Blogs

In de wolken bij Brookerhof
Het is een zonnige donderdag in juni als Ellis en ik weer op ‘tour’ door Limburg gaan. Dit keer met als eindbestemming een verblijf in het pittoreske Nuth. Aan de rand van deze plaats ligt namelijk een verrassende B&B verscholen in een authentieke carréboerderij: Brookerhof. We nemen jullie graag mee op ontdekking.
Aankomst
We parkeren de auto op aanraden van gastvrouw Inge achter het pand, waar ons meteen duidelijk wordt dat de boerderij veel groter is dan je van de voorkant zou denken. We lopen naar het rode deurtje aan de voorkant en kloppen aan. Inge verwelkomt ons enthousiast en begeleidt ons naar de binnentuin (waar gasten ook gebruik van mogen maken) voor een verfrissend drankje en een kennismaking. Even later schuift ook haar man Michel aan. Inge vertelt dat interieurstyling haar oorspronkelijke vak is en dat ze de B&B dus ook zelf heeft ingericht.


Rondleiding
Na de kennismaking, een versnapering en een rondje door de tuin, is het tijd voor de rondleiding door de B&B. Ons verblijf blijkt een waar appartement. Heel gezellig en stijlvol met een sausje van vakantiegevoel. We komen door ‘onze’ deur binnen in een keuken met tafel en stoelen. Hier is vooral gebruik gemaakt van hout en grijstinten en er zit bovendien een tropisch zwart wit behangetje tegen de muur van de tafel. Zoals ik al zei: we wanen ons meteen op vakantie.

Badkamer
Naast de keuken ligt de badkamer, en niet zomaar eentje. De vloer is bedekt met (hier heb ik een groot zwak voor) tegeltjes met mediterrane print, geheel binnen het kleurenpalet van de keuken. Tevens zijn er 2 wasbakken, een bad én douche en een toilet. Dit alles in combinatie met diverse heerlijke verzorgingsproducten die al voor ons klaarstaan, maakt ons nieuwsgierig naar de slaapkamer..



Slaapkamer
Vanuit de keuken gaat een houten trap (deze kan wat kraken dus even opletten dat je je gezelschap niet wakker maakt 's nachts) die naar de slaapkamer leidt. In het trappenhuis is dezelfde fijne sfeer als in de keuken en badkamer doorgevoerd. We openen de deur van de kamer en zijn wederom blij verrast. ‘Wat een ruimte’! De oude boerderij balken zijn hier nog zichtbaar, het plafond is vrij hoog en de oppervlakte van de kamer is behoorlijk. Er staat een groot tweepersoonsbed, een zitje aan het voeteneind, een lage kastenwand, een slaapbank en een stoel. En hoewel dit best wat meubelstukken zijn en de kamer met diverse accessoires is aangekleed, is het nog steeds heel ruimtelijk. Inge haar oog voor detail en gevoel voor stijl maken deze ruimte evengoed heel knus.



Ontbijt
En inderdaad, we hebben een hele comfortabele nacht gehad. We hebben met Inge een tijd afgesproken dat we willen ontbijten en omdat het zo’n mooi weer is kunnen we dat buiten doen aan de picknicktafel. De tafel is al gedekt als we aankomen en deze wordt nog eens aangevuld met een picknickmand. Hierin zitten o.a.: 2 smoothies (ook handig om mee te nemen), diverse broodjes en croissantjes, eitjes, yoghurt met granola en fruit, divers beleg, kortom we weten niet waar we moeten beginnen. Een heerlijke start van een nieuwe dag. In de winter of bij slechter weer krijgen gasten het ontbijt overigens geserveerd in de B&B keuken. En binnenkort is het ook mogelijk om de picknickmand mee te nemen naar het stukje weide aan de overkant van de straat, dat ook nog bij Brookerhof hoort. Hier staat vrijwel de hele dag zon en is dus een perfecte plek om je dag te beginnen of te eindigen.



Nuth
In Nuth zitten ook een aantal leuke plekken om lekker en gezellig te eten. Overdag kan dit bijvoorbeeld bij de Naamse Steen. Wij schoven ’s avonds aan bij de Pingerhoeve, waar we een brede keuze uit smakelijke gerechten hadden. De Brookerhof heeft ons, net als Nuth zelf (dat vlakbij zowel Valkenburg als Maastricht ligt), positief verrast. De B&B heeft 1 appartement waar je gemakkelijk met 3 à 4 personen (bijvoorbeeld ouders met kind/kinderen) kunt verblijven. Door de uitgebreide faciliteiten is deze plek ook geschikt voor een langer verblijf.Brookerhof maakt overigens deel uit van de Brocante route.
Tot ziens in Nuth?
Liefs,
Fleur
Hellebroek 30
6361 AC Nuth

Dit doen wij het liefs(t) in juni
Er is veel te doen in Limburg en wij struinen met plezier deze activiteiten af. Maar er worden ook veel eenmalige feestjes, rommelmarkten, exposities, voorstellingen, beurzen, etc. georganiseerd en ook daar zijn wij altijd voor in. In juni wordt 'pap' in het zonnetje gezet met Vaderdag, zijn er diverse zomerse festiviteiten in Limburg en wordt er flink gesport. Hier volgen onze favorieten.
Gin Tonic Festival | Weert
We trappen de maand meteen goed af met één van onze favoriete drankjes in het middelpunt: de gin tonic. Wijnhuis Weert organiseert op zaterdag 1 juni een ware ode aan 30 (!) varianten op deze cocktail. Een dj zorgt voor extra sfeer terwijl je lekker met je vrienden kunt proosten op de zomer. Deelname kost € 10,- en inschrijven kan hier.
Reuzenstoet | Maastricht
Eens in de vijf jaar wordt onze hoofdstad 'overgenomen' door ware reuzen, natuurlijk onder leiding van Stadsreus Gigantius. Op zondag 2 juni zullen meer dan 50 reuzen uit Nederland, België, Frankrijk en Spanje samen met diverse muziekgezelschappen, culturele groeperingen, dieren en andere deelnemers in de stoet meelopen. Ze vertrekken om 14.00u vanaf de Boschstraat in Maastricht en bezoekers kunnen gratis kijken vanaf diverse tribunes langs de kant. De gehele route en andere activiteiten in dit weekend zijn na te lezen op de website.
Workshop rijstevlaai | Reijmerstok
Wie Limburg zegt, zegt vlaai, toch?! Daarom is dit een activiteit naar ons hart. In Reijmerstok kun je bij de bakster op zaterdag 8 juni een klassieker bakken, namelijk de rijstevlaai. Wist je dat deze vlaai vroeger een teken van welvaart was? Rijst moest geïmporteerd worden waardoor het een zeer kostbaar product werd. En wat zijn we blij met deze ontdekking want door de unieke smaak is dit echt een favoriet van ons. De kosten van de workshop bedragen € 29,50 p.p. incl. koffie en thee en natuurlijk je heerlijke vlaai om meer naar huis te nemen. Om je in te schrijven check de site.
Vaderdag | Rolduc
In plaats van weer een paar sokken dit jaar eens eropuit met 'pap'? Abdij Rolduc organiseert op zondag 16 juni een van haar rondleidingen met bezoek aan de wijngaard. Een gids gaat de bezoekers voor naar de abdijkerk met crypte, de rococobibliotheek en vervolgens naar, het hoogtepunt, de wijnranken. Hier kom je alles te weten over de druiven, de wijn en het hele proces eromheen. En natuurlijk mag je ook proeven. Kosten van de rondleiding zijn € 11,50 p.p. Meer info op de website.
Bierfestival | Maastricht
Wederom een leuke tip in onze hoofdstad: op vrijdag 21 juni om 14.00u gaat de 24 uurs van Maastricht weer van start rondom de Helpoort. Voor € 3,- kun je een proefglaasje kopen (met statiegeld) dat je voor € 2,50 per (speciaal)biertje kunt laten vullen. Als bierliefhebber ben je op dit knusse festival helemaal in je element, geloof ons. Lees hier meer.
Geheime tuinen | Sittard
Eerder schreven wij een blog over verrassende plekjes in het centrum van Sittard (nog niet gelezen? Bekijk hem hier) waarin ook al wat tuintjes voorbij kwamen. Op zondag 23 juni is er een event dat deze groene hotspots speciaal in het zonnetje zet, namelijk het Geheime Tuinen Festival. Tussen 12.00u en 15.00u kun je op verschillende locaties genieten van muziek, dans, gedichten, workshops en nog veel meer. Ook is het mogelijk om onderweg te 'happen'. Meer info lees je hier.
MP feesten | Geleen
En dan nog een klassieker: de MP feesten op de markt in Geleen. Hiermee kun je de maand juni swingend afsluiten op 28-29-30 juni. Vrijdag staat in het teken van jongeren, zaterdag is er een 90's party en zondag wordt er vooral lekker (Grieks) gegeten. Check voor het exacte programma en kaartjes de website. Tot dan?Een lange lijst deze keer, omdat het zonnetje zich steeds vaker laat zien en er al heel veel leuke zomerse activiteiten worden georganiseerd. Zoals gezegd vinden er ook genoeg sportieve activiteiten plaats de komende tijd maar daar komen we nog op terug.Een hele fijne (zonnige) maand gewenst!Liefs,Fleur & Ellis

Verrassing van onze bekendste wijngaard: De Apostelhoeve
Als echte Limburger ben ik na het bezoeken van dit wijndomein een tikkeltje trotser geworden op mijn afkomst. Dat klinkt zwaar en dat is het misschien ook, maar er is niks aan gelogen. Onlangs werden we uitgenodigd door de online wijnwinkel Bovino om aanwezig te zijn bij een presentatie op de Apostelhoeve, de bekendste wijngaard van Nederland en bij mij bekend als dat mooie plekje op die ene berg. Ik was er nog nooit geweest en als wijnliefhebber zei ik dan ook volmondig 'ja' op dit aanbod. Het werd voor mij veel meer dan alleen een presentatie. Ik leerde meer over deze plek, wijn maken, wijn proeven en wijn spijs combinatie. Ik geef je een tipje van de sluier.


De Apostelhoeve
We worden met een groepje genodigden ontvangen in de proefkamer van de Apostelhoeve. Ik ben met de fiets (poeh ja, die berg heb ik moeten lopen) en de rest is met de shuttle gekomen. Het is nog best vroeg, maar deze dag moet afgetrapt worden met een glaasje bubbels. Het is sowieso een feest om hier te zijn, dus daar proost ik maar al te graag op. We starten met de Riesling, van het huis natuurlijk. We maken kort kennis voordat Robin Hulst (derde generatie en 23 jaar) ons naar buiten neemt. Hij vertelt over het ontstaan van de Apostelhoeve in 1970, want dat is het jaar dat zijn opa Hugo brutaal genoeg besloot om een aantal wijnstruiken te plaatsen op het weiland waar daarvoor alleen nog fruit en groenten groeiden. In 1973 kan zijn opa voor het eerst oogsten en dat is het begin van dit succes waar de familie met heel veel liefde iedere dag heel hard voor werkt.Ze verbouwen vandaag de dag trouwens wel nog kersen en aardappelen ;).



Vandaag de dag
Opa Hulst begon met 400 planten. Dat zijn er nu veel meer. Om precies te zijn 11.500 hectare en op dit moment is de familie in onderhandeling met de buren om nog een stukje land erbij te krijgen. De oogst levert ongeveer 100.000 flessen per jaar op en die worden verspreid over heel de wereld. Hoe cool is dat. Deze Limburgse wijn wordt in de buurt geschonken maar ook in kwaliteitsrestaurants over de grens, in Barcelona en Phuket bijvoorbeeld. De oudste planten die er staan zijn dus 49 jaar oud en hebben wortels van ongeveer 20m diep. Die hebben dan ook weinig last van de droogte omdat de wortels stevig genoeg zijn om vocht uit de mergelgrond te halen. De nieuwere planten krijgen water via het nieuw aangelegde irrigatiesysteem.



