deze omgeving. Daar komen de Spanjaarden om de hoek. Zij kwamen namelijk in de 80-jarige oorlog naar Nederland en namen deze producten mee. Je kunt dus wel stellen dat onze Limburgse vlaai boordevol historie zit en eigenlijk helemaal niet zo Limburgs is.
Desalniettemin zijn wij Limburgers ontzettend trots op de vlaai en kun je hem bij vrijwel iedere horecagelegenheid eten. De kwaliteit laat echter soms aan te wensen over. Niet iedereen weet namelijk hoe je een kwalitatief goede vlaai maakt en daarbij vind je soms nog een verdwaald toefje slagroom of schuimpje naast de vlaai. Dit is volledig tegen de officiële Limburgse regels. Vlaai eet je alleen met een vorkje of uit het vuistje en that’s it.
Lekker plekje
Een befaamde plek in Maastricht, waar ze wel weten hoe je een vlaai maakt, is ‘de Bisschopsmolen’. Iedere dag maken zij in hun bakkerij tussen de 40 en 180 vlaaien (afhankelijk van het weer en de dag). Mensen komen van ver om hun vlaaien te proeven, maar ook lokale bewoners weten de Bisschopsmolen te vinden. De vlaaien worden zo veel mogelijk gemaakt met Limburgse producten. De Kollenberger Spelt, waar ze de bloem van verwerken, wordt geteeld in Beek, Urmond, Valkenburg, Schinnen en Voerendaal. De vruchten groeien op de velden van familie Leesens in Bemelen. Ze weten dus waar de producten vandaan komen en kennen de mensen erachter. Zij werken stuk voor stuk met liefde voor de producten en staan voor kwaliteit. Dat is te proeven.
Eigenlijk is de basis van een vlaai heel simpel. De bodem bestaat uit: bloem, melk, ei, gist, zout en suiker. De vulling bestaat meestal uit: fruit, water, suiker en aardappelzetmeel (om te binden). Een echte vlaai is te herkennen aan de deksel of latjes dat de vlaai sluit. Tenslotte wordt de vlaai ingesmeerd met ei en bestrooid met decoratiesuiker. 15 minuten in de oven en je kunt kostelijk genieten van een heerlijk stukje Limburgse vlaai. Je kunt hem nu dus eigenlijk ook zelf maken.
Niet zo’n bakker, maar toch zin in een goede punt? Breng dan eens een bezoekje aan de Bisschopsmolen aan de Stenenbrug 3 in Maastricht. Het zal je niet teleurstellen, je gaat van iedere hap genieten. En stiekem denk ik ook dat de smaken die je proeft bijna niet na te maken zijn.
Afgezien van het feit dat de kunstenaars bij de Bisschopsmolen, want zo mag je ze wel noemen, weten wat lekker is, denken ze ook aan de duurzaamheid van hun producten. Als ik zelf aan duurzaamheid denk, denk ik aan beperking van de afvalstroom. Bij de Bisschopsmolen staat dit ook hoog in het vaandel. Ze maken iedere dag een planning, waarbij ze naar verschillende facetten kijken, zodat ze niet onnodig teveel vlaaien en broden maken. Blijft er nu toch nog wat over, niet alleen van de vlaaien maar ook van het brood, dan wordt dit opgehaald door een paardenboer die het als voer gebruikt voor de dieren. Zo min mogelijk afval dus. Ik hou ervan.
Ik kan me zo voorstellen dat je niet kunt wachten om een lekker vers stukje vlaai te gaan eten. Ik zal je daarom ook niet meer te lang bezighouden. Nog een laatste tip voordat je een stukje eet: Check goed waar de vlaai vandaan komt en wanneer hij gemaakt is. Vers is ‘ie namelijk op z’n lekkerst. O, en vergeet niet te genieten… want dat is wat een mens het gelukkigst maakt.
Smakelijk!
Liefs,
Ellis
Recept voor Limburgse Knapkoek
Of moeten we 'knapkook' zeggen :)? Wat is dat lekker zeg en ook nog eens Limburgs. Mag dus niet missen op deze website. We deden onze koksmuts op, een schort om en gingen aan de slag als echte bakkers. Knapkoek is een streekkoekje uit de Maasvallei. Midden-Limburg dus. Daar maken veel bakkers de lekkernij nog. Ze zijn te herkennen aan de suikerparels on top, meestal een beetje kruimelig en plat. Wij maakten ze zoals we ze zelf lekker vinden: in een ruitje, kruimig en losse suiker on top om het af te maken. Lekker voor bij een lekker kopje vruchtenthee.
Het recept was lang geheim. Maar zoiets lekkers als dit, mag je gewoon niet achter houden. We delen dus hierbij het recept van de Limburgse knapkoek:
Voor 15 koekjes:
- 250 gram bloem
- 125 gram basterd suiker
- 125 gram echte boter (op kamertemperatuur)
- 2 eieren (op kamertemperatuur)
- 2 zakjes vanille suiker
- 8 gram bakpoeder
- Snufje kaneel en zout
- Citroensap van een halve citroen
- Losse suiker (evt. suikerparels voor bovenop)
Zo maak je deze koekjes:
1: Mix de suiker, vanille suiker, boter en citroensap tot een gladde massa
2: Voeg een voor een de eieren toe. Meng alles goed
3: Voeg de bloem, kaneel, zout en bakpoeder toe. Meng tot een gladde massa en maak er een bol van. Wikkel het beslag in vershoudfolie. Zet dit een uur in de koelkast
4: Verwarm de oven voor op 180 graden5: Neem een bakplaat en leg hier bakpapier op. Rol het beslag uit, bestrooi royaal met de losse suiker (of de parels). Maak met een mes ruitjes in het beslag
6: Zet het in de oven voor 15 min. Dan ga je nog eens met het mes langs de snijlijnen en zet het geheel terug voor 5 min. Wacht tot de koekjes bruin zijn
Smakelijk!
Liefs,
Fleur & Ellis
Experimenten & Illusies bij Mind Mystery
Wij zijn van nature zeer nieuwsgierig aangelegd en willen dus zoveel mogelijk nieuwe plekken en activiteiten ontdekken. Onze interesse werd dan ook meteen gewekt toen we hoorden over een park vol illusies en rariteiten: Mind Mystery in Horst. Genomineerd voor ‘Beste Family Entertainment Center 2019’ en dus een bezoekje waard, vonden wij. Een unieke ervaring, want niets is wat het lijkt.
Ontstaan
Als we in Horst aankomen bij Mind Mystery, stappen we gelijk een andere wereld binnen. Je zou het kunnen vergelijken met een Efteling achtig decor. We melden ons aan de ticketbalie bij Petra Siebers. Ze vertelt dat haar vader met het idee kwam voor het park. Hij is altijd erg ondernemend geweest en dit project stond nog op zijn wishlist. Hij heeft de ster van het park, het omgekeerde huis, dan ook zelf gebouwd. Alle illusies en activiteiten daaromheen zijn wat uitgebreider geworden dan aanvankelijk de bedoeling was. Maar gezien het succes komen er steeds meer ideeën bij.
Verhaal
Er mag steeds een beperkte groep mensen tegelijk naar binnen. Vooral als het erg druk is, zoals in de vakanties of weekenden, is dit nodig om de mensen per activiteit een beetje te verdelen. In de eerste ruimte ving een medewerker ons op en hoorden we het verhaal van het park via een laserscherm. Siebrandt Jacob van Moelberen leefde met zijn 2 papegaaien Coco & Louis (die in diezelfde ruimte in een kooi verblijven). Hij was een uitvinder in hart en nieren met als pronkstuk Mind Mystery. Siebrandt is sinds de bouw van het huis nooit meer gezien maar de mythe zegt dat hij nog steeds in de kelder aan het uitvinden is. Na deze intro zijn we alleen maar nieuwsgieriger geworden en mogen doorlopen naar de 2e ruimte.
Begeleiding
In de volgende ruimte worden we door een andere medewerker opgevangen die ons uitleg geeft over de illusies die we in het park gaan tegenkomen. We hebben bovendien een QR code gekregen waarmee we evt. op verschillende plekken in het park een foto kunnen laten maken die we later terugzien en kunnen kopen. Na deze duidelijke uitleg verplaatsen we ons naar de eerste activiteit: de Kaleidoscoop. Hierna lopen we naar buiten waar verschillende illusies zichtbaar zijn en waar ook het daadwerkelijke huis goed zichtbaar is.
Klaar voor de start
We weten niet goed waar we moeten beginnen dus we lopen de eerste beste deur binnen die we zien opengaan: het spiegelpaleis! Vooral ik (Fleur) ben hier geen held in, ik denk namelijk op elke hoek dat ik de uitgang heb gevonden. Des te grappiger natuurlijk als dit niet het geval blijkt. Hierna duiken we in de Vortex, een loopbrug waar de ‘wereld’ om ons heen draait, een bizarre gewaarwording. Vervolgens moeten we o.a heel hard lachen in de Ames Room, waar het lengte verschil tussen ons enorm lijkt, verbazen we ons over de gadgets en de 3D tekening op het museumplein en toveren we Ellis om tot een piepklein meisje op een hele grote stoel.
Het huis
En dan is het tijd voor het echte werk: het huis! En dat is niet alleen omgekeerd, maar ook scheef! Betreed het dus rustig en met kleine stapjes. Onze hersenpannen moesten even wennen aan de wereld op z’n kop maar je kunt er de gekste foto’s maken, daar houden we natuurlijk van. Zo hebben we de handstand gedaan op een bed, aan het plafond gehangen, ons vastgeklampt aan een plafoniere, gezweefd boven een afzuigkap en nog veel meer. Hier een sneak peek.
Vlaai & Museum
Na al deze excitement liepen we naar de laatste stop voordat we onszelf trakteerden op iets lekkers: het Maasdal Mystery. Erg leuk voor kinderen en wederom in een prachtig 'decor'. Wat dit precies voor activiteit is mogen jullie zelf gaan ontdekken.We vervolgden onze weg naar de horecagelegenheid voor een stukje kruimelpudding vlaai (of course) en een kopje thee. Vanuit hier loop je zo een minimuseum binnen met nóg meer illusies, voordat je de uitgang bereikt.We hoeven waarschijnlijk niet meer te benadrukken dat dit een fantastische activiteit met kids is (vanaf 4/5 jaar). Maar wij hebben ons ook uitermate goed geamuseerd. Maak je geen illusies, of juist wel, en ga deze leuke plek zeker eens zelf bezoeken.
Liefs,
Fleur
Tienrayseweg 10
C5961 NL Horst
PS: Koop je ticket online, dat scheelt een beetje ;)
Dit doen wij het liefs(t) in maart
Er is veel te doen in Limburg en wij struinen met plezier deze activiteiten af. Maar er worden ook veel eenmalige feestjes, rommelmarkten, exposities, voorstellingen, beurzen, etc. georganiseerd en ook daar zijn wij altijd voor in. Maart is alweer aangebroken. De laatste maand van de winter en langzaamaan ruiken we de lente weer. Genieten. Hopelijk laten we de echte vieze dagen achter ons en kunnen we weer meer erop uit. Zoek je nog iets leuks om te doen? Dit zijn onze favorieten.
