Limburgse asperges steken bij de Poshoof
Wij zijn dol op vrijwel alles dat van Limburgse bodem komt, waaronder het witte (en groene!) goud: asperges. De uitnodiging van Marloe van de Poshoof in Maastricht klonk ons dan ook als muziek in de oren. Het weer zat een beetje tegen, maar dat maakte de ervaring niet minder smakelijk. Spoiler alert: deze asperges zijn uniek. We nemen jullie mee, het veld op!
De Poshoof
Wij waren al heel vaak langs dit mooie bedrijf gewandeld, toen we beiden nog om de hoek woonden. Dat maakte het extra leuk om nu daadwerkelijk naar binnen te gaan. Marloe onthaalt ons enthousiast in de winkel waar de asperges en alle mooie bijproducten ons al toelachen. De Poshoof levert asperges aan een aantal restaurants, markten en particulieren. Marloe vertelt dat zij en haar man dit bedrijf al meer dan 20 jaar runnen. Het is een biologisch-dynamisch landbouwbedrijf. Dat betekent dat ze niet werken met mogelijk milieubelastende middelen en methoden. Naast asperges, wat natuurlijk een seizoensgebonden product is, verbouwen zij o.a. ook aardappelen en uien. Naast de winkel voor particulieren, kun je in een deel van de boerderij ook logeren(B&B Cour 8)!
Het echte werk
Marloe stelt ons voor aan haar man Raymond. Hij heeft zijn overall al aan en neemt ons mee naar zijn Jeep. We gaan het proces van dichtbij bekijken. We crossen door het veld en stoppen bij langwerpige heuvels met een wit folie erover. We zien ze al uitsteken! De folie dient voor het regelen van de temperatuur en Raymond vertelt ons dat zowel de witte als de groene asperge uit hetzelfde plantje groeit. De witte onder de grond en de groene boven de grond. Nooit geweten! Bovendien wijst hij ons op de unieke smaak van hun asperges, die simpelweg komt door de grond waarop ze geteeld worden. Op deze plek, overigens het oudste landbouwgebied van Nederland, ligt lössgrond. En dat is eigenlijk allesbehalve ‘simpel’. Het telen wordt bemoeilijkt door de vastheid van de grond, maar de smaak van de groenten is zoeter. Het seizoen valt daardoor wat later. Bovendien heeft het weer veel invloed. Wij kwamen in een regenachtige periode en dat is natuurlijk voor niemand fijn. Respect voor deze boeren!
Meer leuke weetjes
- De meeste asperges worden op zandgrond geteeld
- Asperges kunnen wel 10 cm (!) per dag groeien
- Witte asperges laten zich het beste vochtig en koel bewaren (in het donker)
- Een aspergeplant kan wel 10+ jaren asperges produceren
- De asperges van de Poshoof heten ‘deWitte’, dit was de bijnaam van de opa van Raymond
Sorteren en koelen
Als de asperges van het land komen worden ze eerst gesorteerd. Dit gebeurt door een speciale machine met een lopende band die foto’s maakt van elke individuele groenten. Ze worden ‘beoordeeld’ op diverse uiterlijke kenmerken zoals dikte, kleur en kromheid. Per soort worden ze met de hand gesorteerd en in kratjes gelegd. De prijs is afhankelijk van de klasse. Maar de smaak van alle klassen is gelijk. Het oog wil ook wat zullen we maar zeggen.
Na het sorteren gaan de asperges de koeling in. Voordat ze worden gekocht kunnen de witte asperges op verzoek worden geschild, uiteraard gebeurt dit met een speciale machine. Die willen we thuis ook wel!
Taste test
We krijgen ieder een flinke portie groene en witte asperges mee naar huis. “Je kunt niets schrijven over ons product als je het niet geproefd hebt”, zegt Marloe. Nou dat hebben we, en ze hebben geen woord teveel gezegd. Deze asperges zijn wat ons betreft ‘Limburg finest’.
Wil je het zelf ervaren? In de maanden mei en juni verzorgt Raymond op verzoek voor groepen ook Aspergerondleidingen en -proeverijen. Of je gaat langs in de winkel nu het nog kan. Tot 24 juni worden de asperges geteeld. Koop lekker lokaal! Je proeft gegarandeerd het verschil ;). En anders kun je volgend jaar natuurlijk weer terecht.
De Poshoof
Postbaan 8
Maastricht
Liefs,
Fleur & Ellis
Huisgemaakte tapas om te delen met vrienden
La Barraca is een tapas restaurant in de Rechtstraat (Wyck) Maastricht. Geniet samen van onze huisgemaakte mediterraanse tapas.