Productieproces
Het mag duidelijk zijn dat de Apostelhoeve de afgelopen jaren flink gegroeid is. Robin legt uit dat het weer een enorm groot effect heeft op de oogst en dat daarom de familie constant bijstuurt. Daarin is het productieproces ook heel erg belangrijk. Waar ze eerst met 28 personen 9 uur per dag bezig waren met persen, is dit nu 1,5u per dag. En dat komt allemaal door de nieuwe pers die trouwens wel telkens grondig schoon gemaakt moet worden (wat ongeveer 6 uur duurt). Wat ook bijdraagt is de tank die de berg met gemak kan trotseren en de mega traktor die de druiven voorzichtig van de planten schut zodat plukken overbodig wordt.



Proeven
We nemen ook nog een kijkje in de kelder waar het echte verwerkingsproces plaatsvindt en daarna mag er geproefd worden. Wat een feest. We proeven verschillende wijnen zoals de Auxerrois, Müller Thurgau, Riesling, Pinot Gris en de Late Harvest. Die laatste was niet gepland maar is ontstaan door de warme zomer in 2018. Een wijn die in kleinere flesjes is verpakt en perfect past bij een dessert. Als verrassing mogen we als echte eerste de nieuwe oogst van de Pinot Gris Barriques proeven, ik voel me vereerd. Bijzonder om mee te maken.Tijdens het proeven merk ik wel dat ik met echte profs onderweg ben. Waar ik heerlijk mijn wijnglas leeg drink, zit de rest een tijdje met de wijn in hun mond om het uiteindelijk uit te spugen. Zo hoort het natuurlijk ook, maar wat mij betreft zonde. Ik ken de wijn van de Apostelhoeve natuurlijk wel, maar om ze zo achter elkaar te ervaren is wel anders. Mijn favoriet? Absoluut de Riesling. Echt heel erg lekker.



Asperges
We sluiten de dag af bij Café Sjiek, mij niet onbekend. Hier kom ik graag. Een heerlijk, toch wel echt typisch Maastrichts eetcafé. Je moet er gewoon geweest zijn als je Maastricht bezoekt. Wij krijgen hier een lunch die in het teken staat van asperges. Het lijkt mijn favoriete dag te worden zo. We starten met een aspergekroket en als hoofdgerecht kies ik de asperges met brokkelkaas. Hier drinken we de Cuvée 12 van de Apostelhoeve bij. Na een kijkje te hebben genomen in de wijnkelder van Café Sjiek is de dag helaas ten einde.



De Apostelhoeve organiseert rondleidingen en proeverijen. Enthousiast geworden? Neem dan contact met hun op.
Liefs,
Ellis

De hotspots van het Sphinxkwartier in Maastricht
2006 was het jaar dat dit gebied verlaten werd door de grote sanitairfabrikant Sphinx. Daarna staat het gebied op mijn netvlies als een braak gelegen stuk. Ik kwam hier niet graag en ook niet graag in de buurt. Dat is nu wel anders. Sterker nog, ik heb hier mijn werkplek! Ik heb het natuurlijk over het Sphinxkwartier in Maastricht, ook wel bekend als het gebied rondom het Eiffelgebouw. Ik liep de Hidden Places, Secret Spaces wandeling vanuit de VVV en ontdekte meer over dit terrein (en andere geheime plekjes in Maastricht), lees ook de blog over de wandeling. Tegenwoordig leeft het gebied en dat komt door de komst van veel nieuwe, vooral hippe, bedrijven. Maar waar moet je nu precies zijn? Ik verklap je onze favoriete plekjes.



Sphinxkwartier
Vroeger was dit gebied heel belangrijk voor Maastricht. Het was HET industriegebied met het Bassin als centraal middelpunt. Petrus Regout van de Koninklijke Sphinx was een belangrijke man en gaf functie aan veel gebouwen op het terrein. Nieuwsgierig naar zijn werk? Loop dan eens door de Sphinxpassage. Je krijgt hier een goed beeld van de geschiedenis en zijn werk. Naast het Eiffelgebouw kent het gebied eromheen veel kenmerkende gebouwen zoals o.a. de Timmerfabriek, de Brikkenbouw, het Pakhuis en de Frontensingel. Wanneer je meer wilt weten hierover, loop dan vooral de eerder genoemde wandeling.

Tegenwoordig voelt het als een nieuw stukje stad. Met behoud van de industriële sfeer hebben zich hier een hoop mooie, hippe, bedrijven gevestigd. Je kunt er nu wonen, werken, shoppen, eten en drinken. Kortom, je hoeft het echte centrum niet eens meer in, je kunt hier gemakkelijk een dag doorbrengen.
The Student hotel
Met de komst van The Student Hotel is het volgens mij allemaal begonnen. Zij zijn de hoofdbewoners van het Eiffelgebouw. Het hotel telt 378 kamers die voor een groot gedeelte bewoond worden door studenten. De inrichting van het gebouw is creatief en super hip. Een visitekaartje voor de stad. De letters die ooit op het dak stonden hebben een prominent plekje gekregen en als je wilt chillen dan kan dit in de immens grote hangmat. The Commons is het horecagedeelte van het hotel waar je ook als niet-student welkom bent. Een leuke plek voor een goede borrel en een lekker hapje!Adres: Sphinxcour 9A.



Bold Rooftopbar
New kid in town: Bold. De eerste echte rooftopbar in de stad en wat zijn we daar blij mee. Eindelijk een plek waar je deze prachtige stad vanaf boven kunt bewonderen. Het was even onduidelijk wat de bestemming werd van het oude waterreservoir boven op het dak van het Eiffelgebouw. The Student Hotel organiseerde sporadisch eens een feestje, maar besefte als snel dat deze plek fulltime aandacht verdiende. Rob Dresen en Pieter van Veldhoven bleken het perfecte duo. Samen met een interieurontwerper en een vormgever hebben ze deze bijzondere plek een smoel gegeven. Fleur en ik mochten het ervaren.Adres: Sphinxcour 9A (Ingang via The Student Hotel).



Bij een rooftopbar horen cocktails, gelukkig weet Pieter -de cocktailmaster- daar wel raad mee. Daarnaast kun je hier ook iets eten. Geen uitgebreid menu, maar 'social food' zoals ze het zelf noemen, eten dat je samen kunt delen. Sandwiches, salades, springrolls, bitterballen, piementos de padrón, frietje rendang, nacho's, kortom food vanuit alle windstreken. Vanaf 12.00 tot 24.00 kun je hier genieten van het uitzicht, het eten en de fijne sfeer.



Gedeelde Weelde
Ook in het Eiffelgebouw, maar op de begane grond, ligt de Gedeelde Weelde. Een coöperatieve winkel voor je dagelijkse boodschappen. De leden werken volgens de volgende uitgangspunten: earth care, people care en fair share. Wat ik zo mooi vind is dat veel producten in deze winkel vanuit ons mooie Limburg afkomstig zijn. Daarnaast de betrokkenheid van de leden die duidelijk voelbaar is wanneer je door de winkel loopt. Naast je dagelijkse boodschappen kun je hier ook terecht voor een kopje koffie, stukje huisgemaakt gebak of een lunch.Adres: Petrus Regoutplein 2.



Lumière Cinema
Met de zon in je gezicht, op een van de prachtigste terrassen van Maastricht, uitkijkend over het Bassin. Je bent bij Lumière Cinema. Dit is veel meer dan een cinema, want je kunt er heerlijk borrelen en eten, ontbijt, lunch en diner. Ik kom hier heel graag, want het eten is gewoon goed, de wijntjes zijn lekker en de sfeer is relaxed. En soms pik ik ook nog eens een filmpje mee, een heerlijke avond gegarandeerd.Adres: Bassin 88.


Kortom, dit gebied leeft en daar zijn wij maar wat blij mee. Tot snel in het Sphinxkwartier!
Liefs,
Ellis
Er staan nog veel meer ontwikkelingen voor dit gebied op de agenda, je kunt dit volgen via de website van Belvédère.

Wat je wilt weten over 'het witte goud'
Sprint naar de winkel want het is weer aspergetijd! Ieder jaar sta ik weer vooraan, want ik ben fan en maak dan ook iedere week asperges. Deze periode moet je namelijk flink uitbuiten, ze zijn er slechts een aantal weken (van half april tot juni). Asperges zijn gelukkig op veel manieren te bereiden en ook nog eens supergezond. Maar dat wist je waarschijnlijk wel. Ik ga je vandaag alles vertellen wat je misschien nog niet wist over 'het witte goud'.
Witte goud
Iedereen weet wel wat we bedoelen met 'het witte goud', maar waar komt het eigenlijk vandaan? Het produceren van asperges vergt een hoop tijd, toewijding en passie van de boer. Het is de enige groente die niet groeit in kassen en ook alleen in het aspergeseizoen groeit en gestoken wordt. Het is een duur proces en dat merk je ook aan de prijs van dit witte goud. Vandaar dus ook de naam.
Vitaminebommetje
Asperges bevatten ontzettend veel vitamines en dan met name veel vitamine K en E. Vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling. Vitamine E is een antioxidant die vet weet op te lossen. Ook spelen deze vitaminen een rol bij de aanmaak van bloedcellen en houden ze o.a. spierweefsels in stand.
Afkomst
We claimen weliswaar dat 'het witte goud' van ons Limburgers is, maar niets is minder waar, het is 5000 jaar geleden voor het eerst ontdekt in de buurt van Irak en Iran. Limburg heeft de beste grond voor het verbouwen van asperges. Daarentegen is het grootste productieland van asperges China met 57.000 hectare land aan asperges, op de tweede plaats staat Peru en op de derde plaats Duitsland.
Vers
De lekkerste asperges zijn vers. Daarom koop ik ze ook het liefst direct bij de boer. Maar goed, in de supermarkt is soms wel wat handiger. Maar hoe weet je nu of de asperges echt vers zijn? Een echte verse asperge heeft een glanzende stengel en wanneer je de asperges zacht tegen elkaar aan wrijft maken ze een piepend geluid. De onderzijde mag niet uitgedroogd zijn, dit kun je checken door voorzichtig op de onderkant met je nagel te drukken.
Groene asperges
Een aspergeplant is een meerjarige plant en kan zo’n 8 tot 10 jaar op hetzelfde veld worden geteeld. De plant ziet eruit als een struik met harde stengels. Deze sterft af in de herfst. De ondergrondse delen blijven leven en vormen de stengels voor de lente. Ze worden ondergronds gestoken, de witte variant althans. Als de asperges doorgroeien en dus boven de grond uitkomen verkleuren ze en worden ze groen.[caption id="attachment_3307" align="alignnone" width="4460"]

Groene asperges[/caption]
Urine
Niet iedereen heeft er last van: de typische asperge-urine lucht. Jij wel? Geen zorgen. De geur ontstaat bij de opname in het lichaam van zwavelachtige stoffen genaamd mercaptanen, die in de asperge voorkomen. Dezelfde stof kun je ook vinden in rotte eieren, uien en knoflook. Er is al veel onderzoek naar gedaan, maar ze weten niet zeker hoe het ontstaat, schadelijk is het in ieder geval niet.
Schillen
Witte asperges niet goed schillen levert een hoop frustraties op tijdens het eten. Daarom is het belangrijk dat je dit secuur doet. Let op dat de asperges niet breken, leg ze daarom altijd op hun zij. Snijd ongeveer 1,5 cm van de onderkant af en neem een dunschiller. Ik ga minimaal 2x rond, soms zelfs 3x rond. Zorg dat de matte schil van de asperge volledig verwijderd is. Je kunt van het afval trouwens heerlijke aspergesoep maken.En nu genieten! Nog geen recept? Klik dan hier :)Liefs,Ellis