Workshop stippen | Maastricht
Op 4 maart gaan de handjes uit de mouwen bij Het Ruweel in Maastricht. Hier wordt namelijk porselein gestipt. Huh? Ja. Je leert tijdens deze workshop hoe je porselein versiert met stippen. Je krijgt uitgebreide uitleg waardoor je meteen aan de slag kunt. Aan het einde van de workshop ga je met je eigen, unieke bordje naar huis. De kosten bedragen 35 euro per persoon en het duurt 2,5 uur. Dit is inclusief alle materialen, porselein (je kunt kiezen uit verschillende bordjes), verf, drinken en iets lekkers. Aanmelden is mogelijk via het event op Facebook.
TEFAF & the city | Maastricht
Van 5 t/m 15 maart bruist het in Maastricht. Mensen komen van over heel de wereld om de beroemde kunstbeurs TEFAF te bezoeken. De beurs zelf is adembenemend, maar blijf zeker niet alleen daar. Duik ook de stad in of verken de omgeving. Er is van alles te doen. Bij de restaurants eet je speciale TEFAF-menu's, de kunstgaleries hebben diverse exposities en er zijn specifieke rondleidingen. Ben je van plan om Maastricht of de TEFAF te bezoeken rond deze periode? Bekijk dan eens deze website.
Fashion night | Horst
Op 18 maart organiseert VROUW Horst een leuke modeshow in de winkel. Onder het genot van een hapje en een drankje worden de nieuwe trends van dit seizoen geshowd. Kapsalon Pikasso voorziet de modellen van de mooiste kapsels. De avond duurt van 19.00 tot 22.00. Kaartje kopen is wel nodig. Deze kosten €5, maar zijn €10 waard bij een minimale besteding van €100. Bekijk het event hier.
Proefles Joël Broekaert | Heerlen
Culinair journalist en alleseter Joël Broekaert neemt je op 16 maart mee op reis langs de vijf basissmaken en ontelbare aroma’s die wij als mensen kunnen onderscheiden. Niet alleen in woord en beeld, maar vooral ook door samen te proeven. De proefles met Joël Broekaert is een interactief culinaire smaakexperiment bij Parkstad Limburg Theaters. Iedere bezoeker krijgt een proefbox met ingrediënten, waarmee onder leiding van Joël gedurende de avond een aantal smaakexperimenten wordt gedaan. Een eenvoudig theatercollege wordt zo een interactieve zintuigelijke en vooral smaakvolle ervaring. Na afloop ken je het verschil tussen smaak en aroma, weet je waarom je nooit meer op chocolade moet kauwen en waarom vet eten zo lekker is. Maar vooral heb je verrassende nieuwe smaken geproefd, leuke proefjes gedaan en is proeven nooit meer hetzelfde. Lees hier meer over deze proefles.
The Johnny Cash Story | Roermond
Op 21 maart beleef je “The Johnny Cash Story” by "The Folsom Prison Crew" in Royal Theater Roermond. Met deze show presenteert de band een unieke tribute theatershow die staat als een huis om The Man in Black te eren. De donkere stem van Will Wayne met de uitstraling van de jonge Johnny Cash met zijn gitaar laat je een live performance beleven alsof de ‘real deal’ voor je staat. De ervaren muzikanten van de ‘Folsom Prison Crew’ in combinatie met Ava Ray als June Carter, maken het plaatje zowel muzikaal als visueel compleet! De voorstelling wordt begeleid door Bas van der Zwaan (Bekend van L1 TV) als 'verhalenverteller' met mooie anekdotes over de songs en het leven van Johnny Cash. Kaartjes kopen kan hier.
Venloop | Venlo
De sportievelingen onder ons kunnen hun neus weer ophalen op 29 maart in Venlo. De Weir Venloop zal dan voor de 15de keer plaatsvinden. Er zijn diverse jeugdlopen, G-loop, 5 km, 10 km en als laatste het koningsnummer: de halve marathon. Bekijk het programma voor zondag 29 maart 2020 hier.Op naar de lente! Geniet nog van deze wintermaand.Liefs,Fleur & Ellis
Knutselen op Eigenhoutje in Simpelveld
We hebben dit vast al eens eerder met jullie gedeeld: wij zijn niet vies van wat creativiteit. Daarom vonden we het de hoogste tijd om een leuke tip in Limburg met jullie te delen voor creatieve workshops. En niet zomaar een, echt een plekje naar ons hart. We zijn namelijk een avondje gaan knutselen en frutselen bij ‘Eigenhoutje’ in Simpelveld.
Workshopruimte
De workshop ruimte is gevestigd achter ‘Sjabbie Sjiek’ en overdag ook toegankelijk via deze leuke damesmode winkel. Wij waren er op een dinsdagavond en werden enthousiast ontvangen door de eigenaresse van Eigenhoutje, Angeliek, die ons de weg wees. We waren zeer aangenaam verrast bij het zien van de gezellige plek waar wij aan de slag mochten. In het midden een lange tafel, voor alle deelnemers ingedekt met de basis voor zijn/haar knutselwerk én wat lekkers, aan de langste muur talloze materialen en mooie kleurtjes en voorbeelden om ons heen ter decoratie. Kortom, we hadden er meteen zin in.
Projecten
Angeliek organiseert zowel doordeweeks als in het weekend workshops met diverse projecten om uit te kiezen, elk met een eigen prijskaartje. Ik ging aan de slag met een borrelplank plus theelichtje en Ellis koos voor een lampje. Deze opties hebben we van tevoren doorgegeven. Angeliek trapte af met een welkomswoordje en een korte toelichting per project. Meteen daarna kregen we een kopje koffie of thee aangeboden. De ontspanning kon beginnen.
Van start
We bonden beiden een schort voor en gingen van start. Ik begon met het afplakken van mijn plank en het aanbrengen van de eerste laag acrylverf en Ellis met het verven van de kraaltjes voor aan haar lampenkapje. Aangezien ik steeds wat tijd had tussen het aanbrengen van de verf, die moest drogen, mocht ik tevens een glazen theelichtje versieren. Al snel vielen Ellis en ik stil, en dat gebeurt niet vaak. Onze volle concentratie was gericht op de knutselwerkjes en verder even helemaal niets.
Time flies
We knutselden er gretig op los en de tijd vloog voorbij. Voor ik het wist was ik aangekomen bij de leukste taak: het aanbrengen van een tekst, of eigenlijk 2, op mijn borrelplank. Ellis was ondertussen druk met het aan elkaar rijgen van haar lampenkapje. Onze projecten kregen echt vorm. Die van onze mede 'cursisten' trouwens ook. Om ons heen werden 2 nieuwe projecten gemaakt (een lectuurbak en een tafeltje), die sinds kort ook als workshop bij Angeliek te reserveren zijn, plus een aantal memoborden en decoratieve huisjes. Een kleurrijke bende.
Eindresultaat
Na zo'n, 2,5u begonnen we met het afronden van onze projecten. Allebei zeer tevreden en helemaal relaxed brachten we de 'finishing touches' aan en gingen uiteraard trots op de foto. We hebben een heerlijke avond gehad bij Angeliek. De workshops duren doorgaans 3 uur en zijn te reserveren v.a. € 25,-. Liever thuis knutselen? Alle projecten zijn ook als DIY pakket verkrijgbaar in de webshop, met nog veel leuke hebbedingetjes. Voor meer informatie en data check de website.
Haal net als ons de crea bea in jezelf naar boven.
Liefs,
Fleur & Ellis
Kloosterstraat 26
Simpelveld
Dit doen wij het liefs(t) in februari
Er is veel te doen in Limburg en wij struinen met plezier deze activiteiten af. Maar er worden ook veel eenmalige feestjes, rommelmarkten, exposities, voorstellingen, beurzen, etc. georganiseerd en ook daar zijn wij altijd voor in. Het is alweer februari! Valentijnsdag en vastelaovend komen uiteraard voorbij maar ook sportiviteit en een concert vol klassiekers. Hier volgen onze leukste tips.
Carnavalsmêrktj | Ospel
Op zondag 2 februari wordt er een grote carnavalsmarkt georganiseerd door vv.devlikkestaekers in Ospel. Standhouders uit heel Limburg zullen deze dag kostuums/hoedjes/pruiken/schmink etc. verkopen. De gezellige markt wordt muzikaal omlijst door 'oze hoempa' en ook voor een hapje en en drankje wordt gezorgd. Gasten zijn welkom in het gemeenschapshuis Haaze-Hoof , tussen 11.00-16.30u. Entree: € 1,50-.
Zweit veur Leid | Maastricht
Op zondag 9 februari vindt alweer de 26e editie van 'Zweit veur Leid' plaats in het centrum van Maastricht. De loop voor het goede doel wordt zowel voor volwassenen als kinderen georganiseerd. Volwassen renners kunnen 1,2,3 of 4 rondjes lopen van 3 kilometer. Ellis rent mee, komen jullie haar aanmoedigen? Voor kids is er een aangepaste route van 400m uitgestippeld. O enne, er is zelfs een afterparty, bij Complex! Voor het gehele programma, inschrijven en praktische info, check de site.
Ballonvaart | Venlo
Op Valentijnsdag zijn er natuurlijk tal van romantische activiteiten die je kunt ondernemen. Maar hoe leuk is het om een item van je bucketlist af te kunnen strepen?! Je kunt op 14 februari namelijk in Venlo opstijgen in een ware luchtballon. Hoe cool is dat, letterlijk 'in de wolken'. De vlucht is te boeken vanaf € 165,- p.p. Reserveren kan hier.
Float-in | Maastricht
Zou je gewoon graag een dinertje met je lover willen op Valentijnsdag, maar hebben jullie kids en een gebrek aan oppas? Dan hebben we misschien nog wel een super goede tip in de aanbieding. In het Geusseltbad kunnen kids van 8t/m 14 jaar terecht voor een 'float-in'. Een wat? Dobberend op een luchtbedje (zelf meenemen) kijken naar de nieuwste Aladdin film! Het festijn vindt plaats tussen 18.30-21.00u & tickets kosten via de webshop € 9,- incl. popcorn en een drankje. Lees alles wat je moet weten op de website.
Lichtstoet | Limburg
Op meerdere plaatsen in Limburg wordt tijdens de vastelaovend een ware lichtstoet georganiseerd. Zo is er op zondag 23 februari een stoet in Beek, met zo’n 35 groepen en wagens. Bezoekers kunnen zich gratis komen vergapen aan al dat moois. In Heerlen trekt de optocht vol lichtjes op carnavalsdinsdag door het centrum. De wagens zijn dan nog één keer te zien voordat ze weer voor een jaar de stalling ingaan. Ook hier is de entree gratis. Ga zeker een van deze bijzondere parades bewonderen als je de kans krijgt.
Bootleg Beatles | Maastricht
Ben je na alle drukte toe aan een avondje meeblèren met oldskool klassiekers? Dan moet je op 28 februari in de Muziekgieterij in Maastricht zijn voor de Bootleg Beatles. Deze Britse band is omarmd door Paul McCartney zelf, dat voorspelt dus veel goeds. Tickets kosten € 27,50 in de voorverkoop en zijn hier verkrijgbaar. Here comes the sun!
Terug naar toen | Roermond
Een andere meezing-en swing optie is om vrijdagavond de 28e los te gaan op de leukste hits uit de 80's en 90's in de ECI Cultuurfabriek in Roermond. Hier wordt de 75 jarige vrijheid van de stad in stijl gevierd. De jeugdhelden die dit feestje naar een hoger level gaan tillen blijven nog een verrassing. Voor alle info en tickets moet je hier zijn.Dit jaar nog een extra dagje februari! Die gebruiken we om lekker te relaxen en bij te komen van al dat gefeest ;).Vergeet het koude weer en maak wat moois van februari, doen wij ook!Liefs,Fleur & Ellis
Genieten bij Teaching Hotel Maastricht
Onlangs werden wij uitgenodigd bij een wel heel bijzonder hotel: Teaching Hotel Château Bethlehem in Maastricht. Ik was hier al vaak langsgekomen met de trein. Het is een kasteel met een tuin en een waar grachtje eromheen. Het geheel maakte ons zeer nieuwsgierig om eens binnen te gaan kijken. En dat was terecht. Maak je klaar voor een hele leuke tip!