Limburgse asperges steken bij de Poshoof
Wij zijn dol op vrijwel alles dat van Limburgse bodem komt, waaronder het witte (en groene!) goud: asperges. De uitnodiging van Marloe van de Poshoof in Maastricht klonk ons dan ook als muziek in de oren. Het weer zat een beetje tegen, maar dat maakte de ervaring niet minder smakelijk. Spoiler alert: deze asperges zijn uniek. We nemen jullie mee, het veld op!
De Poshoof
Wij waren al heel vaak langs dit mooie bedrijf gewandeld, toen we beiden nog om de hoek woonden. Dat maakte het extra leuk om nu daadwerkelijk naar binnen te gaan. Marloe onthaalt ons enthousiast in de winkel waar de asperges en alle mooie bijproducten ons al toelachen. De Poshoof levert asperges aan een aantal restaurants, markten en particulieren. Marloe vertelt dat zij en haar man dit bedrijf al meer dan 20 jaar runnen. Het is een biologisch-dynamisch landbouwbedrijf. Dat betekent dat ze niet werken met mogelijk milieubelastende middelen en methoden. Naast asperges, wat natuurlijk een seizoensgebonden product is, verbouwen zij o.a. ook aardappelen en uien. Naast de winkel voor particulieren, kun je in een deel van de boerderij ook logeren(B&B Cour 8)!
Het echte werk
Marloe stelt ons voor aan haar man Raymond. Hij heeft zijn overall al aan en neemt ons mee naar zijn Jeep. We gaan het proces van dichtbij bekijken. We crossen door het veld en stoppen bij langwerpige heuvels met een wit folie erover. We zien ze al uitsteken! De folie dient voor het regelen van de temperatuur en Raymond vertelt ons dat zowel de witte als de groene asperge uit hetzelfde plantje groeit. De witte onder de grond en de groene boven de grond. Nooit geweten! Bovendien wijst hij ons op de unieke smaak van hun asperges, die simpelweg komt door de grond waarop ze geteeld worden. Op deze plek, overigens het oudste landbouwgebied van Nederland, ligt lössgrond. En dat is eigenlijk allesbehalve ‘simpel’. Het telen wordt bemoeilijkt door de vastheid van de grond, maar de smaak van de groenten is zoeter. Het seizoen valt daardoor wat later. Bovendien heeft het weer veel invloed. Wij kwamen in een regenachtige periode en dat is natuurlijk voor niemand fijn. Respect voor deze boeren!
Meer leuke weetjes
- De meeste asperges worden op zandgrond geteeld
- Asperges kunnen wel 10 cm (!) per dag groeien
- Witte asperges laten zich het beste vochtig en koel bewaren (in het donker)
- Een aspergeplant kan wel 10+ jaren asperges produceren
- De asperges van de Poshoof heten ‘deWitte’, dit was de bijnaam van de opa van Raymond
Sorteren en koelen
Als de asperges van het land komen worden ze eerst gesorteerd. Dit gebeurt door een speciale machine met een lopende band die foto’s maakt van elke individuele groenten. Ze worden ‘beoordeeld’ op diverse uiterlijke kenmerken zoals dikte, kleur en kromheid. Per soort worden ze met de hand gesorteerd en in kratjes gelegd. De prijs is afhankelijk van de klasse. Maar de smaak van alle klassen is gelijk. Het oog wil ook wat zullen we maar zeggen.
Na het sorteren gaan de asperges de koeling in. Voordat ze worden gekocht kunnen de witte asperges op verzoek worden geschild, uiteraard gebeurt dit met een speciale machine. Die willen we thuis ook wel!
Taste test
We krijgen ieder een flinke portie groene en witte asperges mee naar huis. “Je kunt niets schrijven over ons product als je het niet geproefd hebt”, zegt Marloe. Nou dat hebben we, en ze hebben geen woord teveel gezegd. Deze asperges zijn wat ons betreft ‘Limburg finest’.
Wil je het zelf ervaren? In de maanden mei en juni verzorgt Raymond op verzoek voor groepen ook Aspergerondleidingen en -proeverijen. Of je gaat langs in de winkel nu het nog kan. Tot 24 juni worden de asperges geteeld. Koop lekker lokaal! Je proeft gegarandeerd het verschil ;). En anders kun je volgend jaar natuurlijk weer terecht.
De Poshoof
Postbaan 8
Maastricht
Liefs,
Fleur & Ellis
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Wil je als eerste weten waar we uithangen? Laat hier je mailadres achter.