Dit doen wij het liefs(t) in mei
Er is veel te doen in Limburg en wij struinen met plezier deze activiteiten af. Maar er worden ook veel eenmalige feestjes, rommelmarkten, exposities, voorstellingen, beurzen, etc. georganiseerd en ook daar zijn wij altijd voor in. Natuurlijk delen we deze tips graag met jullie, doe er dus je voordeel mee. Deze maand staat in het teken van dodenherdenking, de vrijheid, moederdag en een hoop vroege lentefeesten. Hier komen ze:
Aspergefestijn | Gulpen
Wie is er niet gek op? Asperges! Op 3 mei staat bij de Vlaamse Goesting in Gulpen alles in het teken van het witte goud. Voor €49 per persoon eet je een vijf gangenmenu met, je raadt het al, asperges. Tafeltje reserveren is een must en doe dit snel want de plaatsen zijn beperkt. Meer weten over het menu of reserveren? Klik hier. Mocht je zelf asperges willen bereiden? Dan hebben we natuurlijk ook een lekker recept voor je.
Bevrijdingsfestival | Roermond
We vieren op 5 mei onze bevrijding. In Roermond wordt dit gedaan met een groot feest. Op diverse pleinen in de binnenstad van Roermond zijn er verschillende muzikale podia. Dit jaar onder andere met Ambassadeur van de Vrijheid Maan, Danny Vera, Elle Hollis en Blackbird. Toegang is gratis. Voor het tijdschema en meer informatie, klik hier.
Singel 39 | Echt
Op 8 mei is het ladiesnight bij bioscoop Royal in Echt met dit keer de film Singel 39. Tijdens deze avond worden jij en je vriendinnen of moeder (moederdag staat voor de deur) in de watten gelegd. Jullie worden ontvangen met een glaasje bubbels of iets bruisends, een hapje en drankje bij de film, na afloop een goed gevulde goodiebag met leuke en lekkere goodies en je maakt ook nog kans op leuke prijzen. Erbij zijn? Koop dan snel je kaartje.
Alles veur de mam | Sittard
Zaterdag 11 mei (de dag voordat het echt moederdag is) van 12.00-17.00 uur heeft Sittard tijdens ‘Alles veur de Mam’ alles in huis om de moeders lekker te vertroetelen. Van persoonlijke gedichtjes, rode rozen en optredens van de band Hard2Get tot zoete lekkernijen, straattheater en een gratis tekening van een getalenteerde karikaturist. Een gezellige dag mit de mam. Meer informatie? Klik hier.
Wijn-spijswandeling | Venlo
Op zondagmiddag 26 mei worden er in Venlo heerlijke wijn-spijs combinaties voorgeschoteld. De perfecte gelegenheid om Venlo op culinair gebied te ontdekken. Je wandelt tussen 12.00 en 17.00 langs vijf tot zeven top restaurants. Nieuwsgierig welke plekken allemaal deelnemen? Neem dan een kijkje op de website. Koop je kaartje snel want op = op.
PINA | Maastricht
Op 31 mei lopen de temperaturen hoog op bij Complex in Maastricht. Het feest met de heetste latin muziek, tropische sfeer en vooral veel gezelligheid. Tijdens deze avond hoor je de lekkerste reggaeton, latin hits gemengd met merengue, bachata, dembow, salsa, dancehall en meer caliente klanken. Wij gaan onze heupen schudden. Zien we jou ook op de dansvloer? Voor kaartjes, klik hier.Maak er wederom een top maand van, doen wij ook ;)!Liefs,Fleur & Ellis

Hoera! Koningsdag in Limburg
Hiep Hiep Hiep: Hoera! Nee we zijn hem niet vergeten, onze Koning die weer bijna zijn (52e) verjaardag viert. Dit jaar valt zijn feestje op een zaterdag (27 april), dus geen extra dagje vrij maar evengoed reden om eropuit te trekken. We geven je graag wat tips voor Koningsdag –én nacht (niet alleen oranje gekleurde activiteiten), zodat je je in Limburg in ieder geval niet hoeft te vervelen.
Voorpret
Kun jij nu al niet wachten tot het zover is en heb je wel zin in een feestje? Voorafgaand aan Koningsdag wordt er rond 00.00u ook al flink gevierd. Hier een aantal opties:
Oldschool Gangsters | Venlo
Ging jij vroeger (en misschien nu nog steeds) helemaal los op old skool Rave? Dan is dit feestje in Venlo waarschijnlijk helemaal jouw ding. Bij Poppodium Grenswerk kun je op Koningsnacht vanaf 22.00u even terug in de tijd duiken met Oldschool Gangsters. Meer info en tickets vind je hier.
Koningsnacht | Stevensweert
2.0 Comité organiseert in samenwerking met ’t Aod Klooster een swingende avond met een zeer uitgebreid repertoire van de grootste Pop-, Dance-, R&B, 70s, 80s, 90s en Rockhits die DJ Will (hoe toepasselijk) gaat verzorgen. Aanvang om 20.00u. Check de facebookpagina voor alle info.
Revisited | Geleen
Fan van classic rock & rock ’n roll? Dan ben je bij Feron’s Corner aan het goede adres op vrijdag 26 april. Vanaf 21.00u worden hier volop plaatjes gedraaid om de heupen flink los te schudden en wellicht zelfs een toontje mee te zingen. Entree = gratis! Check hier de website.
(o.a) Diep met Willy | Weert
In Weert kun je op meerdere plaatsen een dansje wagen tijdens Koningsnacht. In diverse cafés in de stad (Tramhalt, ’t Swaentje, de Soos) treden artiesten op. In het stadspark kun je bovendien ‘diep gaan met Willy’ vanaf 20.00u. Muziekstijl: house & techno, gratis entree. Lees meer over deze en andere activiteiten in Weert op de algemene site.
[caption id="attachment_3272" align="alignnone" width="1024"]

Oranje drankjes[/caption]
Koningsdag – feestje!
Vier je liever een feestje op de dag zelf (zaterdag 27 april)? Dan hebben we natuurlijk ook wat leuke opties voor je in petto:
Kingsday | Maastricht
In het stadspark van Maastricht zullen diverse bekende deuntjes klinken tijdens Willem zijn verjaardag. O.a. Marleen Rutten, And’re Hazes, DJ Harald en Stones Sessions gaan zorgen voor de nodige gezelligheid. Stiekem begint het feestje hier ook al op Koningsnacht;). Check de website voor meer info.
Dit event is helaas afgelast vanwege het slechte weer
Parkfestival | Sittard
Tussen 10.00 en 18.00u krijgt regionaal talent in Sittard de kans om het publiek te entertainen vanaf de diverse podia. Ondertussen is er een kinderrommelmarkt en worden diverse spellen georganiseerd. Het festival bestaat door vrijwilligers en de opbrengsten gaan naar kind gerelateerde goede doelen. Win-win dus! Meer info check je hier.
Koningsdag | Meijel
In Meijel wordt een iets traditioneler feestje gevierd, maar daardoor niet minder gezellig. Vanaf 15.00u zijn er diverse optredens van verenigingen en activiteiten voor kids. De mogelijkheid om een hapje en/of drankje te nuttigen is uiteraard ook aanwezig en rond 17.30u nemen ‘the Deejays’ het muzikale gedeelte over. Overige details staan op de facebookpagina.
Alternatieven
‘Luister!’ | Valkenburg
Ben je toe aan een nieuwe ervaring? ‘Luister!’ is een geluidsexpositie door het oude Rome. Vijf ondergrondse ruimtes van Museum Romeinse Katakomben worden omgetoverd tot ware klankpaleizen. Je kunt ook zelf aan de slag in de soundroom. De expositie is te zien (beter gezegd te beluisteren) vanaf 27 april tot en met 26 mei. Toegang is gratis is combinatie met een rondleiding (volwassenen € 12,50).
Bloesem2daagse | Vilt
Een frisse neus halen en genieten van prachtige bloesem? Op zaterdag 27 en zondag 28 april 2019 wordt door Wandelvereniging Vilt voor de 8e keer een wandelweekend door de Zuid-Limburgse bloesemwereld georganiseerd. Deelname kost € 4,- per dag. De precieze routes en starttijden zijn te vinden op de website.
Curiosa markten | Limburg
Op diverse plekken in Limburg worden traditiegetrouw vrijmarkten georganiseerd op Koningsdag. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden in Weert, Maasbracht, Sittard, Heerlen, Eijsden, Roermond, Voerendaal en Maastricht. Via de website van de VVV en Facebook zijn vrijwel alle markten te vinden.
Mocht je echt helemaal niets hebben met de ‘oranje gekte’ dan kun je natuurlijk nog altijd over de (Belgische of Duitse) grens sluipen ;).
Veel plezier!
Liefs,
Fleur & Ellis

Op mini vakantie bij K Kanne
Onlangs beleefden wij een mini vakantie op slechts 15(!) min fietsen van ons thuishonk Maastricht. We hebben gesmuld en overnacht bij lunchbar en bed & breakfast K Kanne, net over de grens met België, in Kanne dus logischerwijs. Deze plek is als geen andere in het kneuterige dorpje. Lees snel waarom.
Mini vakantie
We wilden onze horizon verbreden maar nog steeds in Limburg blijven. Kanne leek ons de perfecte locatie om net even iets anders te ontdekken. We vulden onze fietstassen en gingen op weg. Het landschap dat je onderweg tegenkomt is alsof je je in de wijnstreek van Duitsland of zelfs Frankrijk begeeft, werkelijk prachtig. Het mooie Chateau Neercanne op deze route vergroot het vakantiegevoel trouwens ook best aardig.

Kanne
Kanne is zoals gezegd een dorpje in Belgisch Limburg. Het is vooral bekend om het Chateau, de mergelgroeven en de champignonkwekerij. Al snel leerden wij dat K Kanne vooral van de kwekerij en ander streekproducten, gretig gebruik maakt. Toch is dit restaurant met b&b alle behalve traditioneel.
B&b
Als je komt aanfietsen (of rijden) kun je er niet omheen. Het ligt trouwens meteen aan de ‘grote’ weg aan de rechterkant, 5 minuten van de grens aan de rechterkant. Tussen de ouderwetse gebouwen van andere horecagelegenheden ligt de strakke, industriële voorgevel en het terras van K Kanne, met enorme ramen waardoor je goed naar binnen kunt gluren. Je ziet overigens meteen dat je hier kunt dineren maar dat er ook slaapplekken zijn moet je even weten. Gelukkig waren wij op de hoogte en gingen je dus graag voor.

Ontvangst
We werden hartelijk ontvangen door Pieter, één van de eigenaren van deze plek. Hij vertelde ons e.e.a. over het concept en wees ons onze kamer (met sauna op de gang!). We kregen een kamer met een tweepersoonsbed, open badkamer met regendouche (joepie!), tv en een enorm raam dat uitkeek over de tuin. We hadden goed weer dus dit was een prachtig gezicht. En zelfs de airco kwam al van pas! De stijl van de kamer was Scandinavisch, veel grijstinten met donkere accenten. Vrij minimalistisch maar toch heel zacht en gezellig.




Lunch
Nadat we onze spullen hadden neergezet en rond hadden geneusd op de kamer, liepen we de mooie trap naar beneden en mochten plaatsnemen in de tuin met een aperitiefje. Hierna volgde een uitgebreide lunch, bereid door chefkok en mede-eigenaar Bart. We mochten als een van de eerste proeven van verschillende gerechtjes. Ook zonder overnachting kun je trouwens smullen van een ontbijtje of een lunch bij de 'lunchbar' van K Kanne. Zeker eens proberen!


Tijd om te dromen
Na het diner (met heel veel geklets en de nodige wijntjes) besloten we naar onze kamer te gaan. Hier maakten we ons klaar voor de nacht en kropen in het heerlijke bed. We bespraken nog even een aantal van onze plannen met liefs (houd ons in de gaten!) en vertrokken naar dromeland. ‘s Ochtends hebben we even heerlijk uitgeslapen en zijn om de beurt onder de regendouche gesprongen. Toen was het tijd voor een ander culinair hoogtepunt: het ontbijt!


Ontbijt
Beneden in het restaurant wachtte ons een heleboel lekkers. Van eitjes in alle soorten en maten, tot kwark met vers fruit (dus niet uit een emmertje), tot brood van de lokale bakker, croissantjes, jam, kaas, vers gesneden gerookte ham en zelfs verse jus. Kortom, we konden amper kiezen en hebben dus van vrijwel alles wat geproefd. Als ‘toetje’ namen we nog een extra kopje koffie. Ook nu waren beide eigenaren aanwezig voor een praatje.