Aperitiefje
We liepen onder de poort door naar de binnenplaats, waar we ons rechts konden melden bij de receptie. Eline stond ons op te wachten en bracht ons naar de eerste stop: ‘Le Coin’, een modern ingerichte bar waar we een aperitiefje kregen aangeboden. Ondanks dat het januari is, lieten wij wederom een glaasje bubbels smaken. Een van Limburgse bodem nog wel: De Bruut van Domein Holset. Het leuke aan deze plek is, dat het door studenten van de naastgelegen hotelschool wordt gerund. Zij kunnen hier al hun opgedane kennis in praktijk brengen. Ellis en ik kletsten flink bij en nipten aan onze glaasjes. Even later liepen we terug naar de receptie, van waaruit Eline ons een rondleiding gaf langs verschillende kamers.
Design kamers
Het hotel is pas sinds 10 jaar open voor gasten wist Eline ons te vertellen. De kamers zijn ingericht door verschillende designers die hun best hebben gedaan om overal een unieke touch achter te laten. Persoonlijk ben ik erg fan van opvallend design, en dat is in dit hotel zeker het geval. We hebben onze ogen uitgekeken. Zo is er een kamer geheel in 'zwembad-stijl', ja je hoort het goed, maar ook thema's als studentenleven, 'body' & 'mind' komen voorbij.
Helaas zonder foto maar absoluut ook een bezoek waard is de kamer helemaal bovenin het hotel, de 'torenkamer'. Ontwerper Gerben van der Molen heeft zowel het gangetje ervoor als de kamer ontworpen. Het interieur is geïnspireerd op leven in de natuur, incl. picknicktafel, schommel én hangmat. Echt een belevenis. Je kunt al in het hotel verblijven v.a. € 67 per nacht incl.ontbijt.
Diner
Na het zien van de spectaculaire kamers, liepen we terug naar beneden richting restaurant. Eline vertelde ons dat dit vroeger een klaslokaal was en dat dit thema dan ook is vastgehouden. Aan de muur hangen schoolborden, er staan schoolbankjes, hangen speciale lampjes etc. Een leuk concept.We kregen de keuze om à la carte te eten of om ons te laten verrassen door een menu van de Chef (3 gangen voor € 25). We gingen voor de laatste optie. Uiteraard met bijpassende wijnen. We gingen van start met een bruin breekbroodje met boter, zeezout, koolzaadolie. Hierbij dronken we een glaasje Sauvignon Blanc (Pere & Filles) om erin te komen.
Voorgerecht
Al snel kwamen we te weten dat ons voorgerecht zou bestaan uit: gerookte makreel met zuurkool, zwarte linzen, miso mayo en pickeld herring vinigraite. Wauw, dat was een hele mond vol. Aangezien ik persoonlijk fan ben van al deze ingrediënten was ik heel benieuwd. We mochten zelfs een kijkje in de keuken nemen om te zien hoe dit gerecht werd gemaakt. Erg leuk en goed voor de trek! We kregen een glaasje Auxerrois van landgoed Overst en wachtten geduldig af. En dat wachten werd beloond, dit voorgerecht was me er een, het paste precies in mijn straatje. Dit werd moeilijk te overtreffen.
Hoofdgerecht
Het hoofdgerecht bestond uit vlees, lokaal vlees zelfs. We moesten even goed luisteren toen een Engelse studente ons uitlegde dat we 'kuusj' zouden krijgen op verschillende wijzen, maar toen we dit doorhadden waren we meteen enthousiast. We kregen een stukje nek en een stukje wang, in combinatie met champignons, pastinaakpuree, wilde wortels en jus nature. Het was een plaatje op het bord en zeker net zo lekker om te proeven. We dronken hier een glaasje rode wijn bij, namelijk: de Piancarda van Garofoli, die heel mooi combineerde bij het gerecht.
Dessert
En toen was het alweer tijd voor het dessert, en dat gaat er bij ons altijd nog wel bij. We kregen een mousse van chocolade met kastanje, havermout én red love appel. Dat klonk zeer goed. We doken wederom de keuken in om te kijken hoe dit kunstwerkje werd bereid. En dat werd het, in combinatie met prachtige borden echt een plaatje. Bij de toet dronken we een verrassend frisse dessertwijn: de Marsala Superiore Garibaldi Dolce van Cantine Pellegrino. Echt een aanrader en een hele fijne combinatie met ons dessert.
Dat we een heerlijke avond hebben gehad vol verrassingen, hoeven we jullie waarschijnlijk niet meer te vertellen. Echt een aanrader voor wie eens wat anders wilt. Zoals gezegd ligt er aan de achterkant van dit Château tevens een grote tuin waar zomers een prachtig terras wordt opgezet. Zeker de moeite waard om eens te komen ontdekken.
Liefs,
Fleur
Teaching Hotel Château Bethlehem
Bethlehemweg 2
6222 BM Maastricht
De prijzenregen in Limburg
Dat wij een tikkeltje verliefd zijn op onze regio dat is waarschijnlijk wel duidelijk. Dat komt niet alleen door de omgeving en alle leuke dingen die hier te doen zijn, maar ook door de Limburgers die hun best doen om er een vermakelijke regio van te maken. Daardoor zijn niet alleen wij een tikkeltje verliefd, maar gelukkig ook een hoop anderen. Dit resulteerde in een ware prijzenregen de afgelopen tijd. Hierbij komt het lijstje met de 'finest' van Limburg.
3de plek Meesters in Wijn
Op de Horecava in Amsterdam won Meesters in Wijn uit Maastricht de 3de plek bij de verkiezing 'Wine bar of the year 2019'. Echte meesters zijn het en dat vinden wij niet zo heel gek. 450 wijnen per glas van kleine wijnboeren, wijn van kwaliteit en wijn met een goed verhaal. Bij die fijne wijntjes eet je de lekkerste hapjes uit eigen keuken.St. Pieterstraat 52A, Maastricht
1ste plek De Perdstal
Edwin Hollanders van De Perdstal uit Venray stak zijn armen uit zijn koksmouwen op de Horecava. Hij maakte volgens de kinder- en vakjury de lekkerste pannenkoek. En niet zomaar eentje. Het koos voor een pannenkoek op basis van zuurdesem en speculaaskruiden. Daarnaast verwerkte hij spruitjes, Livar buikspek en in appelsap gekookte zuurkool. Wij wisten stiekem al dat Edwin heerlijke pannenkoeken kan maken. Check onze favo plekjes hier.Kempweg 164, Venray
9,9 voor Camping Boszicht
Tijdens de Zoover Awards 2019 kreeg Camping Boszicht in Lottum een Platinum Award voor de 9,9 die zij kregen van haar bezoekers. Deze camping is kleinschalig, gelegen in het buitengebied van Lottum. Wij kwamen er in de zomer toen wij onze tour maakten in een eend langs de mooiste maasplekjes. Lees onze avonturen hier. Een gouden award was er voor B&B The Sjinn uit Schin op Geul, zij kregen een 9,9 en hotel SlenakerHof uit Slenaken, zij kregen een 9,6.Stokterweg 9, Lottum
Beste Rode wijn uit Thorn
Volgens de wijntest van het Algemeen Dagblad is de rode wijn van Wijngoed Thorn het beste. De Pinot Noir 777 van Wijngoed Thorn kwam met een 9 als eindcijfer het beste uit de bus. De tweede plaats ging naar wijndomein Sint Martinus in Vijlen. In totaal proefde de jury negen wijnen. Ga je naar Thorn, lees dan sowieso even deze blog.Bogenstraat 12, Thorn
Sterrenregen
Limburg is sinds begin dit jaar drie sterrenrestaurants rijker, namelijk: Marrees in Weert, Beluga Loves You in Maastricht en Rantree in Maastricht. Limburg telt nu in totaal 9 sterrenrestaurants met 1 ster. Da Vinci in Maasbracht, Tout à Fait in Maastricht, De Leuf in Ubachsberg, ONE in Roermond, Valuas in Venlo en Brienen aan de Maas in Well maken de lijst compleet. Sabero in Roermond is het enige restaurant met 2 sterren.
Nominatie voor Mind Mystery
De prijs is nog niet binnen maar met de nominatie zijn ze bij Attractiepark Mind Mystery in Horst ook al erg blij. Ze zitten namelijk in de race voor het 'Beste Family Entertainment Center 2019' van PleisureWorld NRIT. Niets is wat het lijkt bij het kleinschalige themapark Mind Mystery. Een huis op zijn kop, water dat omhoog stroomt, verdwalen in je eigen spiegelbeeld etc. Een attractiepark vol illusies en rariteiten die je met eigen ogen gezien moet hebben!Tienrayseweg 10C, HorstGefeliciteerd allemaal met deze mooie erkenningen!Liefs,Fleur & Ellis
Dit doen wij het liefs(t) in januari
Er is veel te doen in Limburg en wij struinen met plezier deze activiteiten af. Maar er worden ook veel eenmalige feestjes, rommelmarkten, exposities, voorstellingen, beurzen, etc. georganiseerd en ook daar zijn wij altijd voor in. De maand van goede voornemens is aangebroken: januari. We komen een beetje bij van de feestdagen en gaan er weer vol goede moed tegenaan. Het nieuwe jaar is begonnen. Gelukkig is er naast een 'beetje chillen' ook genoeg te doen. Zo maken we ons ook weer langzaam klaar voor het feest van het jaar: carnaval! Dit zijn onze favorieten.Nieuwjaarsloop | HeerlenOm het nieuwe jaar te vieren organiseert Endurance op 4 januari om 9.30u een sportief duurloopje door het Imstenraderbos en Heerlen. De duurloop is 10,4 km en er zullen twee tempo groepen zijn, namelijk 06:30 min/km en 08:00 min/km. Het parcours bestaat uit 165 hoogtemeters en met enkele kuitenbijters zijn de oliebollen er zo afgetraind en wordt er weer plaats gemaakt voor een glaasje prosecco. Deelname is gratis, maar aanmelden is wel zo handig. Vertrekken vanaf Boscafé La Dillegence.Goede voornemens | KerkradeAltijd weer die goede voornemens. Ga jij ze dit jaar wel waar maken? Krachtlab gaat je erbij helpen. Op zaterdag 11 januari om 15.00u organiseert Krachtlab Parkstad een sessie volledig in het teken van het verwezenlijken van je goede voornemens. Tijdens een presentatie geven zij jou inzichten, maar bovenal tips en tricks hoe jij je doelen kunt behalen (of volhouden). Iedereen is welkom, lid of geen lid. Deelname aan de presentatie is gratis. Aanmelden via info@krachtlab.com.70's en 80's party | WeertVoor degenen die nog niet uitgedanst zijn: op 11 januari 2020 vanaf 20.00u gaat Café 't Swaentje in Weert back in time met de 70’s & 80’s Party. Een avond vol met disco classics om het gevoel van 'toen' te herleven. DJ Sjef Dingemans staat deze avond achter de draaitafel en verzorgt een avond vol soul-, disco-, rock- en pophits, zodat de voetjes van de vloer kunnen. Gratis entree!Mindgym on tour | VenrayEen goede gezondheid begint niet in de sportschool, maar in je hoofd. Mindgym is een methode met handvaten om je mentale conditie op te krikken. Want echt, hersenkwabben zijn net als een te dikke pens heel goed te trainen. Hoe blijf je wendbaar en flexibel? Hoe train je je aandachtspier en zorg je voor betere concentratie en focus? Wouter de Jong, bestsellerauteur, combineert wetenschappelijke inzichten met praktische oefeningen en technieken om moeilijke momenten te verlichten en om meer te kunnen genieten. Hij vertelt op 25 januari in de schouwburg van Venray waarom succes niet gelukkig maakt, maar geluk je wel succesvoller maakt. Kaartjes koop je hier.Nieuwjaarsconcert | MaastrichtHet Teaching Hotel begint dit jaar feestelijk met een nieuwjaarsconcert. Muziek professionals van 'A Piacere Maastricht Study Ensembles' spelen de mooiste klassieke muziekstukken terwijl jij kunt genieten van een 3-gangen diner (€ 37,50 incl. aperitief). Tegelijkertijd zullen eerstejaarsstudenten van de Hotel Management School Maastricht voor een eersteklas gastronomische ervaring zorgen. Reserveren kan via +31 (0)43 352 82 49 of salesteachinghotel@zuyd.nl.Winter BBQ | VenloTrek je warme jas aan want op 26 januari zal de jaarlijkse winter BBQ van Sur Meuse plaatsvinden. Geen zon? Niet erg! Die bedenk je gewoon erbij. De BBQ is buiten bij een kampvuur maar zorg toch voor warme kleren. Sur Meuse zorgt voor verwarmende drankjes en eten. Glühwein, winterse speciaal bieren en wijnen, heerlijk vers bereid vlees en natuurlijk brood met kruidenboter. Tel daar live muziek bij op en de gezelligheid is compleet. Kosten zijn € 34,95 inclusief 5 consumptiebonnen. Reserveren kan via 077-4001300.Maak er een fijne maand van en bovenal een succesvol jaar!Liefs,Fleur & Ellis
Dit doen wij het liefs(t) in december
Er is veel te doen in Limburg en wij struinen met plezier deze activiteiten af. Maar er worden ook veel eenmalige feestjes, rommelmarkten, exposities, voorstellingen, beurzen, etc. georganiseerd en ook daar zijn wij altijd voor in. De magische maand is aangebroken: december! Naast cadeautjes kopen, feestoutfits passen en de kerstboom versieren willen we natuurlijk ook nog lekker ontspannen. En dat is niet zo moeilijk want er wordt van alles leuks georganiseerd. Dit zijn onze favorieten.
