Vastelaovend favoriet: Sjoes!

Eten & drinken
Door
Fleur
31/1/22
Vastelaovend favoriet: Sjoes!

Wij hebben dry January geskipped om ons langzaam voor te bereiden op het feest van het jaar: vastelaovend! ZIN IN! Deze 3 heerlijke dagen draaien bij ons om ‘pekskes’, vrienden, hossen en sjoes! Huh? Dit zal natuurlijk niet voor iedereen gelden, maar voor ons hoort een ‘sjoeske’ (of behoorlijk wat eigenlijk) absoluut tot de eerste levensbehoeften tijdens carnaval. We duiken graag eens wat dieper in dit zuidelijke drankje.

Oorsprong

De mix van pils en oud bruin bier komt vooral in Limburg en Brabant voor. Niet te verwarren met half-om overigens, maar daar kom ik zo op terug. Ook net over de grens in Belgisch Limburg en in het Duitse Rijnland kun je gerust een sjoes bestellen trouwens. De naam is afkomstig van het Duitse woord Schuß, oftewel scheut. Vrij logisch, gezien er een scheut oud bruin bij het pilsje wordt geschonken.

Sjoes vs half-om

Wat maakt nu eigenlijk het verschil tussen een sjoes en een half-om (ook wel ‘haaf um’ in het Maastrichts dialect)? Beide zijn toch een mix van pils en oud bruin? Dat klopt in principe helemaal, het zit hem echter in de verhoudingen. Officieel gezien zit er in een sjoes ¼ oud bruin en in een half-om precies de helft (vandaar vanzelfsprekend deze naam).  Maar eerlijk is eerlijk, vooral tijdens carnaval kunnen de verhoudingen nog wel eens íets afwijken in alle drukte. Gelukkig proef je dat na een paar uurtjes niet meer zo goed haha.

Proosten met sjoes all day long

Dröpke

3 dagen lang alleen maar sjoes of pils drinken is natuurlijk vrij eentonig. Daarom hebben de meeste vierders nog een sterker borreltje in hun binnenzak mee. Schrobbelèr, Els la Vera en Afpelkorn zijn veel voorkomende varianten. Ik ben al jaren trouw aan deze laatste. Misschien niet superverstandig maar toch heerlijk voor de afwisseling. En food is everything natuurlijk. Zonder een goede bodem ben je nergens.

Kies & weurs

Zoals ik al zei mag geen maaltijd worden overgeslagen tijdens dit ‘kloekfestijn’. Anders ga je het einde van dag 3 waarschijnlijk niet halen. Een andere handige traditie (in Maastricht) is het meenemen van zakjes met blokjes kaas (kies) en worst (weurs), om tussendoor te snacken. Het water loopt me alweer in de mond.

Wat zijn jullie vastelaovend tradities? Zien we jullie in het zuiden?

Vastelaovend same!

Liefs,

Fleur

Deel dit bericht
Fleur
No items found.

Vastelaovend favoriet: Sjoes!

Eten & drinken
Fleur
31/1/22

Wij hebben dry January geskipped om ons langzaam voor te bereiden op het feest van het jaar: vastelaovend! ZIN IN! Deze 3 heerlijke dagen draaien bij ons om ‘pekskes’, vrienden, hossen en sjoes! Huh? Dit zal natuurlijk niet voor iedereen gelden, maar voor ons hoort een ‘sjoeske’ (of behoorlijk wat eigenlijk) absoluut tot de eerste levensbehoeften tijdens carnaval. We duiken graag eens wat dieper in dit zuidelijke drankje.

Oorsprong

De mix van pils en oud bruin bier komt vooral in Limburg en Brabant voor. Niet te verwarren met half-om overigens, maar daar kom ik zo op terug. Ook net over de grens in Belgisch Limburg en in het Duitse Rijnland kun je gerust een sjoes bestellen trouwens. De naam is afkomstig van het Duitse woord Schuß, oftewel scheut. Vrij logisch, gezien er een scheut oud bruin bij het pilsje wordt geschonken.

Sjoes vs half-om

Wat maakt nu eigenlijk het verschil tussen een sjoes en een half-om (ook wel ‘haaf um’ in het Maastrichts dialect)? Beide zijn toch een mix van pils en oud bruin? Dat klopt in principe helemaal, het zit hem echter in de verhoudingen. Officieel gezien zit er in een sjoes ¼ oud bruin en in een half-om precies de helft (vandaar vanzelfsprekend deze naam).  Maar eerlijk is eerlijk, vooral tijdens carnaval kunnen de verhoudingen nog wel eens íets afwijken in alle drukte. Gelukkig proef je dat na een paar uurtjes niet meer zo goed haha.

Proosten met sjoes all day long

Dröpke

3 dagen lang alleen maar sjoes of pils drinken is natuurlijk vrij eentonig. Daarom hebben de meeste vierders nog een sterker borreltje in hun binnenzak mee. Schrobbelèr, Els la Vera en Afpelkorn zijn veel voorkomende varianten. Ik ben al jaren trouw aan deze laatste. Misschien niet superverstandig maar toch heerlijk voor de afwisseling. En food is everything natuurlijk. Zonder een goede bodem ben je nergens.

Kies & weurs

Zoals ik al zei mag geen maaltijd worden overgeslagen tijdens dit ‘kloekfestijn’. Anders ga je het einde van dag 3 waarschijnlijk niet halen. Een andere handige traditie (in Maastricht) is het meenemen van zakjes met blokjes kaas (kies) en worst (weurs), om tussendoor te snacken. Het water loopt me alweer in de mond.

Wat zijn jullie vastelaovend tradities? Zien we jullie in het zuiden?

Vastelaovend same!

Liefs,

Fleur

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je als eerste weten waar we uithangen? Laat hier je mailadres achter.

Door je in te schrijven blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom liefs uit limburg. We gebruiken jouw e-mailadres enkel voor deze doeleinden.
Bedankt! Je bent ingeschreven...
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Door je in te schrijven blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom liefs uit limburg. We gebruiken jouw e-mailadres enkel voor deze doeleinden.
Bedankt! Je bent ingeschreven...
Oops! Something went wrong while submitting the form.
© 2024 Liefs uit Limburg. Alle rechten voorbehouden.
Website door Hive Collective