Tot ziens
Na het ontbijt was het tijd om weer op pad te gaan. We maakten nog wat zonnige foto’s en stapten terug op de fiets. Met een heerlijk uitgerust en voldaan gevoel kletsten we na over deze luxe ‘mini-vakantie’. Hier komen we zeker nog eens langs.
Statiestraat 43
3770 Riemst, België
Liefs,
Fleur

Doen: een bezoekje aan (Kasteel) Doenrade
Liefs uit Limburg gaat de komende maanden op bezoek bij verschillende leuke plekjes in Zuid-Limburg. Een deel van onze avonturen lees je hier terug en het andere deel op Limburglonkt.nl. We beginnen met een bezoekje aan Kasteel Doenrade en omgeving.
Nachtje wegdromen
Samen met mijn vriend mocht ik een nachtje verblijven én dineren in de bruissuite (!) van Kasteel Doenrade. Zoals ook beschreven in onze blog op limburglonkt.nl was dit een hele ruime, sfeervolle kamer met een enorme, superdeluxe uitgeruste badkamer erbij.
Omgeving verkennen
Na aankomst besloten we eerst de buurt te verkennen. Dit deden we door één van de wandelroutes te volgen die bij het kasteel staan aangegeven. Mocht je wat meer tijd hebben en eropuit willen trekken, in de nabije omgeving vind je:
- Wildpark Gangelt op 5,4 km
- De Brunssummerheide op 10,5 km
- Sittard op 5,2 km

We bezochten de Brunssummerheide al eerder voor een mooie wandeling én we brachten een bezoekje aan de Sterrenwacht. Allebei aanraders! Voor een leuke route door het centrum van Sittard lees je hier tips.
Restaurant
Wij hielden het voor nu dus bij een korte wandeling en verheugden ons bij terugkomst al op een diner in het kasteel. Even later schoven we aan in het sfeervolle restaurant dat een combinatie is van luxe en moderne elementen. De muren zijn veelal donkerblauw en de meubels lichtgrijs. Als decoratie hebben we ze verschillende porseleinen bordjes aan de wanden gehangen en in het midden staat een mooie kronkelende boom.


Op het menu
We kregen ieder een menukaart en kozen elk voor 3 gangen. Vooraf mochten we smullen van een amuse met zalm.

Voorgerecht
Als voorgerecht koos ik voor de tartaar van rund met eekhoorntjesbrood en mijn vriend voor buikspek met zoete aardappelcrème en wildjus (officieel een tussengerecht maar het mocht ook als voorafje). Het zag er even lekker uit als dat het smaakte, oordeel zelf:


Hoofdgerecht
Als hoofdgerecht ging ik voor de hoenderfilet met een puree van knolselderij, kruidenjus en seizoensgroenten. Mijn vriend koos wildzwijn wangetjes met pancetta en morilles. Beide gerechten waren erg smaakvol, echt een traktatie.


Nagerecht
En dan natuurlijk onvermijdelijk, een dessert. Ik als echte zoetekauw ging voor het trio van chocolade met mousse, crème brûlée van witte choco en marbré (een taartje met laagjes). Mijn vriend hield het bij een espresso maar pikte toch stiekem van alles een lepeltje mee.

Bubbelen
Met een heerlijk, voldaan gevoel verlieten we de eetzaal en verplaatsten ons naar onze bruidssuite (wie had gedacht dat ik dit nog eens kon zeggen). Waar we, hoe kan het ook anders, een heerlijk bubbelend bad hebben genomen. Dat we hierna als roosjes sliepen konden jullie vast wel raden.

Aanrader
’s Ochtends hebben we ons opgefrist en nog een gesmuld van een ontbijtje. Mocht je op zoek zijn naar een mooie plek om te verblijven en/of dineren in omgeving Doenrade dan kunnen wij je dit Kasteel dus zeker aanraden.

Lees meer over onze ervaring en de nabijgelegen Sterrenwacht op Limburglonkt.nl
Kasteel Doenrade Limpensweg 20 6439 BE Doenrade
Liefs,
Fleur

Liefs uit Limburg krijgt eigen asperge!
De aspergeboeren doen hard hun best om ons het witte goud weer voor te kunnen schotelen vanaf half april. Wij kijken ernaar uit, want we zijn beide fan van asperges! Daarom kwam een uitnodiging begin dit jaar als een complete verrassing. Onze locale aspergeboer bracht ons namelijk heugelijk nieuws.
Hoogtepunt
Dit jaar komt er een ECHTE Liefs uit Limburg asperge met de officiële naam: Asparagus Officinalis Liefs uit Limburg! Deze is vanaf half april verkrijgbaar bij geselecteerde groenteboeren. Ons jaar kan echt niet meer stuk dat begrijpen jullie.

Kenmerkend Liefs
De aspergeboer maakte deze keuze omdat dit jaar de asperge extra fris, knapperig en jong gestoken kan worden. Dit zijn volgens hem kenmerken die perfect passen bij Liefs uit Limburg. Wij zijn natuurlijk ongelooflijk trots op dit feit en hopen dat jullie half april deze bijzondere asperge gaan proeven. Binnenkort zullen we jullie helpen aan heerlijke Liefs uit Limburg asperge recepten.
De lijst met geselecteerde groenteboeren zullen we binnenkort bekend maken.
Liefs,
Fleur & Ellis
Stiekem was dit een hele grote 1 APRIL grap! Hopelijk hebben jullie er net zo hard om gelachen als wij :) Ben je nu boer? Laat het ons dan weten. Wie weet komt die 'Liefs uit Limburg'-asperge er dan echt!

Dit doen wij het liefs(t) in april
Er is veel te doen in Limburg en wij struinen met plezier deze activiteiten af. Maar er worden ook veel eenmalige feestjes, rommelmarkten, exposities, voorstellingen, beurzen, etc. georganiseerd en ook daar zijn wij altijd voor in. Natuurlijk delen we deze tips graag met jullie, doe er dus je voordeel mee. Deze maand vieren we natuurlijk Pasen en pikken we hopelijk zoveel mogelijk zon mee.
Kussengevecht | Geleen
We dachten eerst aan een 1 april grap maar het ziet ernaar uit dat deze activiteit toch echt gaat plaatsvinden, een mega kussengevecht in Geleen. Het gevecht zal zaterdag 6 april rond 14.00 u losbarsten in het centrum en deelname is geheel gratis. Je mag je eigen kussen meenemen (mits dit zonder veren is) of je kunt een kussen 'huren'. Trek vooral iets comfortabels aan zoals bijvoorbeeld je pyjama! Check het facebook event voor alle overige info.
Limburg Light Run | Roermond
Voor wie nog op zoek is naar een sportieve activiteit deze maand, is de Limburg Light Run wellicht een leuke optie. Tijdens deze 5eeditie, op vrijdag 12 april, is het mogelijk om verschillende afstanden te rennen (2,5 – 5 - 7,5 km) of te wandelen (5 km). Er is een nieuwe route uitgestippeld door de binnenstad van Roermond en zoals de naam al zegt wordt er gestart in het donker. Om 21.00u klinkt het startschot dus zorg voor feestelijke verlichting. Niet zo sportief aangelegd? Ze kunnen vast wel wat supporters gebruiken.
Museum nacht | Maastricht
Kunstliefhebbers opgelet! Op vrijdagavond 12 april vindt tevens de museum nacht plaats in Maastricht. Het belooft een interessante ‘Art night out’ te worden met dit jaar als thema: ‘Lost in space’. 13 Locaties in Maastricht openen hun deuren tussen 20.00u en 01.00u. Kunst, vertoningen en events wisselen zich af en er is zelfs een afterparty. Voor meer info en tickets (regulier € 12,50) kun je kijken op de website.
Workshop ‘Moffelkook’ |BE
Nieuwsgierig hoe de ‘moffelkook’ of ‘knapkook’ in Belgisch Limburg wordt gemaakt? Dan is dit je kans! Op zondag 14 april vindt er een ware bakworkshop plaats in Dilsen-Stokkem waarin deze techniek haarfijn wordt uitgelegd. Uiteraard is er ook een lekker kopje koffie of thee voorzien. Bovendien krijg je een goodiebag mee en is het de bedoeling dat er ook flink geproefd wordt. Inschrijven kan via de website (deelname kost € 40,-) en let op: een aantal accessoires mag je uit je eigen keuken meenemen.
Rommelroute | Nederweert
Nog geen plannen voor Pasen of kan er best nog wel een leuke activiteit bij? In de kernen van Nederweert en Budschop wordt op eerste Paasdag (21 april) voor de 5e keer een rommelroute garageverkoop georganiseerd. Inwoners hebben hun garages en zolders opgeruimd en bieden tussen 10.00uur en 16.00uur hun spulletjes te koop aan. Op het Raadhuisplein is bovendien een kofferbakverkoop. Wie weet duikel je hier een ‘tussen kunst en kitsch waardig item’ op, of gewoon iets heel kneuterigs. Gezellig wordt het sowieso. Kijk voor meer info en deelnemende adressen op de website of check de Facebookpagina.
Plantenmarkt | Echt
Van dit ‘groene’ event worden wij blij: de plantenmarkt in Echt op zaterdag 27 april. Groene vingers of niet (wij niet per se…), hoe leuk is het om met je moeder, vriendin of partner te neuzen tussen diverse soorten planten, zaden, potten, manden en ga zo maar door. En het is nog voordelig ook. Maar zelfs als je niets met planten hebt ben je hier aan het goede adres want je kunt ze ook zelf aanbieden! Deelname kost 1(!) euro. Voor ieder wat wils dus.
Maak er een gezellige maand van, doen wij ook ;)!
Liefs,
Fleur & Ellis

Prikkel al je zintuigen bij Cée
Ontspanning in de vorm van een massage staat hoog op mijn vrije tijdslijstje. Wanneer ik even een moment kan vinden in mijn agenda plan ik een me-momentje. Heerlijk even alleen met jezelf bezig zijn, echt een cadeautje. Ik zou het iedereen willen adviseren, na zo'n massage ben je een heel ander mens en kun je er weer voor 100% tegenaan. Fleur en ik gingen voor een speciale massage naar Cée. We kwamen erachter wat een massage voor je lichaam en geest kan betekenen, hoe je je huid het beste kunt verzorgen en wat onze voeten over ons zeggen. Ik neem je mee.


Onder één dak
Cée ligt samen met nog andere verzorgingsinstituten in 'Servaas the Beauty Concept'. Een historisch gebouw van de buitenkant en van binnen een oase van rust. De grote deuren geven je toegang tot de kamer van Céryla, de eigenaresse van Cée Concept, waar voor ons twee massage tafels klaar staan. We worden rustig ontvangen met een gemberthee en wat lekkers. We maken kort kennis en Céryla vraagt ons daarna ons uit te kleden en de badjassen aan te trekken.


De voeten waarop je gaat..
We mogen plaatsnemen in relaxte stoelen. We krijgen beide een warm voetenbad. Heerlijk om de massage zo te beginnen. De voeten worden tenslotte vaak vergeten, maar zeggen veel over je, komen we achter. Céryla heeft veel kennis hierover en legt ons uit waarom voeten en tenen een bepaalde stand hebben en zo in verbinding staan met je verleden, gedrag, karakter en persoonlijkheid. Erg interessant. Zo las ze van mijn voeten o.a. af dat ik veel ambities heb die ik na wil streven, working on it! Terwijl onze voeten rust krijgen, worden onze handen gemasseerd. Ze eindigt met een heerlijk masker voor de handen. Resultaat: zijde zachten handen en voeten.

Zonder toevoegingen
Voordat Céryla de behandeling start laat ze ons de producten waarmee ze werkt ruiken. Heerlijke speciale geuren, concluderen we samen. Céryla werkt met 100% natuurlijke producten van het merk Rainpharma. Ze legt ons haarfijn uit hoe deze producten werken en een positieve werking hebben op je huid ten opzichte van de producten die we doorgaans in onze badkamer hebben staan.