Top 2000 concert | Panningen
December, dat betekent bij ons: de Top 2000 uit de speakers! En hoe leuk zou het zijn om deze klassiekers ook live te kunnen beluisteren?! Dat kan op 7 december in Panningen! De Koninklijke Fanfare Maasoever organiseert dan in samenwerking met Kon Harmonie Concordia een Top 2000 concert. Dat wordt meezingen! De entree bedraagt € 7,50 en kaartjes zijn te koop op de avond zelf bij Gemeenschapshuis De Paort.
Scroogefestival | Arcen
Vroeger keken we ieder jaar rond kerst 'The Muppet Christmas Carol', met die akelige man die kerst haat: Scrooge! In Arcen komt het oorspronkelijke verhaal op zaterdag 14 en zondag 15 december weer even tot leven. Hier maak je een sfeervolle wandeling door de dorpskern en onderweg ontmoet je honderden personen in Dickenskledij. Er is muziek, theater én er zijn ouderwetse kramen met snuisterijen uit de tijd van toen. Klik hier voor meer info en tickets.
Christmas Truck Run
Wie kent niet de reclame van het colamerk met de enorme verlichte truck? In Panningen kun je dit soort indrukwekkende wagens van dichtbij bekijken tijdens de tiende editie van de 'Christmas Truck Run' op 21 december. Dit is de grootste verlichte Truck Run van Limburg. De versierde trucks rijden mét muziek door de straten van de kernen Koningslust, Grashoek, Beringe, Egchel, Helden en Panningen. In de dorpen kunnen toeschouwers terecht voor warme chocolademelk en allerlei lekkernijen. De opbrengsten hiervan gaan naar het goede doel. Voor meer info, check de website.
Kerstlichtjeswandeling
Bij kerst horen lichtjes en gezelligheid. En dat is nu net waar het bij de kerstlichtjeswandeling om draait. Op zondag 22 december 2019 wordt deze route voor de 8e keer georganiseerd in de Vredepeelse bossen. Onderweg branden meer dan 1000 (!) kaarsjes. Bovendien beleef je als wandelaar het kerstverhaal én breng je een bezoekje aan herderin Tineke met haar schaapjes. Na afloop staat er voor iedere deelnemer warme chocolade melk, koffie, thee of glühwein met een lekkere wafel klaar. De wandeling start om 17.30u en duurt ongeveer een uur. Kosten zijn € 3,50 per persoon incl. consumptie. Check voor alle ins en outs de Facebookpagina.
Workshop Kerstbrood | Reijmerstok
Een echte kerstworkshop mag niet ontbreken op ons lijstje. We hebben een smakelijke variant voor je. Bij 'de Bakster' in Reijmerstok kun je zelf kerstbrood leren bakken. De stol (van spelt) wordt hier gemaakt volgens een oud Duits recept; een ware delicatesse! Superleuk en lekker. De workshops worden gegeven vanaf € 32,50 per persoon. Voor alle data en informatie kun je haar website checken.[caption id="attachment_4127" align="alignnone" width="1280"]
Zelf kerstbrood maken, geniaal![/caption]
Kerstnachtviering | Valkenburg
De gemeentegrot in Valkenburg is vooral bekend van de kerstmarkt die er jaarlijks georganiseerd wordt. Maar op kerstavond vindt hier een andere activiteit plaats. En die is nogal speciaal. Om 22.00u kun je op deze plek namelijk een kerstnachtviering bijwonen. Een mooier begin van de kerst kan bijna niet. De grotten zijn voor deze gelegenheid open vanaf 21.30u. Check voor meer info de site van de VVV.
Popquiz | Sittard
Wat te doen op 'derde kerstdag', gewoon maar op de bank hangen of juist eropuit? In Sittard (Poppodium Volt) wordt op 27 december de 'Dag van de Popquiz' gevierd met, je raadt het al, een quiz over de klassiekers uit de muziekgeschiedenis. Er zijn biertjes in overvloed, net te weinig zitplekken en de gezelligste fragmentjes van toen en nu, waar hard op meegezongen mag worden. De aanvang is stipt om 20.00u, het maximaal aantal deelnemers per team is 5 en de prijs per team is € 25,-. Check de website om alvast in de stemming te komen.We hopen je wat inspiratie te hebben gegeven om van deze maand een nog groter feestje te maken.Oja, er volgt trouwens snel een apart lijstje met tips voor oudejaarsavond;).Liefs,Fleur & Ellis
Een smakelijk bezoekje aan SoDelicious
Wij mochten onlangs het weekend op een verrukkelijke manier inluiden, namelijk bij ‘SoDelicious’ in de altijd sfeerrijke Wyck Maastricht. De naam zegt je wellicht iets, maar dan als bakkerszaak. Dat klopt. Het is allemaal begonnen met ‘Bread & Delicious’ maar dit concept is tegenwoordig veel breder getrokken, en dat is gunstig. Lees meer over deze smakelijke tip.
Warm welkom
Gastvrouw Veronique verwelkomt ons en biedt gelijk een aperitiefje aan: een glaasje prosecco met een vleugje perzik, mmm. Dat slaan we natuurlijk niet af. Hierbij krijgen we een huisgemaakt zuurdesem, meergranen broodje met olie en boter. Een fijne combinatie.[caption id="attachment_4072" align="alignnone" width="1094"]
Aperitief met huisgemaakt broodje[/caption]
Interieur
We kletsen o.a. over de indrukwekkende inrichting van de nieuwe zaak. Het restaurant is gelijk naast de originele bakkerszaak gevestigd. Het hoge plafond, de deels open keuken en de styling met oog voor detail vallen op. Het restaurant is modern ingericht met donkergroen-en en goudtinten, dat een luxe gevoel oproept maar toch op een toegankelijke manier.[caption id="attachment_4075" align="alignnone" width="1157"]
De open keuken[/caption]
Voorgerecht
Voor we het weten is het tijd voor het voorgerecht. We krijgen een prachtig opgemaakt bordje geserveerd. Het gerecht bestaat uit: roulleau van scampi, gebakken scampi, pastinaak, bloemkool, atjar, citruscrème, schuim van komkommer en een saus van vadouvan. Een feestje voor het oog en de tong! We drinken hier een Bulgaarse Sauvignon bij met invloeden van steenfruit.[caption id="attachment_4081" align="alignnone" width="1103"]
Is het geen plaatje?[/caption]
SoDelicious
Na de eerste gang kletsen we druk verder. Ellis vertelt over haar 24 uur die ze bij SoDelicious heeft doorgebracht en hoe veelzijdig dit was. Aangezien we een tafeltje voor de tussendeur naar de bakkerij en traiteur hebben, spiek ik even naar binnen. De inrichting is hier een stuk lichter, maar toch hangt er een zelfde soort sfeer.[caption id="attachment_4073" align="alignnone" width="1176"]
Gluren bij de buren[/caption]
Tussengerecht
We hebben geluk want we worden ultiem verwend met een 4-gangen diner. Het is tijd voor het tussengerecht. Een vega risotto met truffel, schuim van oude kaas, witlof en paddenstoelen. Het lijkt misschien een zware combi maar de portie is eigenlijk precies goed, en de smaken goed in balans. Wederom krijgen we een ander, bijpassend wijntje. Dit keer een 100% Chardonnay uit California (roots).[caption id="attachment_4080" align="alignnone" width="1176"]
Ons vega tussengerecht[/caption][caption id="attachment_4079" align="alignnone" width="1009"]
Ellis wordt er ook blij van[/caption]
Hoofdgerecht
Even later is het tijd voor het pronkstuk: het hoofdgerecht. We gaan voor vlees, hertenbiefstuk welteverstaan, vergezeld door een puntje ‘vlaai’ van aardappel en spek, winterse groenten en een speciale saus met een vleugje Sinterklaas. Dat zal ik even toelichten: de jus is gemaakt met o.a. peperkoek, speculaaskruiden en zelfs wat bittere chocolade. Een lekkernij op zich dus. Hier drinken we uiteraard een rood wijntje bij uit Uruguay, met zwart fruit en eveneens een afdronk van cacao.[caption id="attachment_4078" align="alignnone" width="1114"]
Hert met een vleugje Sint[/caption]
Dessert
We sluiten natuurlijk af met een toet. En dat is een tropische, de ‘eclair exotique’, met passievrucht, witte chocolade en crème fraiche. Even vergeten we de kou en de regen en wanen we ons in de tropen, smullen.[caption id="attachment_4077" align="alignnone" width="1176"]
Tropische toet[/caption]Ik kan me voorstellen dat het water je ondertussen in de mond is gelopen. Mocht je zelf ook eens uitgebreid willen gaan proeven bij SoDelicious, dan kan dat in menuvorm vanaf € 32,50 voor een 3 gangen diner. Maar dus ook 4, 5 en zelfs 6 gangen zijn mogelijk. Daarnaast zijn er nog heel veel andere smakelijke opties. Die lees je allemaal op hun website. Je bent hier ook welkom voor een heerlijk ontbijt, lunch en borrel.Laat je verrassen.Liefs,FleurSoDeliciousStationsstraat 21-236221 BN Maastricht
Bijzondere plek met veel gezichten: Kasteel Wijlre
Nog nooit eerder bezocht ik een plek waar historie, natuur en kunst zo dicht bij elkaar liggen. Ik wandelde door de tuinen, bezocht het kasteel en nam ook nog een kijkje bij een bijzondere expositie. En dat allemaal op één plek, namelijk: Kasteel Wijlre. Dat Limburg veel kastelen telt, dat wisten we. Maar na mijn bezoek aan deze in het zuidelijke hoekje van onze provincie kan ik wel concluderen dat dit exemplaar een bijzondere is. Ik vertel jullie waarom.
Natuur, historie en kunst
Wanneer ik mijn auto parkeer bij het kasteel valt me direct op dat het verschillende contrasten kent. Ik zie namelijk een strak modern gebouw met veel beton en glas dat subtiel wegvalt in de natuur en tussen de mooi geknipte haag schittert een historisch gebouw: het kasteel.
Via de ingang van het moderne gebouw, het Hedge house, betreed ik allereerst het museum van dit perceel. Daar word ik begroet door de directrice, Brigitte Bloksma, en een aantal vrijwilligers. Voordat we de expositie in het museum bezoeken krijg ik eerst een speed uitleg over deze plek. Brigitte vertelt mij over het bijzondere echtpaar, de grondleggers van de buitenplaats, Jo en Marlies van Eijck. Zij verwierven in 1981 het kasteel, de tuinen en het koetshuis. Zij restaureerden de vervallen gebouwen volgens hun levensfilosofie: een sterke verbinding van de natuur met historie en kunst. Later bouwden zij het Hedge House, de plek waar ik dus net ben aangekomen.
P. Struycken
Dit gebouw kent verschillende niveaus en voelt een beetje als een doolhof. Meerdere grote ruimtes, trappen en veel hoogte verschillen. Wanneer we de trap nemen richting de expositie komen de immens grote gekleurde vlakken mij tegemoet. Dit levensgroot 3D kunstwerk 'Kleur: Weelde en Veranderlijkheid' is gemaakt door P. Struycken. Hij is bekend door het gebruik van abstracte patronen en figuren en maakte in 1981 de postzegel van Beatrix die bestond uit talloze puntjes. P. Struycken is een pionier van de digitale kunst. Deze expositie is een mooie uitwerking hiervan, het voelt namelijk aan alsof je in een computerprogramma staat met codes. Ik ben onder de indruk. Deze vlakken zijn allemaal met de hand geschilderd. Zelfs het plafond. Wanneer we de grote ruimte met het hoge plafond betreden zie ik dat ook hier connectie is gezocht met de natuur. Via het raam kijk je zo de wintertuin in.Dit is nou echt zo'n plek die je zelf moet ervaren. De details, het handgeschilderde, de grote ruimtes, het is niet uit te leggen, het is vooral indrukwekkend. Ik laat dit kunstwerk even op me inwerken en vervolgens lopen we via de tuin richting het koetshuis waar nog meer te zien is. Wil je dit nog ervaren? Ga dan snel langs. De expositie is tot 10 november 2019 te bekijken. Meer informatie is hier te vinden.
Het koetshuis
Het water rondom het kasteel zorgt ervoor dat we een kleine wandeling moeten maken. Geen straf. De tuinen zijn prachtig en goed onderhouden. Via de zijkant van het kasteel betreden we de patio en lopen we naar het koetshuis. Hier, in de kamer Eijck, hebben Marlies en Jo ter gelegenheid van de expositie van P. Struycken een selectie gemaakt uit hun persoonlijk archief. We struinen door enkele kamers waar moderne kunst zich afwisselt met bewegend beeld en geluid. Wederom een indrukwekkende beleving.
De tuinen
De zon schijnt, tijd voor een wandeling door de tuin, heerlijk. Wat ik had gezien was maar een glimp van wat er achter het kasteel ligt, kon ik concluderen. Tijdens de wandeling stoppen we bij verschillende kunstwerken. Ook hier valt weer op hoe mooi de kunst is verweven met de natuur. Wat mij het meest is bijgebleven is het pad in de vorm van een tak. De struiken zijn geplaatst in deze specifieke vorm. Later mocht ik de daadwerkelijke tak ook bewonderen.Dichter bij het kasteel zijn ook nog wat kleinere tuinen te bewonderen. Ook hier weer kunst, maar de tuinen ansich zijn al een plaatje. Hier groeien zelfs frambozen, waar ik stiekem eentje van proef. De hele tuin staat vol met bankjes zodat je vanuit verschillende hoeken het kasteel, de tuin en de kunst kunt bekijken. Dat deden we dan ook regelmatig, gelukkig vergezelde het zonnetje ons waardoor we een heerlijke middag hadden.Er zijn verschillende routes te bewandelen door de tuin. Zo is er een vlinderroute, geurroute, greyometer en de ontdek-kunst-route. Meer informatie is hier te vinden.
Kasteel
We sluiten de rondleiding af met een kijkje in het kasteel en het woonhuis van Marlies en Jo. Ik voel me vereerd dat ik even mag binnenkijken. Dit kasteel is een kunstwerk op zichzelf. In iedere kamer exposeren zij de mooiste kunstwerken en ik ben wederom onder de indruk. De eetkamer is herkenbaar werk van P. Struycken met gordijnen met een enorm veel puntjes. De woonkamer is ingericht met meubels van verschillende designers en kunst die je zo in de grootste musea zou tegen komen. We kijken ook nog even aan de achterkant van het kasteel waar je uitzicht hebt vanaf het bordes op het water en de tuin. Heel even voel ik mij een kasteeldame, wat een mooie plek.
Mijn bezoek aan dit kasteel zit erop. Deze plek heeft veel gezichten. Modern, historisch, kunst en natuur komen hier bij elkaar en dat maakt het ontzettend boeiend en interessant voor iedereen. De expositie van P. Struycken is te bewonderen tot 10 november 2019. Daarna zal het Hedge huis weer omgebouwd worden. Vanaf 01 maart 2020 zal het werk van Klaas Kloosterboer te bekijken zijn. Meer informatie hierover is hier te vinden.
Kasteel Wijlre
Kerkpad, Wijlre
Liefs,Ellis
PS: Dank je wel, Brigitte en haar team!
Dit doen wij het liefs(t) in november
Er is veel te doen in Limburg en wij struinen met plezier deze activiteiten af. Maar er worden ook veel eenmalige feestjes, rommelmarkten, exposities, voorstellingen, beurzen, etc. georganiseerd en ook daar zijn wij altijd voor in. We kunnen de decembermaand al bijna ruiken. In november wordt dan ook het nodige georganiseerd in het teken van deze feestmaand! Wij doken de agenda weer in. Check onze tips voor november! Papi Chulo | HeerlenIn deze toch wel al koude maand, lopen de temperaturen hoog op in de Nieuwe Nor in Heerlen. Op 2 november strijkt Papi Chulo, het tropische feestje, namelijk weer neer op deze plek. Tussen 23.00 en 04.00 mogen de voetjes van de vloer en dans je op Dancehall, Reggaeton en Moombahton. Koop je tickets hier.Nienke Plas | RoermondNienke Plas, de wervelwind van Youtube, doet Roermond aan met haar tour genaamd 'Van de hak, op de Tak'. Je kunt haar show op 7 november bekijken bij het Theaterhotel De Oranjerie. Nienke is optimistisch als een blij ei en kan zeiken als een straal azijn. Wie zegt dat uitersten niet matchen? Zij werd omarmd door de kijkers die haar online wist te vinden en nu wil zij hen bedanken. Vanaf het podium. Ga erbij zijn, wij zijn fan. Koop je tickets hier.11 van de 11 | MaastrichtWe doen al een klein vreugde dansje: Carnaval komt er weer aan. Die periode ernaar toe, luiden we natuurlijk in op de 11 van de 11de in het MECC in Maastricht. Vanaf dan kan het aftellen beginnen. Maar voordat we dat doen dansen en zingen we mee met onze favoriete Limburgse artiesten. Het programma, met o.a. Beppie Kraft, Andy en Roy, en nog een hoop andere carnavaltoppers, start om 11:11 en zal duren tot 20.00. Meer informatie over dit event is hier te vinden. Mocht je trouwens uit het noorden komen, Be parts events zorgt voor vervoer. Bekijk hier de shuttle mogelijkheden.[caption id="attachment_2929" align="alignnone" width="1296"]
Wij tellen al af: ALAAF![/caption]Sinterklaas intocht | LandgraafOp 16 november komt Sinterklaas aan in Landgraaf. Samen met zijn pieten en zijn trouwe metgezel Amerigo, zal de Burgemeester van Landgraaf hen rond 11.00 op het Raadhuisplein verwelkomen. Sinterklaas zal alle kinderen ontvangen in Winkelcentrum Op de Kamp. Tot ca. 15.00 is iedereen van harte welkom bij de Meet & Greet met de Sint. Aanmelden is niet nodig.Kerstmarkten | LimburgIn november openen ook een heleboel kerstmarkten hun deuren. Zo kun je vanaf vrijdag 15 november tot en met 29 december weer terecht in de Gemeentegrot in Valkenburg (regulier geopend van do-zo 10.00-19.00, entree volwassenen vanaf € 7,50). Maar er zijn ook veel kleinere markten die zeker de moeite waard zijn. Zo wordt er vanaf 23 november 3 weekenden lang een supermooie kerstmarkt georganiseerd in de Laathof in Eijsden (geopend van 11.00-17.00, entree vanaf € 2,- p.p.). Uiteraard blijft het noorden van de provincie niet achter, het weekend van 23-24 november wordt in Kasteel Daelenbroeck bijvoorbeeld een Christmas and Vintage fair georganiseerd (vanaf 10.00/10.30-16.30, entree € 3,50). Wij vinden dit heerlijke uitjes voor als het herfstweer niet meezit en je alvast in de stemming wilt komen.Maak er een knusse maand van!Liefs,Fleur & Ellis
Kletsen tot de laatste kruimel
Op 25 oktober is het de Dag van de Vlaai. Een hele dag volledig in het teken van deze Limburgse lekkernij. Wij interviewden een aantal mensen over dit stukje zoet. Want vlaai verbindt, brengt geluk en troost, maar is vooral heel erg lekker en van alle tijden. Als laatste zijn we natuurlijk zelf aan de beurt. Want ook wij kunnen geen genoeg krijgen van vlaai!
Naam: Fleur Lemaire en Ellis Visser
Leeftijd: 'jong'
Hobby: Reizen, uiteten gaan, creatief bezig zijn, wijnen, vlaai eten, koken, sporten en hadden we al wijnen gezegd?
Favo eten: Mexicaans, andijviestamppot met spekjes, aardappelkroketjes en kip
Favo vlaai: Fleur: kruimel pudding. Ellis: kruimel abrikozen
We mochten voor dit interview een vers gebakken vlaai halen bij Patisserie Royale. Met regelmaat zitten we samen. Het is onmogelijk om dit soort gesprekken in één uur af te ronden. Veel geklets, enorm veel verhalen die niet worden afgemaakt of worden onderbroken door andere onderwerpen en natuurlijk een hoop gelach door goede grappen. Wijntjes, gin-tonics en chippies zijn vaak ons gezelschap geweest. Maar dit keer was dat een stukje vlaai. Niet verkeerd vinden we beide. We delen graag onze vlaai-praat.