Geur, geluid en aanraking
Na de voet- en handmassage mogen we plaatsnemen op de massagebedden. We mogen op onze rug gaan liggen en worden met zachte doeken bedekt zodat we het niet koud krijgen. Céryla is alleen en geeft ons om beurten haar volle aandacht. Dit is de eerste keer dat ik een duo-massage krijg op deze manier. Voordat ze start met de behandeling mogen we ieder een geurtje uitzoeken. Met de geur die we kiezen worden we ook behandeld. Lemongrass bleek onze favoriet. Het is een heerlijke ervaring.
De massage kan echt starten nadat de klankschaal het sein heeft gegeven. Totale ontspanning volgt. Ik ga niet teveel verklappen over de massage zelf, omdat ik vind dat je dit zelf moet ervaren. Maar ik kan erover zeggen dat het heel bijzonder is. De behandeling duurt ongeveer een uur (p.p.) en dan zijn voeten, onderbenen, rug, schouders, nek en hoofd volledig ontspannen. We komen weer tot aarde door een rustgevende melodie.



In de watten en wolken
We genieten nog even na met een vers perensapje en een glaasje munt water. De rush waar we mee binnenkwamen zijn we samen kwijtgeraakt tijdens deze heerlijke massage. Céryla heeft ons laten ervaren hoe het voelt als energiebanen weer connectie maken en wat een drukpunt voor je kan betekenen. Ze heeft ons echt in de watten gelegd, van top tot teen. We blijven nog even in de wolken voordat we deze heerlijke plek verlaten en de drukke wereld weer binnenstappen...

Céryla is massage-therapeute, yoga docent en heeft een eigen kledinglijn. Daarnaast geeft ze ook verschillende workshops. Bekijk haar website voor meer informatie.
Cée
Sint Servaasklooster 41
6211 TE Maastricht
Liefs,
Ellis

Proosten op z'n Limburgs in het Elsmuseum
Dit uitje stond al een tijdje op mijn lijst; kneuterig, leerzaam en smakelijk in een: het Elsmuseum in Beek. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de Limburgse kruidenbitter: Els la Vera. Daar is meer over te ontdekken dan je misschien zou verwachten, ik neem je mee.
Ontvangst
Gelijk bij binnenkomst volgt een indrukwekkend, modern, aanzicht. De ingang brengt de bezoeker in proeflokaal Sint-Augustijn dat uitkijkt op een enorme glazen wand waarachter o.a. de brouwketels staan.
Mijn vriend en ik werden hartelijk ontvangen door een van de vrijwilligers. We namen onze tickets in ontvangst (tegen betaling van € 2,50 p.p.) en volgden onze ‘gids’. Normaal gezien zouden we eerst boven een algemene diapresentatie bekijken maar deze ruimte was bezet dus wij begonnen beneden.
Walhalla
De glazen wand werd opengeschoven en we betraden een ‘distillatie walhalla’. Hier bevonden zich zoals gezegd diverse ketels (ongeveer 4 keer zo hoog als dat ik ben), kruiden, meetstokken, dranktonnen en diverse overige attributen die men gebruikte bij het maken van Limburgse kruidenbitters.


Distilleerderij
We leerden al snel dat het museum gevestigd is in de voormalige distilleerderij ‘Jacques Hennekes’, welke in een schuur aan het herenhuis van de eerste brouwer (Hennekens) is gebouwd in 1828.
Ingrediënten
De ingrediënten van de drank waren jarenlang geheim maar tegenwoordig zijn de gebruikte kruiden bekend, namelijk: steranijs en alsem. De precieze hoeveelheden worden uiteraard nog steeds niet prijsgegeven. De kruiden zijn zichtbaar én ‘snuffelbaar’ in het museum. Een leuke, tastbare toevoeging.

Feitjes
Leuke feitjes zijn verder dat:
- een ‘Aelske’ (zoals de borrel wordt genoemd in de Limburgse volksmond) 34% alcohol bevat en dus nog net als ‘likeur’ wordt bestempeld.
- ‘la Vera’ is toegevoegd aan de naam nadat er meerdere distillateurs met elkaar concurreerden. Hennekens kwam op het idee om ‘la Vera’, ook wel ‘de echte’ in het Latijn aan zijn productnaam toe te voegen.
- de brouwerij uiteindelijk is opgekocht door Heineken. Het feit dat de distilleerderij ‘Hennekens’ heette, wat veel lijkt op Heineken én het feit dat deze brouwer het alleroudste certificaat bezat, maakte dat Heineken vastbesloten was om dit bedrijf over te nemen. En dat gebeurde dus ook eind jaren 90.

Kruidenzolder
Na alle materialen bekeken en, ‘besnuffeld’ te hebben, vervolgden we onze weg naar boven. Hier was vroeger de kruidenzolder met diverse lagen gedroogde kruiden voor alle alcoholische versnaperingen die de distilleerderij produceerde. Tegenwoordig is hier een wisseltentoonstelling te zien en bovendien nog diverse flessen, reclamematerialen, foto’s etc. van Els la Vera en de brouwers. Hierna kregen wij de algemene, kneuterige diapresentatie te zien.


Proeven maar
Toen deze afgelopen was restte ons nog één ding: proeven! We kregen allebei een glaasje Els én een glaasje perziklikeur aangeboden. Erg leuk, wel vrij heftig, als afsluiter van deze mini tour.
Bezoekje
Al met al is dit een hele leuke activiteit als je een middagje vrij bent. Je kunt het ook combineren met het Eye witness museum in Beek. En de sfeervolle locatie is bovendien te huren voor gelegenheden. Het is verder goed om te weten dat het museum in beheer is van vrijwilligers, die de deuren elke tweede zondag van de maand openen voor het algemene publiek. De precieze data en tijden zijn terug te vinden op de website.

Proost!
Elsmuseum Beek
Wolfeynde 4c
6191 EB Beek
Liefs,
Fleur

Verborgen op de Cauberg: Restaurant Pure
Samen met Fleur ging ik genieten bij Restaurant Pure, een verborgen plekje op de Cauberg in Valkenburg. Op die plek ben je altijd verzekerd van een prachtig uitzicht. Maar daarnaast mochten we veel meer mooie dingen ervaren. Omdat het zonde is dat veel mensen niet weten waar dit pareltje ligt, vertel ik er graag meer over.
Meer dan wellness
Restaurant Pure is het restaurant van Thermae 2000. Het ligt echter helemaal los van het wellness gedeelte, maar vast aan het hotel. De ingang van het restaurant ligt op 50m van de ingang van de sauna. Je komt er dus niemand tegen met een badjas. Het restaurant is trendy en botanisch ingericht. Netjes, maar niet ongemakkelijk. Het ligt in een ronding met een grote bank tegen de wand en comfortabele stoeltjes. Er ligt ook een mega terras bij, waar wij nu niet op kunnen vanwege het slechte weer, waarvan we ons kunnen voorstellen dat je hier in de zomer prachtig zit met uitzicht over Valkenburg.


Sit back and relax
We mogen zelf een tafeltje voor twee uitzoeken. Het wordt er een aan de grote wand met het prachtige behang. Wanneer wij het restaurant bezoeken zijn een paar tafeltjes bezet. Later op de avond wordt het drukker, reserveren is dus wel aan te raden. De gastheer vertelt ons dat veel hotelgasten van Thermae 2000 het restaurant bezoeken, wat verklaart dat we veel verschillende talen horen.
De gastheer legt ons de verschillende gangen van het menu uit en reikt ons de menukaart aan. Hij schenkt een glaasje bubbels van Louis Roederer in terwijl we op ons gemak kijken waar we zin in hebben.


Verrassende start
De menukaart is niet uitgebreid, maar heeft zeker voor ieder wat wils. Vis, vlees en mooie vegetarische gerechten. Daarnaast kun je kiezen voor een 3, 4 of 5 gangenmenu samengesteld door de chef. Fleur kiest vier gerechten van de kaart en ik ga voor het vier gangen menu (€ 41,50). We vragen de gastheer de begeleidende wijnen zelf te kiezen bij de gerechten die we krijgen.
Nadat de bubbels op zijn krijgen we twee glazen witte wijn. Het is een riesling met een frisse en fruitige smaak. Voordat we ons eerste gerecht krijgen worden we verrast met een amuse. Voor Fleur is dit de tonijn met langoustine saus en gember, ik krijg een stukje boeuf met een pittig pinda toefje en zure groenten. Voltreffers wat ons betreft en kunnen niet wachten op wat komen gaat.


Kunstwerkjes
De glazen wijn zijn leeg en de tweede witte wijn wordt ingestoken. Dit keer is het een Amerikaan. Het is de Chardonnay van MacMurray. Een volle wijn die 6 maanden hout heeft gehad met vanille smaken. Echt een topper.
Niet lang erna krijgen we de voorgerechten. Fleur eet een vega gerecht met avocado, cannelloni, tomaat en twee tortilla’s met tomaat en rode ui. Ik heb de verse tonijn met langoustinesaus, kuit en gember gekozen. Wat we voor ons krijgen zijn haast kleine kunstwerkjes. Prachtig opgemaakte borden met even heerlijke gerechten.


Van Limburgse bodem
Dit keer wordt er geen witte wijn in geschonken, maar een rode. We worden er beide blij van. Het is er namelijk een van Limburgse bodem en wel van het Fromberg huis. Ook deze wijn is hout gelagerd, maar drinkt gemakkelijker weg dan de witte die we hiervoor hadden. De wijn past perfect bij het tussengerecht dat we hebben: kwartel met polenta, aardpeer en dashi (een Japanse bouillon). Wederom heerlijk en gelukkig mocht er gekloven worden.


Complimenten aan de chef
Bij het uithalen van ons tussengerecht stelt de gastheer voor om even te wachten met het hoofdgerecht. Dat is inderdaad een goed idee omdat we al redelijk wat gegeten hebben. Fijn dat hij zo met ons meedenkt. Ondertussen zijn onze glazen leeg en schenkt hij de tweede rode wijn in. Het is een Cabernet Sauvignon van Amerikaanse bodem, de Louis Martini, die smaakt naar zwarte bessen. Heel erg lekker.
Onze hoofdgerechten komen na een tijdje. Fleur eet een runder picanha (lees staartstuk) met een fives spices saus. Daarbij ontzettend veel groenten. Ik eet de kalfsoester met rode wijn saus, een risottobal, witlof en nog meer groenten. Beide borden gaan volledig leeg en met de complimenten aan de chef terug richting keuken.


Feestje
Er staat nog één gerecht op het menu: het toetje. Fleur mag nog even in de menukaart kijken en ik krijg het dessert van het menu. De gastheer schenkt twee glaasjes dessertwijn in. Het is de Essence de Muscat, een heerlijke frisse, zoet-zure wijn die perfect past bij de nagerechten. Fleur kiest voor de sablé met kokos, ananas en malibu ijs. Ik krijg een dessert dat lijkt op een tompouce van komkommer en mango met witte chocolademouse, gember en pindagember koekjes. Beide gerechten zijn een feestje om te zien en een nog groter feest om te eten.