Welke vlaaien zijn favoriet?
Fleur: “kruimelvlaai met pudding en aardbeienvlaai. Bij beiden zit er een laagje pudding tussen. Ik hou van de smaak van vanille en dat proef je bij ze allebei heel duidelijk. Aardbeienvlaai is er natuurlijk alleen in het seizoen, die koppel ik aan zonneschijn.”
Ellis: "ik kies echt voor kruimelvlaai met abrikozen. Alhoewel ik die met pudding ook wel heel erg lekker vind hoor en een 'gewone' vlaai met abrikozen ook wel tot de favorieten behoort. Naja laten we zeggen. Alles met kruimel, pudding en abrikozen".
Bakken wij zelf wel eens vlaai?
Ellis: "Ik bak veel, maar heb eerlijk gezegd nog nooit een vlaai gebakken".
Fleur: “Vroeger wel eens met mijn moeder of oma, tegenwoordig eigenlijk nooit meer moet ik eerlijk bekennen. Ik ben er wel nog steeds dol op maar dan van een plaatselijke bakker.”Ellis: "Wordt het niet eens tijd dat we er samen eentje gaan bakken? haha."
Hebben jullie een leuke herinnering aan vlaai?
Fleur: “Als ik aan vlaai denk, denk ik aan speciale momenten waar veel dierbaren samenkomen. Verjaardagen natuurlijk, maar ook bijvoorbeeld begrafenissen. Ik heb jaren in de keuken van het van der Valk hotel gewerkt en daar hebben we heel wat koffietafels moeten klaarzetten, meestal ook met diverse vlaaien.”
Ellis: "Als ik aan vlaai denk, denk ik direct aan traktaties op het werk. Aan mijn eigen traktaties (want ja, je koopt altijd teveel waardoor je de hele week vlaai eet), maar ook aan de traktaties van collega's. Bij sommige organisaties waren er maanden waar bijna iedere week wel iemand een vlaai meenam. Niet goed voor de lijn, maar ooo zo lekker."
Hoe eten wij onze vlaai het liefs(te)?
Ellis: "Ik heb geen speciale tactiek. Maar denk wel telkens wanneer ik bij het korstje kom: waarom ben ik niet hiermee begonnen? Eigenlijk vind ik het laatste stukje het minst lekkere en daar wil je natuurlijk niet mee eindigen."
Fleur: “Poeh lastig, niet echt op een speciale manier. Iets wat ik stiekem wel het allerlekkerst vind bij vlaaien met een gevlochten deksel is een toefje slagroom. Geen idee waarom haha, maar dat smaakt op de een of andere manier lekkerder.”
Op 25 oktober is het de Dag van de Vlaai. Voor meer informatie klik hier.
Gaan wij de Dag van de Vlaai vieren?
Fleur: “Absoluut, ik ga genieten van een lekker stukje kruimelvlaai!”
Ellis: "Natuurlijk! Maar een stukje vlaai gaat er stiekem iedere dag wel in!"
Kletsen over 'vlaoj' met Jordy
Op 25 oktober is het de Dag van de Vlaai. Een hele dag volledig in het teken van deze Limburgse lekkernij. Wij interviewden een aantal mensen over dit stukje zoet. Want vlaai verbindt, brengt geluk en troost, maar is vooral heel erg lekker en van alle tijden. Jordy vertelt ons o.a. hoe hij zijn 'vlaoj', al jaren, het liefste eet.
Naam: Jordy Nix
Leeftijd: 30 jaar
Hobby: Lekker eten en drinken met vrienden en familie
Job: Eigenaar Café Madrid
Favo eten: Tapas!F
avo vlaai: Eigenlijk alles met kruimels. Als ik moet kiezen denk ik kersen.
Ik bezoek Jordy op een doordeweekse avond bij hem thuis na het eten. De vlaai wordt dus de toet! Echt luxe. Hij ploft neer op het aanrecht en neemt gelijk een hap, en daar komt geen vork aan te pas.We mochten voor dit interview vers gebakken vlaai halen bij Bakkerij Souren.
Bak je zelf wel eens vlaai?
“Nee eigenlijk niet. Dat laat ik aan de professionals over, die kunnen dat veel beter. Ik ben meer van het koken dan het bakken. Als ik vlaai koop, bij speciale gelegenheden, dan wel bij een kwaliteitsbakker.”Hoe eet je je vlaai het liefst?“Sowieso uit het vuistje, dat is gewoon het lekkerste. En zonder slagroom, dat vind ik zonde van de smaak.”
Heb je een speciale herinnering met vlaai?
“Vroeger toen ik klein was mocht ik op mijn verjaardag altijd met mijn moeder mee naar de bakker om vlaai uit te zoeken. Dat vond ik heel leuk en speciaal. O.. en ik weet er nog een: er kwamen eens vrienden logeren uit Leiden bij ons thuis. Mijn moeder had uiteraard vlaai gehaald voor het bezoek. Toen de gasten binnenkwamen en het Limburgse gebak zagen riepen ze :'O taart, wat heerlijk!' mijn moeder corrigeerde ze gelijk: ‘Dat is geen taart dat is vlaoj’. Dat is me altijd bijgebleven."
Op 25 oktober is het de Dag van de Vlaai. Voor meer informatie klik hier.
Kende je de dag van de vlaai en ga je het ‘vieren’?“
Ja ik heb ervan gehoord via verschillende mensen in de stad. Ik trakteer mijn personeel die dag op een heerlijk stukje Mestreechse vlaoj.” Altijd smullen geblazen bij Café Madrid, dat blijkt maar weer.
Merci Jordy, tot snel!
Historische vlaaienpraat met Fien
Op 25 oktober is het de Dag van de Vlaai. Een hele dag volledig in het teken van deze Limburgse lekkernij. Wij interviewden een aantal mensen over dit stukje zoet. Want vlaai verbindt, brengt geluk en troost, maar is vooral heel erg lekker en van alle tijden. Fien heeft in haar leven al heel wat vlaaien gebakken én geproefd. Ze vertelt ons er alles over.
Naam: Fien Zwakenberg- Dassen
Leeftijd: 90 jaar
Hobby: Bakken
Favo vlaai: Eigenlijk alle fruitvlaaien, maar ook rijstevlaai
We mochten voor dit interview een vers gebakken vlaai halen bij Bakkerij Hermans. Ik bezoek Fien, mijn oma (van Fleur), op een zaterdagmiddag rond koffietijd. Ze zit al in de keuken, de plek waar het eigenlijk altijd te doen is. Hier ontvangen oma (en opa) al jaren hun bezoek met een kopje koffie en wat lekkers. Toch is er lang niet altijd vlaai. Dat is iets voor speciale gelegenheden, vinden ze. Bij dit interview mag een stukje echter niet ontbreken.
Heeft u echt niet één specifieke favoriete vlaai?
"Nee eigenlijk niet. Vroeger, bij ons thuis, maakten we heel veel verschillende soorten fruitvlaaien. De vulling werd bepaald door wat voor fruit we nog in de kelder in weckpotten hadden staan. Voor het deeg gebruikten we altijd hetzelfde recept. De enige uitzondering was de linzenvlaai, hier gaat veel meer boter in en deze is dus kostbaarder. Wij konden de vlaaien bakken in onze eigen oven maar dat was een luxe voor die tijd. Bij opa thuis hadden ze bijvoorbeeld geen oven, zij moesten naar de plaatselijke bakker om de vlaaien af te laten bakken."
Heeft u een speciale herinnering omtrent vlaai?
"Hmm niet echt één specifieke herinnering maar als ik aan vlaai denk, denk ik aan kermis. Vroeger was dit dé gelegenheid om vlaaien te bakken en te eten. Ik weet dat wij thuis dan wel 10 verschillende soorten maakten. De rijstevlaai kwam altijd als eerste op tafel, gevolgd door de fruitvlaaien."
En tijdens verjaardagen werd ook flink uitgepakt neem ik aan?
"Nou, vroeger werd onze naamdag gevierd. In mijn geval was dat 19 maart, naamdag van Jozef (Jozefien, Fien). Dan werd er wel vlaai gegeten, maar niet zoals tijdens de kermis. En op mijn verjaardag zelf was er niets. Jaren later natuurlijk wel."
Is er ook een vlaai die u niet lekker vindt?
"Jazeker, vroeger maakten ze wel eens gedroogde perenvlaai. Hoewel ik vrijwel alle fruitvlaaien lekker vind, vond ik deze echt helemaal niet lekker."
En kruimelvlaai met pudding? Míjn favoriet
"Die is ook wel lekker hoor, maar zou ik niet direct zelf kiezen. Dat was vroeger een vlaai die van de restjes werd gemaakt. Iedereen had altijd wel iets van pudding in huis, en het deeg bleef hetzelfde. Kruimels draaien, in de oven en klaar."
Op 25 oktober is het de Dag van de Vlaai. Voor meer informatie klik hier.
Kende u de 'Dag van de Vlaai'?
"Nee, om heel eerlijk te zijn nog niet. Ik vind het wel een heel leuk, Limburgs, initiatief. En als we dan een extra stukje vlaai kunnen eten zeg ik daar natuurlijk geen nee tegen."
Kruimel pudding gesprek met Pleun
Op 25 oktober is het de Dag van de Vlaai. Een hele dag volledig in het teken van deze Limburgse lekkernij. Wij interviewden een aantal mensen over dit stukje zoet. Want vlaai verbindt, brengt geluk en troost, maar is vooral heel erg lekker en van alle tijden. We trappen af met Pleun. Zij eet het liefst kruimel pudding vlaai, ze vertelt ons waarom.Naam: Pleun HermansLeeftijd: 10 jaarHobbies: Hockey, paardrijden en toneelspelenFavo vak op school: GymFavo eten: Mosselen en sushiFavo vlaai: Kruimel pudding of ook wel op z'n Limburgs "Grummelevlaoj"We mochten voor dit interview een vers gebakken vlaai halen bij SoDelicious.[caption id="attachment_3871" align="alignnone" width="1176"]
Mede mogelijk gemaakt door SoDelicious[/caption]Ik bezoek Pleun bij haar thuis. Haar moeder, vriendin, zusje en broer zijn ook aanwezig. Gelukkig heeft iedereen wel zin in een stukje. Dat is het mooie van vlaai vind ik, zodra de vlaai uit de doos komt, is iedereen even alleen bezig met de vlaai. Zo ook Pleun en Daantje (haar zusje). Ze kunnen niet wachten en smikkelen stiekem wat grote kruimels van de vlaai.[caption id="attachment_3869" align="alignnone" width="784"]
Tijd om de vlaai aan te snijden[/caption][caption id="attachment_3863" align="alignnone" width="1081"]
Lekker snoepen[/caption]Zeg Pleun, waarom eet je zo graag kruimel pudding vlaai?"Het is mijn favoriete vlaai omdat de kruimeltjes zo lekker knapperig zijn. Ik vind dat echt heel erg lekker. En de pudding natuurlijk. Die is echt smullen". Ondertussen hebben we beide een hapje genomen van de vlaai. Daarna gaat Pleun door: "Maar ik vind aardbeienvlaai met stukjes choco ook heel erg lekker. Die staat op de tweede plaats".[caption id="attachment_3864" align="alignnone" width="1119"]
Pleun kan niet wachten![/caption][caption id="attachment_3870" align="alignnone" width="1140"]
In gesprek met Pleun[/caption]Waar denk je aan als je aan vlaai denkt?"Ik denk dan aan een feestje. En als ik dan op een feestje kom heb ik er direct zin in. Ik denk ook wel aan de keren dat ik zelf vlaai heb gemaakt. Dat was op school en bij een vriendinnetje. Toen maakten we appel- en kersenvlaai. Heel leuk om te doen!"Heb je ook een leuke herinnering aan vlaai?"Ja, dan denk ik aan mijn communie. We hadden toen namelijk heeeeel veel vlaai en dat was één groot feest."