Nagenieten
Als afsluiter nemen we nog een koffie waar we wederom iets lekkers bij krijgen. We hebben echt genoeg en drinken rustig onze koffie en de overgebleven dessertwijn op. We concluderen dat dit echt een hele fijne ervaring was. Het restaurant heeft een fijne sfeer, hoogwaardige gerechten en kundig en vriendelijk personeel.
We hebben dan ook even getwijfeld of dit plekje niet gewoon geheim moest blijven..
Restaurant Pure - Thermae 2000
Cauberg 25-27
6301 BT Valkenburg aan de Geul
Liefs,
Ellis

Dit doen wij het liefs(t) in maart
Er is veel te doen in Limburg en wij struinen met plezier deze activiteiten af. Maar er worden ook veel eenmalige feestjes, rommelmarkten, exposities, voorstellingen, beurzen, etc. georganiseerd en ook daar zijn wij altijd voor in. Natuurlijk delen we deze tips graag met jullie, doe er dus je voordeel mee. Van cocktails drinken tot lammetjes bezoeken. Maart roert zijn staart en daarom combineren we binnen- en buitenactiviteiten.
Dit mag je niet missen in maart:
Cocktail Night | Roermond
Heb je zin in een lekkere cocktail onder het genot van een lekker deuntje en heerlijke hapjes? Ga dan naar Mr. Sammi's Cocktail Night in Roermond. De bartenders verheugen zich op je komst en maken de mooiste creaties. Op 8 maart vindt dit event voor de vierde keer plaats. Entree is gratis en gezien het succes van de vorige edities is het aan te raden om op tijd aanwezig te zijn (het begint om 21u en duurt tot 02u). Meer informatie is hier te vinden. Wellicht kunnen we samen toasten!
Pop-up 'Tasty USA' | Venlo
Fan van de Amerikaanse keuken? Dan is dit zeker weten iets voor jou. Bij dit pop-up restaurant proef je niet alleen de populaire gerechten als de hotdogs en burgers, maar ook dingen waarvan je niet wist dat ze uit de Amerikaanse keuken komen. Laat je verrassen op 18 maart bij de-kookschool.nl (Beej Benders Baove) dat eenmalig wordt omgetoverd tot pop-up restaurant. Het menu kost € 24,50 p.p. Informatie en reserveren? Klik hier.
Lammetjesdagen | Maastricht
De lammetjes zijn geboren en klaar voor jouw bezoek! Ga op kraamvisite op 24 maart bij Hoeve Lichtenberg. Neem een kijkje in de stal bij de pas geboren lammetjes en kom van alles te weten over onze Mergelland schaapskudde. En er is nog veel meer te doen op het middenplein. Zo kun je het mega schapen memory spel doen, je laten schminken als een lammetje en bij de bakker in het bakhuis je eigen broodje maken. En natuurlijk trakteren ze op beschuit met muisjes. Aanmelden is verplicht en kan via deze link. Entree is € 2,50 p.p.
Jam Sessions | Vaals
Bij Café Fraîche in Vaals is op vrijdag 29 maart vanaf 20.00u de allereerste editie van Jam Sessions. Iedereen die een instrument bespeelt kan meedoen, hoe meer zielen hoe meer vreugde gaat deze avond zeker op. Jam Sessions is een gloednieuw open podium concept en deelname is gratis. Meer informatie is hier te vinden.
Cauberg Trail | Valkenburg
Dit jaar vindt voor de 7e keer de Cauberg Trail in Valkenburg plaats. Deze trail wordt ook wel 'De hel van het zuiden' genoemd. Niet voor slappelingen dus. Maar ben je op zoek naar wat uitdaging, ga dan zeker meedoen. De afstanden variëren tussen 9km, 18km en 30km en inschrijven is mogelijk tot 17 maart. Voor meer informatie, klik hier.
Maak er weer een mooie maand van!
Liefs,
Fleur & Ellis

Frisse neus halen bij de Geleenbeek
Natuurlijk kennen we allemaal de Maas die door Limburg haar weg vindt. Maar aan de oostelijke kant van Limburg stroomt de Geleenbeek. Misschien niet bij iedereen bekend en dat is jammer. Zoals de naam al doet vermoeden stroomt de beek o.a. ook door Geleen. Dat is mijn geboorteplaats en we kwamen er vroeger dan ook erg vaak. Eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat ik er nu al een hele tijd niet meer geweest ben. Het werd tijd om weer eens een kijkje te gaan nemen, want ze hebben flink gewerkt aan het gebied rondom de beek. Onderweg stopten we ook even bij Pater Karel en Jots.
De geschiedenis
Vroeger slingerde de beek door het landschap. Maar de mens heeft hier verandering in gebracht door er rechte, gekanaliseerde waterstromen te maken (zo ken ik de Geleenbeek ook, rechttoe rechtaan). Deze aanpak zorgde ervoor dat het water zo snel mogelijk afgevoerd werd uit de beekdalen. Later bleek dit niet de beste oplossing voor de natuur waardoor de Provincie Limburg is gaan investeren in de natuurlijke habitat van de beek. Dat moest ik zien.

Wandeling
Samen met mijn moeder maakte ik een wandeling langs de Geleenbeek. Wel zo toepasselijk, dat deden we vroeger ook. We liepen richting Munstergeleen/Sittard, langs de beek, richting Pater Karel (insteken bij de beekstraat - Geleen). Vanaf mijn ouderlijk huis (in Oud-Geleen) is het een wandeling van ongeveer 5 kilometer. Gelukkig scheen het zonnetje heerlijk en stond er een lekkere winterse bries. Echt genieten.
De paden zijn trouwens soms wat modderig, dat komt doordat de werkzaamheden pas zijn uitgevoerd. Het merendeel van de paden is goed begaanbaar. Er kan zelfs gefietst worden.


Kaarsje branden
Wanneer je over het bruggetje bent gegaan kom je vanzelf de bordjes richting het kapelletje van Pater Karel tegen. De man die bekend kwam te staan door zijn helende handen. Jaarlijks bezoeken duizenden mensen deze kapel voor de rust en branden er een kaarsje. Nog nooit was ik hier geweest, dus moesten we natuurlijk even spieken en ook zelf een kaarsje branden. Ook al ben ik niet gelovig, voelde het toch goed om even binnen te zijn geweest. Het is een plek voor iedereen.



Tijd voor thee
Na wat innerlijke rust te hebben gevonden lopen we richting Jots voor een kopje thee. De weg wijst zich wederom vanzelf. Wanneer je de kapel uit komt gelopen staat het direct aangegeven. Jots is een lunchzaak, maar wij drinken er alleen een kopje verse muntthee met honing. Het is er landelijk ingericht en prima te betreden met vieze schoenen :). We rusten even uit en wandelen dan terug richting huis.


Kwak!
We lopen links achterlangs Jots weer het veld in. Wederom nemen we een bruggetje over de Geleenbeek, nu niet van hout maar van steen. Via een grindpad lopen we richting het poortje om wederom langs de Geleenbeek te kunnen lopen. De zon schijnt prachtig op de beek en de eendjes hebben plezier. Heerlijk om zo te genieten van de natuur.


De Geleenbeek bestaat allang niet meer uit rechte waterstromen. Tegenwoordig slingert 'ie weer vrolijk tussen de mooie natuur die zich eromheen heeft ontwikkeld. Wij gaan snel terug om meer te ontdekken van deze veelzijdige beek.
Een uitgebreide wandeling is hier te vinden.
Liefs,
Ellis

Relax en geniet in Beeg!
We delen zelf graag onze leukste tips in Limburg. Maar het is net zo leuk om dit ook aan anderen te vragen zodat we zeker weten dat we echt niks leuks missen. Dat doen we middels de ‘insider tip’ rubriek, die regelmatig terug te vinden zal zijn op Liefs uit Limburg. Dit keer laten we Rachelle Philippen aan het woord: Rachelle PhilippenIs. Geboren in Sittard woont in Grevenbicht. Is Fotograaf @ Photo4fun.nl (eigen zaak) & 20 uur Medewerker Kwaliteit, Arbo & Milieu @ WML.
De Proeftip
Waar ga jij het liefst iets eten of drinken?"Restaurant P in Grevenbicht. Waarom? Omdat dit geen doorsnee restaurant is. Het wordt gerund door een team 'pensionado’s' (vandaar die P) zoals ze zelf zeggen. Gepensioneerden met een passie voor horeca en gezelligheid. En die passie en gezelligheid vind je zeker bij Restaurant P. Op een sfeervolle locatie met gezellige, goede bediening EN een goede keuken. En dat alles ook nog bij mij in de straat. Restaurant P is absoluut een bezoekje waard. Dat verwacht je niet in Grevenbicht he?" Aan de Greune Paol 45,Grevenbicht


De Doetip
Als je 1 activiteit mocht noemen: Wat doe je dan het liefst?"Dan blijf ik toch in Beeg (hoe ze Grevenbricht ook wel noemen).Ooit was Beeg bekend van 'de Wereldvrijgezellencongressen', maar tegenwoordig is 'Beeg' veel meer dan dat. Ik kan wel concluderen dat het een levendig dorp is met prachtige natuur. Mijn tip: maak een wandeling langs de Maas en steek eventueel nog even over naar onze Belgische buren met de voet/fietsveer. Strijk neer langs het water in het gras en geniet van een kleine picknick of eigen drankje. Met het zonnetje erbij, succes gegarandeerd!"


Ben jij ook een insider en deel je graag je beste tips? Stuur ons een mailtje info@liefsuitlimburg.nl

Dit doen wij het liefs(t) in februari
Er is veel te doen in Limburg en wij struinen met plezier deze activiteiten af. Maar er worden ook veel eenmalige feestjes, rommelmarkten, exposities, voorstellingen, beurzen, etc. georganiseerd en ook daar zijn wij altijd voor in. Natuurlijk delen we deze tips graag met jullie, doe er dus je voordeel mee. Dit wordt de maand van Valentijn (voor de liefhebbers, wij overigens niet echt) en voorbereidingen op de Vasteloavend. Maar er staan natuurlijk ook nog andere leuke activiteiten op de planning.Dit mag je niet missen in februari:
Closet Sale 10-2 | Maastricht
Geld aan het sparen (voor de Vasteloavend) maar toch zin om te shoppen? In het Studenthotel in Maastricht bieden deelnemers op zondag 10 februari hun vergeten vintage schatten, tweedehands verrassingen en bloedmooie miskopen aan. Ook met een kleine budget kun je jezelf hier in het nieuw steken. En dat alles onder het genot van een drankje en gezellige muziek. Check de facebookpagina voor meer informatie.
Rock & Roll dansen | Elsloo
Swing jezelf terug in de tijd met eens een andere sportieve activiteit. Iedere donderdag (31 januari trappen ze af) vanaf 21.00 uur in Zaal 'de Dikke Stein' in Elsloo kun je namelijk leren Rock & Roll dansen. Nog niet helemaal overtuigd? Ga met je danspartner eens vrijblijvend kijken tijdens de oefenavond. Bovendien zijn de eerste 3 lessen gratis! Meer info: ad.nijssen@home.nl.
Hart zagen 14-2 | Maastricht
Valentijnsdag, you love it or you hate it. Mocht je het leuk vinden om op deze dag in ieder geval iets creatiefs te doen, dan staat Goudsmid Renske de Veld voor je/jullie klaar. Ze organiseert namelijk een workshop sieraden maken; halve harten, hele harten, alleen of samen met je geliefde. De workshop duurt 3 uur en de kosten zijn 45 euro per persoon. In de pauze kun je smullen van een kopje koffie of thee en een stukje zelfgebakken valentijnstaart. Inschrijven kan via : renskedeveld@gmail.com.[caption id="attachment_2537" align="alignnone" width="1024"]

de Vasteloavend komt in zicht![/caption]
Friday Afternoon 15-2 | Heerlen
Warmdraaien voor de ‘vasteloavend’ en interessante contacten opdoen, een super goede combi wat ons betreft. Verschillende Limburgse artiesten zorgen tijdens deze editie van de netwerkborrel voor een echt carnavalesk sfeertje in de nr. 7ven in Heerlen. Ben jij ook een liefhebber? Zet deze dan zeker in je agenda. Koop je ticket op de website.
Leren schminken | Hulsberg
Wil je dit jaar opvallen door je mooie geschminkte gezicht tijdens de carnaval, of heb je kids die het prachtig vinden om omgetoverd te worden tot hun helden? Op verschillende data in februari wordt een workshop schminken gegeven in Hulsberg. Koffie, thee en materialen zijn bij de prijs inbegrepen én tijdens de workshop krijg je 10% korting op de producten van Grimas. Kosten bedragen 37,74 euro en inschrijven kan via de site van de VVV.Maak er een creatieve en swingende maand februari van (dan doen wij dat ook)!Liefs,Fleur & Ellis

Bewonderen en opdoffen in het Museum van de Vrouw
We vonden het weer eens tijd voor een gezamenlijk uitje. Deze keer bezochten we een museum, maar wel met een toepasselijk thema. Bovendien stond ons hier nog een aangename verassing te wachten. We namen een kijkje in het ‘Museum van de Vrouw’ in Echt.
Cultuurhuis
Het museum, gevestigd in het onlangs gerestaureerde Cultuurhuis, is gestart met een nieuwe tentoonstelling: #Modegek. Hierin komen de modetrends van 150 jaar westerse modegeschiedenis voorbij. En dan geen extravagante haute couture, maar kleding en accessoires die veelal gedragen werden door vrouwen uit onze regio. Kortom, onze interesse is gewekt.Aangekomen bij het Cultuurhuis, zijn we meteen aangenaam verrast. Het is een prachtig gebouw met voor de ingang, niet te missen, een kunstwerk van 3 dames. We zijn dus aan het goede adres.[caption id="attachment_2401" align="alignnone" width="1024"]

Kunstwerk bij de ingang van het museum[/caption]
De tentoonstelling
Eenmaal binnen valt ons op dat er een groot contrast is tussen de statige uitstraling aan de buitenkant en het nieuwe, moderne interieur. Ook de creativiteit is hier meteen voelbaar. Boven ons hoofd zien we al verschillende witte jurkjes met veren bungelen. We wachten op onze contactpersoon Tony en haasten ons naar de tweede verdieping, waar de tentoonstelling op ons wacht.Tony legt ons kort uit dat we ons gaan wanen in de modegeschiedenis van de vrouw vanaf 1850 tot nu. Gemiddeld besteden bezoekers hier 1 tot 1,5 uur en niet alleen vrouwen, ook mannen komen geregeld een kijkje nemen. Bovendien zijn aan de tentoonstellingook diverse lezingen en workshops gekoppeld binnen het thema, dat 1 jaar te zien zal zijn. Leuk feitje: rondleidingen worden op verzoek zowel in het Nederlands als in het dialect gegeven.Tony liet ons alleen en we begonnen aan onze ‘tijdreis’ door de modegeschiedenis.[caption id="attachment_2411" align="alignnone" width="1024"]

Uitleg tentoonstelling #Modegek[/caption][caption id="attachment_2406" align="alignnone" width="1024"]

Outfit met bloemenhoed[/caption]
Aangename verrassing
Ongeveer halverwege kwamen we Tony weer tegen. Hij wees ons op een activiteit in de tentoonstelling die we aan het einde zouden treffen. Toen we hoorden wat dit was, namelijk een verkleedrek met aangrenzende rode loper (!) twijfelden we geen moment, hier moesten we heen. In ons enthousiasme vergaten we dat we pas halverwege waren en namen dus een ‘shortcut’.Na ons, inclusief ‘billenkussen’, te hebben opgedoft en een mini fotoshoot te hebben gehouden (zie voor het ultieme shot de hoofdfoto), trokken we alles weer uit en liepen terug naar waar we gebleven waren. (Er is trouwens ook een rek met kinderkleding van door de jaren en een speelhoekje).[caption id="attachment_2404" align="alignnone" width="1024"]

Roaring Twenties bekijken[/caption][caption id="attachment_2414" align="alignnone" width="1024"]

Accessoires uit de tijd van Elvis[/caption]
Inspritatiebronnen
We kwamen langs outfits en accessoires geïnspireerd op o.a. Coco Chanel, Elvis Presley, Twiggy en zelfs Britney Spears. Ook is er een heus naaiatelier ingericht.[caption id="attachment_2408" align="alignnone" width="1024"]

Mode iconen[/caption][caption id="attachment_2413" align="alignnone" width="1024"]

Naaiatelier[/caption]
Vleugje carnaval
Bovendien kwamen we her en der carnaval-achtige ontwerpen tegen. Deze bleken van Tilly Zegers te zijn, die deze kostuums speciaal voor deze tentoonstelling heeft gemaakt. Tilly is o.a. bekend van haar kleurrijke ontwerpen voor Karin Bloemen.[caption id="attachment_2417" align="alignnone" width="1024"]

Kostuums van Tilly Zegers[/caption]
Laatste stop
Vrij onverwacht kwamen we even later aan bij de laatste ‘stop’, namelijk mode anno 2019. Hier kregen we een boodschap mee. Wat deze precies inhoudt? Dat moet je zelf maar gaan ontdekken;). Je kunt na afloop trouwens ook nog een Limburgse lekkernij eten met een drankje erbij in het vernieuwde café, of een van de andere tentoonstellingen bekijken.[caption id="attachment_2400" align="alignnone" width="1176"]

Het museumcafé[/caption]Museum van de VrouwPlats 16101 AP EchtLiefs,Fleur & Ellis

Brr.. tijd voor Chocomelk! Dit zijn de lekkerste plekjes
De eerste sneeuwvlokken zijn gevallen, het is winter in het land. Heerlijk met die helder blauwe lucht en zon aan de horizon. Echt genieten. Goed inpakken zodat je geen kou vat en hophop, erop uit. De weilanden, plaatselijke vijvers en plassen zijn bevroren, net zoals je handen. Niks lekkerders om jezelf, na een heerlijke wandeling door het Limburgse land, op te warmen met een goede mok warme chocomelk met of zonder slagroom.Gelukkig zijn er genoeg leuke zaakjes in Limburg met de lekkerste warme chocomelk. Hierbij onze favorieten plekjes voor je op een rijtje:- Milk and Cookiesis het koffiecafé van Venlo. De plek voor je dagelijkse kopje energie die bereidt zal worden door een ervaren barista. Maar er is meer. Ze serveren bijzondere kopjes thee, smoothies, gebak, ontbijt, lunch en natuurlijk een lekkere warme chocomelk met echte chocola.Openingstijden: ma t/m vrij 8:00 - 17:30uur, za-zo 9:00 - 17:30uur- Darqkun je vinden onder de prachtige boogjes in het centrum van Maastricht. Een koffiezaak met heerlijke lekkernijen en chocomelk! Voor ieder wat wils hier, aangezien je mag kiezen uit een wit, melk of puur bakkie. Heerlijke chocolade, gemaakt in het atelier van chocolatier Ralph Hagen. Raak je niet uitgesnoept? Dan is het ook mogelijk om wat lekkernijen te kopen voor thuis.Openingstijden: di t/m za 9:00 - 18:00uur, zo 11:00 - 17:00uur[caption id="attachment_2485" align="alignnone" width="1600"]

Darq![/caption]- Burgemeester Quicx coffee & more in Valkenburg heeft nog niet zo heel lang haar deuren open. De oude kasteelhoeve is prachtig opgeknapt en fungeert als de huiskamer van het bekendeChâteau St. Gerlach. Bij deze burgemeester ben je gewoon welkom met vieze wandelschoenen en kun je neerploffen bij de warme haard. Hier geniet je van een heerlijke warme chocomelk met misschien wel iets lekkers van de menukaart. Je kunt hier ook binnen wippen voor een choco-to-go.Openingstijden: dagelijks van 10:00 - 18:00uur- Antje van de Statie in Weert hebben we al eens eerder genoemd in een van onze blogs. Lees het hier. We dronken hier een bijzondere warme choco, namelijk eentje die we zelf mochten maken. We kregen een kop warme melk en kozen beide voor de pure variant. De snippers chocolade voegden we zelf toe aan de warme melk. Een paar keer goed roeren en onze hot chocolate was klaar!Openingstijden: Woe t/m zo 10:00 - 22:00uur. Maandag en dinsdag gesloten.[caption id="attachment_2476" align="alignnone" width="1176"]

Dat moest live vastgelegd worden natuurlijk![/caption]- Bij PAULS, ook wel bekend alsPauls Ijsboerderij in Wijlre is niet alleen een fijne plek om naartoe te gaan in de zomer voor een ijsje, ook in de winter kun je hier heerlijk vertoeven. Dan is het de perfecte spotvoor een verrukkelijke warme chocomelk. Probeer ook eens de high tea van Paul, je mag ons later bedanken.Openingstijden: wo t/m vrij 12:00-18:00uur, za t/m zo 11:00-19:00uur- Puur Toeval in Ophoven net over de grens in België serveert van die warme chocomelk die je op de foto MOET zetten. Zo eentje waar je je altijd van afvraagt hoe je het gedronken krijgt zonder knoeien. Je hebt hier zelf de regie in handen, want ze hebben 'build your own hot drinks'. Succes gegarandeerd.Openingstijden: ma t/m zo 10:00 - 20:00uur. Dinsdag gesloten.Smakelijk en geniet van de kou!Liefs,Fleur&Ellis

Bourgondisch en kunstzinnig genieten
We delen zelf graag onze leukste tips in Limburg. Maar het is net zo leuk om dit ook aan anderen te vragen zodat we zeker weten dat we echt niks leuks missen. Dat doen we middels de ‘insider tip’ rubriek, die regelmatig terug te vinden zal zijn op Liefs uit Limburg. Dit keer laten we Joop Wolters aan het woord:Joop WoltersIs 36 jaarGeboren in LimbrichtWoont in EchtIs energiemaker, moderator, trainer EN ondernemer bij Plek C
De Proeftip
Waar ga jij het liefst iets eten of drinken?"Ik ga graag naar Tapperie de Gats op de Markt in Sittard. Een combinatie van Limburgse gastvrijheid, heerlijk eten met een vleugje “van vreuger”. Bovendien is er voldoende keuze uit de meest bijzondere speciaal biertjes. Ik geniet van de ketel op tafel, de sla zoals oma die ook maakte en het heerlijke malse vlees. Een aanrader voor iedereen die houdt van een heerlijk bord eten. Niet sterren-chique, maar wat mij betreft wel sterren-waardig".
Markt 20, Sittard
Wij maakten eerder een stadswandeling door Sittard. Bekijk het hier.
[caption id="attachment_1329" align="alignnone" width="785"]

De Gats[/caption]
De Doetip
Als je 1 activiteit mocht noemen: Wat doe je dan het liefst?"Dan is dat ThijsArt in Susteren. Een kleine galerie waar Thijs je persoonlijk ontvangt voor een heerlijke kop koffie, gepersonaliseerde kunst op maat, toffe cadeau-items en workshops. De workshop “tapasplanken schilderen” staat garant voor plezier, creativiteit en een toffe avond met vrienden of collega’s. Ik ben fan van zijn werk en ik volg hem met veel plezier op Facebook en Instagram".Feurthstraat 18, Susteren
[caption id="attachment_2510" align="alignnone" width="1176"]

Thijs met een van zijn kunstwerken[/caption]Ben jij ook een insider en deel je graag je beste tips? Stuur ons een mailtje: info@liefsuitlimburg.nl

Dit doen wij het liefs(t) in januari
Er is veel te doen in Limburg en wij struinen met plezier deze activiteiten af. Maar er worden ook veel eenmalige feestjes, rommelmarkten, exposities, voorstellingen, beurzen, etc. georganiseerd en ook daar zijn wij altijd voor in. Natuurlijk delen we deze tips graag met jullie, doe er dus je voordeel mee.Dit willen wij niet missen in januari:Zèn op Zondag Yin Yoga op 13 januari | WeertYoga op zondag, heerlijk toch. Lekker ontspannen je week afsluiten. Een beetje ontspanning doet ons altijd goed en er is geen betere manier om dat te doen dan met yoga. Yogamassage Weert organiseert op 13 januari Zèn op zondag met Yin yoga, de tegenhanger van de dynamische Yang yoga. Deze vorm van yoga richt zich op het bindweefsel en op ontspanning. Ervaring met yoga is niet nodig. De kosten zijn 10 euro per persoon. Aanmelden via info@yogamassageweert.nlBeer best friends op 19 januari | RoermondBier drinken met je beste vrienden. Beter gaat het niet worden. Tenminste, dat vinden wij! Jill Murphy's in Roermond organiseert deze avond. Een waarbij het proeven van speciaal biertjes met beste vrienden centraal staat. De chef duikt de keuken in voor heerlijke bier en food combinaties. Je kunt erbij zijn voor € 27,50 p.p.Reserveren en meer informatieZweit veur leid op 20 januari | MaastrichtDe maand januari staat in het teken van goede voornemens, gezond eten en lekker bewegen. Op 20 januari kun je je conditie testen tijdens Zweit veur leid. Dit jaar is een speciale versie, want de run bestaat 25 jaar. Je loopt door de binnenstad van Maastricht en loopt voor het goede doel. De afstand kun je zelf kiezen (3, 6, 9 of 12km). Wij lopen in ieder geval mee, net zoals ieder jaar. Tot aan de startlijn!Lees hier voor meer informatieRewind op 25 januari | MaastrichtWe love R&B en HipHop! We hebben de feestjes van Rewind dan ook al meerdere keren bezocht. Echt een feest, van begin tot eind. Zoals zij zelf zeggen "spoelen we terug naar de hits van toen en fast forwarden naar de hits van nu". Dit keer in de muziekgieterij. Er zijn nog kaarten, ben er snel bij, want het is altijd zo uitverkocht.Klik hier voor je ticketsStormbaan in het zwembad op 27 januari | VaalsBij Landal hoog Vaals kun je uittesten in hoeveel tijd je de stormbaan op water kunt trotseren. Lachen, gieren, brullen lijkt ons dat. Iedere zondag van 14.00 - 19.00 kun je gaan proberen. Een normaal entreeticket is voldoende.Meer informatie is hier te vindenHave fun in januari!Liefs,Fleur & Ellis