Hoe eet jij je vlaai het liefste?"Ik vind de korst het allerlekkerst en daarom bewaar ik dit als laatste. Ik begin dus bij het puntje. Dat vind ik ook super lekker. Eigenlijk is de vlaai helemaal lekker."Wie is je favoriete bakker?"Dat is een bakkerij in België. Papa haalt daar op zondagmorgen de broodjes en die zijn echt heerlijk."Op 25 oktober is het de Dag van de Vlaai. Voor meer informatie klik hier.Ga jij het ook vieren?"Zeker!" zegt Pleun met een big smile op haar gezicht. Ondertussen is ons stukje vlaai bijna op. Het was een heel leuk gesprek met een heerlijk stukje vlaai. Dank je wel, Pleun!
De mooiste wijngaarden van Zuid-Limburg
Zoals bekend gaan wij er graag op uit in onze mooie regio en combineren wij dat bij voorkeur met een hapje én een drankje ("Wijnen, wijnen!"). Liefst lokaal bereid natuurlijk. Zo hebben we al de nodige wijngaarden bezocht in het zuiden, en er staan er ook nog een aantal hoog op ons lijstje. We delen onze favorieten met jullie. Let's go.
Wittemer Wijngaard
Wij bezochten deze mooie wijngaard middenin het Heuvelland nog niet zo lang geleden. Hij is namelijk onderdeel van de Limburgse 'route des vins', de éérste bewegwijzerde wijnwandelweg langs 5 wijndomeinen. De Wittemer Wijngaard behoort tot de oudste van Nederland. Eigenaar Wim onderhoudt de gaard samen met nog 5 andere pensionado’s met veel plezier. Het is een uit de hand gelopen hobby, maar hij verkoopt tevens aan de horeca in de buurt. Voor rondleidingen en meer info check de website. Voor onze ervaring met de route des vins check de blog op Limburg Lonkt.[caption id="attachment_3873" align="alignnone" width="1094"]
Route-des-vins[/caption]
Domein Holset
Wij werden hier uitgenodigd om kennis te maken met één van hun feestelijke, bruisende wijnen: de Dame van Holset. Dit wijnhuis (of beter gezegd 'champagnehuis') bevindt zich in Lemiers, tussen Vaals en Vijlen. Voor bezoekers zijn er diverse leuke activiteiten te reserveren, zoals proeverijen en wijnreisjes. En het leuke is, je kunt ook logeren in dit sfeervolle pand! Eigenaren Marianne en Erik hebben een paar jaar geleden tevens een Bed and Breakfast geopend. Lees meer over onze ervaringen met het domein in onze blog óf op de website.[caption id="attachment_1637" align="alignnone" width="1178"]
Chardonnay druiven bij Domein Holset[/caption]
Hoeve Nekum
Deze mooie hoeve ligt letterlijk bij ons om de hoek, in het Jekerdal. Natuurlijk is dit een prachtig gezicht met dat glooiende landschap, maar het weer is er ook het meest gunstig. Hier is het namelijk het warmst en droogst van heel Zuid-Limburg. Door de kalkrijke bodem hebben de wijnen bovendien een natuurlijke neiging tot parelen (=vorming van koolzuurgas belletjes), waardoor ze zo fris en fruitig zijn. Hmm om te smullen. Wil je dit smakelijke landgoed zelf eens ontdekken? Check de mogelijkheden dan op de website.
Apostelhoeve
Misschien wel de bekendste wijngaard van het zuiden en zeker één van onze favorieten: de Apostelhoeve in Maastricht. In 1970 trok de opa van Robin Hulst (huidige eigenaar) de stoute schoenen aan en plaatste 400 wijnstruiken op zijn weiland. Wij bezochten deze beauty in mei voor een rondleiding en proeverij (lees de blog hier). Hier kwam o.a. de ‘Riesling’ voorbij, een frisse witte wijn gemaakt met sappig fruit. Genieten. Wil je zelf ook eens een kijkje gaan nemen op dit mooie domein? Neem een kijkje op hun website.[caption id="attachment_3363" align="alignnone" width="1176"]
Genieten bij de Apostelhoeve[/caption]
Domein de Wijngaardsberg
Deze staat nog hoog op ons lijstje. We zijn hier regelmatig langsgekomen maar hebben de wijnflanken nog nooit met eigen ogen gezien. Op deze wijngronden, gelegen in Ulestraten, staan al sinds 968 druivenstokken. Hier wordt o.a. één van de beste Nederlandse Chardonnays gemaakt. Bovendien is het een prachtig domein met bijbehorend uitzicht. Absoluut een bezoekje waard dus. Particuliere verkoop vindt elke zaterdag van 10.00u tot 13.00u plaats. Voor meer informatie kijk op de website.[caption id="attachment_3881" align="alignnone" width="1178"]
Domein de Wijngaardsberg[/caption]Er zijn uiteraard nog veel meer wijndomeinen in onze omgeving. Voor nu zijn dit onze favorieten, maar we willen blijven ontdekken dus houd ons in de gaten. Santé!Liefs,Ellis & Fleur
Een knus uitje naar de IJsvogel in Arcen
De zonnige zomerdagen zijn nu helaas echt voorbij, tijd om knusheid op te zoeken. Op een herfstachtige zondag besloten we een kijkje te gaan nemen in Arcen bij Graanbranderij de IJsvogel. We namen deel aan de rondleiding, leerden over de molen én alle alcoholische versnaperingen die ze er maken.
Warm welkom
We kwamen aan bij een mooi oud pand met een werkend waterrad aan de voorkant. De ingang was achterom waar een gezellig terras lag met speeltuin. Aangezien het regenachtig was liepen we door naar binnen. Daar troffen we een knusse horecagelegenheid met een bar waarachter tientallen verschillende flessen met drank te zien waren, allemaal ‘homemade’. Achter de balie troffen we gastvrouw Lonneke. Ze heette ons welkom en stelde ons voor aan gids Co. Co ging onze groep (bestaande uit een zeer divers gezelschap) voor door het pand.
De molen
Onze eerste stop was bij de molen. Deze is gebouwd in 1677 wist Co, het is een watermolen met een onder-en bovenrad en werd in eerste instantie gebruikt voor het malen van graan. Tijdens de oorlog (1945) en begin jaren 80 liep deze dusdanige schade op, dat de gemeente de molen wilde laten afbreken. De inwoners van Arcen waren het hier echter helemaal niet mee eens en gingen in protest. Ze kregen gelijk waardoor de molen eind jaren 80 opnieuw werd opgebouwd. Toen was het nog zaak om een molenaar te vinden, deze zoektocht was helaas geen succes waardoor de molen werd verhuurd.
Zakkenvullerij
Een verdieping hoger werd het graan daadwerkelijk tussen grote ronde stenen met scherpels (soort van ribbels) gemalen. Deze staan in verbinding met de zakkenvullerij op de begane grond. Hier werden letterlijk zakken gevuld met het meel dat van bovenaf werd aangevoerd.
Klanten
Bakkers waren aanvankelijk de grootste afnemers van de branderij. Maar ook diverse brouwers uit de omgeving kwamen regelmatig langs om hun grondstoffen te verkrijgen. Voordat zij echter naar de molen mochten, moesten ze dit vroeger eerst aan de Baron vragen, aangezien hij de baas was over alle nederzettingen het dorp. Meestal ging hij akkoord in ruil voor een bepaalde hoeveelheid van het bier dat werd gebrouwen.
Stokerij
Na een bezoekje aan de graanzolder, waar alle graan vroeger werd bewaard, staken we over naar de stokerij. Hier werd het écht interessant. Voor ons zagen we een lange tafel met allemaal glazen flesjes met vloeistoffen. Bovendien stonden er verschillende stookketels en gedroogde specerijen om ons heen. Co vertelde wat er allemaal komt kijken bij het stoken van verschillende dranken. Vervolgens daagde hij ons uit om een blinde geurtest te doen met de extracten die voor ons stonden. Dit bleek een stuk moeilijker dan gedacht, maar heel leuk om te proberen.
Stoken & proeven
Hierna liepen we met een trapje naar een verdieping lager waar de grote stookketel staat met alle benodigde onderdelen om verschillende alcoholische versnaperingen te bereiden. 'De IJsvogel' heeft een enorm assortiment aan dranken die zij stoken. Van korenwijn tot gin tot zelfs whiskey en diverse likeuren. De drank die gelijk mijn aandacht trok was het 'aldewieversap'. Dit dronken vrouwen met carnaval als ze een dagje zonder de mannen op stap gingen, volgens Co. Die moest geproefd worden!
Proefbankje
Aan het einde van de rondleiding kreeg iedereen een proefbankje waarmee je 3 verschillende dranken kon proeven in 'de Schenkerij' (het café in de watermolen). Ik ging voor het aldewieversap, gin en limoncello. Van deze laatste hebben we zelfs een flesje mee naar huis genomen. Co had nog veel meer te vertellen over de molen en het stoken van de verschillende dranken, maar dat mogen jullie zelf gaan ontdekken.
Schans 20a
5944 AG Arcen
Liefs,Fleur
Dit doen wij het liefs(t) in oktober
Er is veel te doen in Limburg en wij struinen met plezier deze activiteiten af. Maar er worden ook veel eenmalige feestjes, rommelmarkten, exposities, voorstellingen, beurzen, etc. georganiseerd en ook daar zijn wij altijd voor in. Helaas zwaaien we de zomer voorlopig uit.. maar niet getreurd, nu op naar de knusse dagen! Deze maand staat o.a. in het teken van bier en schrikken. Snap je ‘m? Check onze beste tips voor oktober!
Molendag | Limburg
Zondag 6 oktober is het Limburgse Molendag. Er zijn 50 deelnemende molens die publiek verwelkomen en voor leuke activiteiten zorgen. Zo worden er o.a. alcoholische versnaperingen gestookt, broodjes en balkenbrij gebakken, is er muziek en natuurlijk zijn er ook rondleidingen. Nu duimen voor een flink wat wind want anders kunnen niet alle molens draaien! Bezoekers van alle leeftijden kunnen gratis terecht tussen 11.00-16.00u. Alle deelnemende molens en het programma staan op de website.
Oktoberfeest | Arcen
Hét feest van deze maand is natuurlijk: het Oktoberfest. Als inwoners van Zuid-Limburg kennen wij naast de Duitse varianten van dit feest, ook de Sittardse versie. Dat er in Arcen ondertussen ook al jaren flink geproost wordt met bierpullen was ons nog vrij onbekend. Excuses voor alle diehards, hierbij willen wij heel graag ook dit event even heel goed in de kijker zetten. 18 t/m 20 oktober wordt er gevierd! Tickets zijn te koop vanaf € 14,95 via de site.[caption id="attachment_3789" align="alignnone" width="1178"]
Feesten in de tent[/caption]
Bokkemért | Valkenburg
In oktober staat Valkenburg in het teken van de bok. Tijdens de 'bokkenweken' denkt de gemeente terug aan de bokkenrijders die in de 18e eeuw Midden- en Zuid-Limburg onveilig maakten door overvallen en plunderingen. Gelukkig is er een positieve draai aan gegeven met een heleboel leuke activiteiten in het teken van het dier (en het biertje niet te vergeten). Op 13 oktober vindt de jaarlijkse 'bokkemért' plaats in het centrum van Valkenburg. Dit is de grootste vrijmarkt van Limburg met o.a. streekproducten, live muziek én foodtrucks. Nieuwsgierig naar alle activiteiten tijdens de bokkenweken? Lees ze hier.
Tuinfair | Maasbree
Brocante liefhebbers opgelet! Op zondag 13 oktober wordt aan de Dorpstraat in Maasbree een Brocante tuinfair georganiseerd. Ongeveer 30 brocanteurs zullen hun mooiste oude, brocante, industriële, vintage en antieke spullen uitstallen in de grote tuin en op de parkeerplaats van café de Pool (waar ook diverse versnaperingen verkrijgbaar zijn). De omliggende brocante winkels, die de fair organiseren, zullen eveneens hun deuren openen. Alle actuele info vind je hier.
Dag van de vlaai | Maastricht
Op vrijdag 25 oktober staat Maastricht, en Limburg in het algemeen natuurlijk, in het teken van de vlaai. In onze hoofdstad worden verschillende activiteiten omtrent deze lekkernij georganiseerd, van een stukje vlaai eten bij het Dinghuis tot een ware vlaaientocht langs verschillende bakkers. Houdt de Facebook pagina goed in de gaten voor de laatste updates omtrent het programma. Smakelijk!
Halloween | Landgraaf
31 oktober is het weer Halloween. Om heel eerlijk te zijn, zijn wij niet echt helden als het aankomt op spoken, thrillers en horror. Maar toegegeven, het kan ook heel tof zijn. Mondo Verde in Landgraaf wordt op 25 en 26 oktober omgetoverd tot een spooky omgeving met verschillende 'scarezones'. Heel spannend allemaal, maar wij verheugen ons vooral op de afterparty op zaterdag vanaf 00.00u. Voor kaartjes en meer info check je de website.[caption id="attachment_3790" align="alignnone" width="630"]
Halloween in Mondo Verde[/caption]Wij wensen jullie een hele gezellige maand.Proost!Liefs,Fleur & Ellis
Hotspot in Maastricht: NOON
Maastricht is een pareltje rijker. Wij mochten aanschuiven bij restaurant NOON, het nieuwe concept van de eigenaren van evenementenlocatie Complex, direct langs de Maas. Wij kenden deze plek nog als 'lounge', met zwart witte tegeltjes op de vloer en hier en daar een stoeltje om even bij te komen van het dansen (dat loungen kan trouwens nog steeds, maar nu in een andere setting). De locatie is totaal getransformeerd in een stijlvolle eetgelegenheid. En dat niet alleen, het eten en de drankjes zijn om te smullen. We geven jullie een 'kijkje in de keuken' door middel van een PLOG (photolog).
Ga het vooral zelf ontdekken!
Liefs,Fleur & Ellis
Restaurant NOON
Griend 6-7
6221 AJ Maastricht
Knuffelen met… koeien in Haler
Jep, je leest het goed. Ik wilde eens iets anders dan anders, een uitje met dieren in Limburg. Dus ik ging op zoek en kwam uit bij Activiteitenboerderij het Hobbyschuurtje in Haler. Ik mocht aansluiten bij een groep dames voor een workshop koe knuffelen. Missie helemaal geslaagd! Deze tip wil je niet missen.
Uitdaging
Mensen die mij een beetje kennen weten wel dat ik mezelf graag uitdaag. Zo ook nu. Ik werd de dag van de activiteit wakker met kriebels in mijn buik. Ik heb niet speciaal iets met dieren, was al in geen jaren op een boerderij geweest en ik ging alleen op weg (navigatie + Fleur = soms lastig). Maar achteraf gezien was de gezonde spanning nergens voor nodig.
Ontvangst
De route op de heenweg verliep soepel. Eenmaal aangekomen bij de boerderij werd ik opgevangen door Carin. Ze groette me hartelijk en informeerde me dat de overige groepsleden de avond van tevoren hadden afgezegd dus dat ik een privé workshop kreeg (ok, nog meer kriebels). We dronken een kopje koffie en aten een versgebakken plakje cake in een, geheel in stijl, aangeklede ruimte naast de boerderij. Ze vertelde me van alles en nog wat over de boerderij en over de inhoud van de workshop.
Omkleden & Foto
Allereerst gingen we naar de kleedruimte. Hier stonden tientallen laarzen en klompen, hingen diverse blauwe overalls en er lag een hele berg ‘boerenzakdoeken’. Ik zou er dus in ieder geval uit gaan zien als een ware boerin, althans de geromantiseerde variant.
Geheel in stijl vervolgden we onze weg naar de eerste stop, een foto maken op een ‘set’ van opgestapelde hooibalen, aan de voorkant van een stal. Ik heb getwijfeld of ik dit shot met jullie zou delen maar ach, het hoort erbij;).
Kalfjes
Na de foto liep Carin met me naar de kalfjes van een paar weken oud. Ik maakte kennis met ze op de manier die me werd voorgedaan, namelijk ze eerst laten snuffelen aan mijn hand en erna aan de zijkant van het hoofd aaien, mits ze dat toelaten. We kropen bij de kalfjes in de stal en aaiden en borstelden ze. Carin vertelde mij een boel leuke feitjes over koeien. Zo worden ze nooit zindelijk, hebben ze geen bovengebit (dat wil zeggen geen snijtanden) maar wel een ontzettend ruwe tong en slapen ze maar ongeveer 20 (!) minuten per dag.
Biest
De kalfjes moeten in de eerste 24 uur nadat ze geboren zijn zoveel mogelijk Biest drinken, de dikkere moedermelk die veel afweerstoffen bevat. Carin vertelde me dat ze bezig is om van dit product een dag -en handcrème te ontwikkelen omdat dit ook veel positieve effecten voor mensen heeft.
Knuffeltijd
Hierna liepen we verder naar een andere stal waar de ‘pubers’ stonden, koeien van ongeveer een jaar oud die al een heel stuk gegroeid zijn ten opzichte van de kalfjes. En toen door naar het echte werk. We bezochten de grootste stal met de volwassen koeien. Hier staan de melkmachines en heel veel gevlekte dames, waaronder de knuffelkonten. Carin legde me uit dat niet alle koeien geknuffeld willen worden. We liepen rustig tussen de dames door naar een liggende koe, Carolien (een knuffelkoe). Carin ging me voor, rustig naast de koe hurkend en aaiend een de zijkant van haar snuit. Vervolgens leunde ze, zittend op een buis tegen de buik van de koe. Daarna was het mijn beurt. Ik was nog nooit zo dicht bij een koe in de buurt geweest. Ik aaide Carolien en leunde eveneens tegen haar warme buik. Na een tijdje omhelsde ze me met haar hoofd, een echte knuffel! Ondertussen kwamen wat andere koeien koekeloeren bij ons. Een hele bijzondere ervaring. Na een tijdje bij Carolien te hebben gezeten was ik ‘geslaagd’ en liepen we terug. Ik kleedde me weer om, ontving een waar certificaat en dronk nog een kopje thee met Carin.
Deze activiteit is voor mij met niets anders vergelijkbaar, dit moet je gewoon ervaren. Dus ben je een dierenvriend, of niet, maakt eigenlijk helemaal niets uit, zet dit op je bucketlist.
Activiteitenboerderij het Hobbyschuurtje
Lochterstraat HALER (Leudal)
Liefs,
Fleur
Dit doen wij het liefs(t) in september
Er is veel te doen in Limburg en wij struinen met plezier deze activiteiten af. Maar er worden ook veel eenmalige feestjes, rommelmarkten, exposities, voorstellingen, beurzen, etc. georganiseerd en ook daar zijn wij altijd voor in. De zomer is nog volop bezig en er staan een heleboel leuke activiteiten op de planning. We zetten onze favorieten voor je op een rij.
Kannen & Kruiken | Maastricht
De echte levensgenieters kunnen hun hart weer ophalen tijdens het weekend van 6-7-8 september tijdens Kannen & Kruiken in het stadspark in Maastricht. Proef verschillende biertjes of heerlijke wijnen. Natuurlijk onder het genot van diverse gerechtjes en live muziek. Een goede combinatie voor een smaakvolle dag. Toegang is gratis. Meer informatie is hier te vinden.[caption id="attachment_3751" align="alignnone" width="2048"]
Foto: Kannen & Kruiken[/caption]
Avondvierdaagse | Sittard
Iedereen is weer zo goed als terug van vakantie en dan staat traditiegetrouw de avondvierdaagse in Sittard weer voor de deur. Een event voor jong en oud! Op 10, 11, 12 en 13 september is het mogelijk om 6 of 10 km te wandelen in de noordelijke, zuidelijke en westelijke omgeving van Sittard. Geen tijd om vier dagen te wandelen? Geen probleem! Je kunt bij de start ook dagkaarten kopen. Vooraf aanmelden kan hier.[caption id="attachment_3752" align="alignnone" width="800"]
Foto: Francoise Petersen[/caption]
Playa del Sol | Roermond
Sunset Salsa Events presents: Playa del Sol op 15 september bij de Sunset Lounge. Nog even lekker genieten van die zomer. Dj's El Jomry & Juanito draaien de sterren van de hemel. Dansen aan het water bij ondergaande zon, heerlijke latin muziek en een tropisch sfeertje. De avond start om 18.00 u en zal om 23.00 u afgelopen zijn. De entrée is € 8,-. Tickets koop je hier.
Bevrijdingsfestival | Weert
Dit jaar 75 jaar geleden, op 22 september 1944, werd Weert bevrijd van de Duitse bezetters door de Engelsen. Deze vrijheid viert Weert met een Bevrijdingsfestival in het weekend van 21 en 22 september. Je kunt genieten van optredens van onder andere Maan, Waylon, Nielson en BLØF. Allemaal met voltallige liveband. Zorg wel dat je een ticket hebt. Die kun je hier kopen voor € 24,50 per stuk.[caption id="attachment_3749" align="alignnone" width="960"]
Vier de vrijheid![/caption]
Food & Fuego | Valkenburg
Op zaterdag 28 september wordt de binnenplaats en brasserie van het voormalige postkantoor in Valkenburg exclusief omgetoverd tot een sfeervol en gezellig openlucht foodfestival met foodbikes, bars, terras, live muziek en een kidscorner. Vanaf 15.00 u kun je genieten van ambachtelijk streetfood. Tickets kosten € 19,95 incl. een welkomstdrankje en munten voor drie streetfood gerechtjes. Tickets zijn hier te koop.[caption id="attachment_3747" align="alignnone" width="960"]
Met verschillende foodtrucks[/caption]
Fuiven & Schuifelen | Venlo
Ken je het nog? Hitszone? Wij wel! Helemaal uit onze tijd. Op 28 september mixt hitszone de beste summerjams en meezingers uit je brugklas door elkaar. Even je momentje pakken op de Spicegirls of bij Walk on water van Milk inc. Terug in de tijd dus bij Grenswerk in Venlo. Bestel een Breezer aan de bar en ga helemaal los met je vrienden. Tickets vanaf € 8,60. Bestellen kan hier.Geniet nog van deze fijne zomer!Liefs,Fleur & Ellis