Op ontdekking in de kelders van Thiessen Wijnkoopers
Op een avond in december stond er een uitje op de planning voor de medewerkers van mijn vaste job. Wat we gingen doen was nog geheim (ok ok, ik wist het stiekem al een beetje). In de namiddag van onze werkdag werd het officieel onthuld: we gingen wijnproeven bijThiessen Wijnkoopersin de binnenstad van Maastricht. Hier had ik zin in. Ik was wel vaker in de winkel van het pand geweest maar nog nooit in de wijnkelders, tot nu.
Ontstaan
In 1717 begon koopman Guillaume Thyssen zijn wijnhandel in hartje Maastricht. Dit was het begin van de bijzondere geschiedenis van Thiessen. Nu, meer dan driehonderd jaar later, is dit pand nog veel meer dan een wijnhandel.
Wijnkelders
Na binnenkomst bij de algemene entrée, werden we meteen geleid naar een opengeklapt luik, naast de winkel, dat uitkwam in de wijnkelders. Ik was heel benieuwd wat ik ging aantreffen. De eerste ruimte die we via een trap naar beneden inliepen bleek een super sfeervolle locatie onder halve bogen. Er stonden diverse hoge tafeltjesmet water en verschillendesoorten kaas & worst. De eerste wijn (cremant, een mousserende wijn) werd ondertussen uitgedeeld in champagneflutes.[caption id="attachment_2268" align="alignnone" width="1024"]

Ingang wijnkelders[/caption][caption id="attachment_2252" align="alignnone" width="1024"]

Eerste kelder[/caption][caption id="attachment_2200" align="alignnone" width="1024"]

Glaasje bubbels[/caption]We kregen een uitgebreide uitleg over het wijnhuis en de wijze waarop de wijn die wij in onze handen hadden wordt gemaakt. Na wat proeven en kletsen kregen we allemaal een glas droge witte wijn en liepen door naar de volgende kelder. Deze stond in het midden vol met vaten en aan de zijkanten lagen wel honderden flessen. We kregen uitleg over het bottelen en bewaren van wijn.[caption id="attachment_2278" align="alignnone" width="1024"]

Wit wijntje proeven[/caption][caption id="attachment_2259" align="alignnone" width="1024"]

Honderden wijnflessen tussen de vaten[/caption]De oudste kelder dateert uit de 14e eeuw en maakte ooit deel uit van de Maastrichtse vestingwerken. Eeuwenlang al zijn deze koele kelders de perfecte plek voor wijnopslag.
Schatkamer
Door de eeuwen heen werden heel wat bijzondere, unieke flessen verzameld. Die worden bewaard in een speciaal gedeelte van de historische stadswijnkelders: het schatkamertje. Ook hier mochten we even spieken. Maak je geen illusies, de flessen zitten achter slot en grendel dus (stiekem) proeven zit er echt niet in.
Rode wijn
Na ons bezoek aan de schatkamer liepen we langzaam terug naar de eerste kelder. We hadden ons glas witte wijn inmiddels leeg dus nu restte ons nog: juist, een rood wijntje. We kregen een glas Matsu, de middelste variant. Deze wijn kende ik al, deze heeft een heerlijke volle smaak en is herkenbaar aan het etiket waar een mannenhoofd opstaat. Er zijn 3 varianten, afhankelijk van de leeftijd van de wijnranken (jong-gemiddeld-oud). Een leuke fles om te geven maar zeker ook om zelf te proeven.Na de proeverij werden wij nog getrakteerd op een diner, boven in een mooie andere zaal van Thiessen. Mocht je nog op zoek zijn naar een mooie locatie/ leuke activiteit om te doen met een groep? Dan zou ik zeker eens hier kijken.Liefs,Fleur

Kneuterig ommetje Mesch
Het was regenachtig, maar dat mocht de pret echt niet drukken. Samen met mijn hardloopmaatjes ging ik een ommetje maken, door Mesch wel te verstaan. Normaal gesproken doen we dit dus niet wandelend, maar rennen we samen op de Atletiekbaan. We vonden deze wandeling een mooi alternatief voor onze 'nieuwsjaarsborrel'. Daarvoor reisden we dus af naar Mesch. Eerst een hapje en daarna een ommetje. Het was een avontuur, ik vertel je waarom.
Mesch
Waarom Mesch? Het is niet mega ver rijden vanaf Maastricht, waar we alle vier wonen, en we waren er nog nooit geweest. In ieder geval niet bewust. Daarnaast heeft Mesch iets speciaals. Het is namelijk het zuidelijkste kerkdorp van Nederland en ligt aan het riviertje de Voer. In het Limburgs zeggen we trouwens 'Misj'. We zochten een wandelroute uit en een plaats om onze buiken te vullen en gingen op pad.[caption id="attachment_2289" align="alignnone" width="1176"]

Mesch![/caption]
't Piepke
Een plek om wat te eten was nog best lastig in Mesch. Het is echt een piepklein dorp, dus de horecagelegenheden zijn op één hand te tellen. We kozen voor Café 't Piepke. Een nostalgische plek met geborduurde gordijntjes, houten tafels en stoelen, tegels op de grond, oude muziek uit de speakers en typische café lunchgerechten. Denk aan uiensoep, broodjes en salades. We gingen voor het 12-uurtje, wat een dagsoepje was met twee boterhammen naar keuze. Wij hebben ons hier echt kostelijk vermaakt, door de inrichting, de lieve bediening en de totale ambiance. Je gaat zomaar 30 jaar terug in de tijd.[caption id="attachment_2296" align="alignnone" width="1176"]

Ingang van Café 't Piepke[/caption][caption id="attachment_2294" align="alignnone" width="1176"]

Nostalgisch interieur[/caption][caption id="attachment_2297" align="alignnone" width="1176"]

Tomatensoep met een boterham kaas en kroket[/caption]
Terrein verkennen
We hadden via internet een wandelroute gevonden: het ommetje door Mesch. Er waren twee mogelijkheden, namelijk een wandeling van 4 km en een van 7,5 km. We hadden goed gegeten en zin om een flink stuk te lopen, het werd dus de lange route. Voor het geval je deze route ook gaat lopen, lees je goed in, print de route uit, download hem op je telefoon, etcetc. Met alleen de uitleg op de website is het namelijk lastig om de route te volgen. We zijn daardoor regelmatig verkeerd gelopen (en hebben stil gestaan), waardoor de langste route niet 7,5 km was, maar 5,5 km.[caption id="attachment_2293" align="alignnone" width="1176"]

Starten bij het oudste kerkje van Nederland[/caption][caption id="attachment_2305" align="alignnone" width="1176"]

Over de Voer[/caption][caption id="attachment_2306" align="alignnone" width="1176"]

Richting het mooie uitzicht[/caption]
Hoogtepunt
Ook al was de wandeling niet mega lang en het weer niet heel erg goed, we hebben echt genoten. Tussen de miezer en het zoeken naar de route zagen we dassen kuilen, prachtige vergezichten, een insectenhotel, wijngaarden, plukvelden (helaas niet in bloei natuurlijk) en een uitkijkpunt waar ik mijn hoogtevrees heb overwonnen -ahum-.Deze route is dus uitermate geschikt voor avonturiers en zeker ook voor mensen die houden van hoogtemeters maken. Want voor dit alles moet je wel wat over hebben natuurlijk. Maar dan heb je ook echt wat.[caption id="attachment_2300" align="alignnone" width="1176"]

Mooi uitzicht[/caption][caption id="attachment_2292" align="alignnone" width="1176"]

Insectenhotel[/caption][caption id="attachment_2291" align="alignnone" width="1176"]

Kijken of de das thuis is[/caption][caption id="attachment_2299" align="alignnone" width="1176"]

Richting het plukveld[/caption]Het was een heerlijke middag, met nostalgie, activiteit en heel veel humor. Voor mij een perfect uitje.Thnx Runbuddies :)Liefs,EllisPS: Hier nog een aantal kiekjes als bewijs ;)[caption id="attachment_2303" align="alignnone" width="1176"]

Met hoogtevrees[/caption][caption id="attachment_2304" align="alignnone" width="1176"]

Niet zo hoog.. maar toch[/caption]

Bie de Burgemeister van Geleen op de koffie
Ooit woonde in dit pand Burgemeester Smeets van Geleen, nu kun je er iets eten en drinken. Ik ken dit pand vanuit mijn jeugd als kroeg, een bruin café met van die gehaakte gordijntjes. Wij kwamen hier nooit, het was dan ook meer een kroeg voor de harde kern (lees: de goede drinkers ;)). Vandaag de dag zie je daar niets meer van. Sterker nog 'Bie de Burgemeister' is een super hippe plek. Ik had er al veel over gehoord en als 'oud-Geleense' moest ik dit zeker geprobeerd hebben.Ik schreef eerder een blog over Restaurant Battice in Geleen. Nieuwsgierig? Lees hier
Verbouwing
Dit pand stamt uit 1920. Toenmalig Burgemeester Smeets bouwde hij hier zijn woonhuis op eigen grond. Vele jaren later heeft hier kroeg, met feestzaal, Canisius gelegen. In 2016 werd het volledig vernieuwd en in 2017 opende hier de nieuwe eet- en drinkgelegenheid 'Bie de Burgemeister'. De feestzaal werd omgetoverd tot een keuken met een aantal zitplekken en de kroeg werd een gezellig restaurant. Overal in het pand vind je een verwijzing naar een Burgemeester.[caption id="attachment_2243" align="alignnone" width="1176"]

Van buiten ziet het er ook al heel leuk uit[/caption][caption id="attachment_2241" align="alignnone" width="1176"]

Oude foto's aan de muur[/caption]
Lunchtijd
Mijn ouders wonen in Oud-Geleen, dus het leek me op vrijdagmiddag een goed idee om samen naar deze plek te lopen en er te lunchen. Het ligt midden in het dorp op het Wilhelminaplein en is echt niet te missen. Er zijn redelijk wat tafeltjes bezet wanneer wij Bie de Burgemeister bezoeken, maar kunnen nog in een bijkamer plaatsnemen. We lezen rustig de menukaart door, onder genot van een kopje thee, om te kijken waar we zin in hebben. De menukaart is 'De Gezèt van Bie de Burgemeister' (voor de niet Limbo's: Gezèt = krant), erg grappig gedaan.[caption id="attachment_2242" align="alignnone" width="1176"]

Menukaart[/caption]
En de keuze viel op...
Mijn moeder koos voor een uiensoep. Het viel op dat, waar normaal het brood met kaas in de soep ligt, het bij deze soep ernaast ligt. Handig met soppen. Mijn vader ging voor de uitsmijter ham en kaas plus extra spek. Ik ging voor de salade geitenkaas met spek. Een goed gevulde salade met warme geitenkaas en walnoten. En ook nog een paar stukken brood erbij, echt heerlijk.[caption id="attachment_2244" align="alignnone" width="1176"]

Uiensoep[/caption][caption id="attachment_2245" align="alignnone" width="1176"]

Uitsmijter met extra spek[/caption][caption id="attachment_2238" align="alignnone" width="1176"]

Geitenkaas salade[/caption]Wij kwamen voor de lunch, maar deze plek leent zich ook goed voor een borrel (jaaa, ze hebben een borrelkaart!), diner of gewoon een kop koffie met een stuk vlaai. Het is een grote zaak, maar door de verschillende kamers en de jungle-achtige, hippe inrichting merk je daar helemaal niets van. Het voelt juist knus en gezellig. Wanneer je Bie de Burgemeister bezoekt, loop dan vooral even rond en ga kijken in de verschillende kamers. Sla vooral de 'serre' of keuken niet over, die zijn absoluut een bezoekje waard.Pastoor Vonckenstraat 2GeleenLiefs,Ellis& de groetjes van de Burgemeester ;)
